13 min

10 steg til forandring

Endringer er aldri enkle. Hvordan skal man finne grunner og argumenter for å ta tak i endringen?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

1. Ta ansvar
Helt objektivt, hvem er årsaken til at du er der du er i dag? Et gammelt Sanskrit ordtak sier at Gud tegnet en sirkel rundt deg nøyaktig der du er i dag. Man er akkurat der man er basert på de valgene man har tatt. Selvsagt finnes det en del uheldige omstendigheter som man ikke kan kontrollere, men man har fortsatt det som skiller menneskene fra andre dyr; fri vilje. Man kan styre hvordan man lar omstendigheter påvirke oss, hvordan vi føler, hvem vi bebreider og hva vi skal lære av det. I den fantastiske boken Man´s search for meaning beskriver Viktor Frankl livet i konsentrasjonsleirene under annen verdenskrig. Hans spørsmål var: ”Hva gjør at noen mennesker under de verst tenkelige omstendigheter finner en måte å komme seg gjennom det på, en måte å lære på og finner en styrke som er uforståelig for andre, mens andre gir opp og dør. Hans svar var at de som klarer seg finner en høyere mening, et hvorfor det er viktig å bringe videre.

Tilbake til det objektive. Bortsett fra den lille andelen som er påvirket av sykdom, hvem sin skyld er det at du er der du er i dag? Hvem spiste den kakebiten. Hvem valgte å tilbringe timene i sofaen i stedet for i naturen? Hvem valgte de usunne måltidene? Vi vet alle svaret. Vi er selv årsaken.
Å finne en å legge skylden på hjelper ikke.

Steg 1: Ta ansvar for din egen situasjon.

2. Sett et mål
Uten en målsetning som driver oss er det ofte vanskelig å holde oss på ”den smale sti”. Sommeren 2010 møtte jeg en av de mest fantastiske menneskene jeg noen gang har møtt, en mann som i sin væremåte, sin livsstil og hele sin essens lever som han lærer. Vedkommende er i dag 64 år, trener hver dag og spiser sunt stort sett hele tiden foruten noen små velvalgte utskeielser som gir han mer glede enn jeg har sett hos et lite barn. Hans målsetning; ”Siden vi bare har et liv ønsker jeg å være her lengst mulig og kunne nyte mest mulig av det!” Og i en bisetning, gjemt under et lite smil; ”og så er jeg forfengelig da.”
Alle har vi våre målsetninger, våre ønsker om hva vi virkelig ønsker oss. Din målsetning er nettopp det: din. Glem alt det politisk korrekte. Hva ønsker du deg?
For at målsetninger skal være oppnåelige må de være motiverende. Det er hevet over enhver tvil at du til tider vil møtte motbakker, enten det er kritikk fra andre, endringer i din sosiale status, tidsbrist og annet. Det som driver deg gjennom dette må være motiverende.
Steg 2: Sett deg et motiverende mål!
3. Hvorfor?
Mennesker gjør ting av to ulike anledninger: å unngå smerte og ubehag eller oppleve nytelse og velbehag. Alt koker til slutt ned til en enkel ting. Alt vi gjør gjør vi på grunn av hvordan det får oss til å føle. Ingen ønsker penger for å ha en haug med tall på kontoen eller en stabbel med sedler i lommeboken. Vi ønsker deg for friheten vi da har til å kjøpe oss noe, fritid, ny bil, hus eller et kakestykke. Og hvorfor kjøper vi det? Fordi det får oss til å føle oss en viss måte.
For noen er deres hvorfor påtvunget. En person som får et hjerteinfarkt akutt får et veldig sterkt hvorfor veldig fort; for å overleve. En person som får et barn får et annet hvorfor. Alle har vi et hvorfor. Finn ditt!

Etter mange år med forsøk på å få min mor til å slutte å røyke fant min kjære søster resepten. 30 år med mas hadde ikke gjort noe annet enn å prelle av som vann på gåsa. Den dagen min mor fikk sitt første barnebarn var hennes hvorfor tydelig; å bli her lenge nok til å nyte dette. Røykeslutten var en enkel sak! Hver gang min mors motivasjon falmer kommer et postkort: ”Jeg er så stolt av deg for at du har klart å slutte å røyke, mormor!”. Trenger jeg å si mer?

Steg 3: Finn ditt hvorfor!

4. Evaluer status
Uten å vite hvor du er kan man ikke planlegge sin reise. En interessant undersøkelse viste at overvektige undervurderte hvor mye de spiste og overvurderte hvor aktive de var, mens de undervektige gjorde det motsatte. En ærlig evaluering er nødvendig. Noen ganger ubehagelig, men nødvendig. Mange finner sin motivasjon når feriebildene kommer. Når den bleke hvalen som endte opp på stranden viser seg å være ingenting annet enn et bilde av en selv. Når trappene opp hotellet når heisen var ødelagt var veldig lange og bratte eller når den ting man tidligere tok for gitt plutselig var vanskelig.
Hvor er du i dag? Er du overvektig? Er du usikker, ta et bilde av deg selv, da kommer svaret ofte av seg selv. Trenger du motivasjon, heng bildet på kjøleskapet.

Faktum er at du må finne ut hvor du er. Med en gang du vet det er veien videre lettere.

Steg 4: Finn ut hvor du er nå.

5. Finn et forbilde
Uansett hva din målsetning er finnes det noen som har gjort det du ønsker å gjøre før deg. Et velkjent ordtak er ”success leaves clues”. Finn en person som har oppnådd det du ønsker og følg oppskriften. Det er ingen grunn til å finne opp hjulet på nytt. Vi har absolutt ingen brist på kunnskap. Internett og Google kan gi deg svar på alt; hvordan gå ned i vekt, hvordan finne motivasjon, hvordan løpe maraton, hvordan spise sunt og alt annet du ønsker svar på. Det det derimot ikke kan, er å gjøre det for deg. Kunnskap er ingenting verdt om man ikke handler. Det er en stor forskjell på å vite hva man skal gjøre, til å gjøre det man vet. Om du synes det er vanskelig, velkommen i klubben. Vi møter alle utfordringer som må overvinnes. Mennesker som har vært gjennom dette før deg kan lede deg gjennom jungelen av feller og gi deg hjelp til å finne løsninger.

Personen du har som forbilde behøver ikke engang vite om det. Det er også lov å ha flere. En som har gått ned i vekt, en som er en eksepsjonell ektemann eller far, en som er en idrettsmann, eller en som alltid tøyer egne grenser. Basert på hva som er dine målsetninger, velger du din eller dine forbilder.

Steg 5: Finn et forbilde!

6. Lag en plan
Alle vet vi det. Vi må lage en plan for å komme dit vi ønsker. Ting skjer ikke av seg selv. Siden kunnskap er så vidt tilgjengelig er det ikke vanskelig å lage en plan. Det vanskelige er å følge den, eller å vite når den bør endres. Selv om ditt eget helseprogram sier at du skal trene 4 timer i uken, så har vi ikke alltid kontroll over alt som skjer. En uforutsett reise eller sykdom, sosiale utfordringer eller annet kan noen ganger stikke kjepper i hjulene for våre feilfrie plan. Trikset da er å ha løst problemene på forhånd. Ved å alltid ha en plan tilgjengelig for slike tilfeller er man fortsatt på kurs. En uke på en øde øy betyr ikke at pushups, situps, spensthopp og løping på stranden er umulig. Kanskje dine vanlige tre ganger ti i benkpress ikke er gjennomførbare men noe kan man gjøre. Det som kalles det farligste treningssenteret i verden er i de Afghanske fjellene og bygget i en hule av amerikanske styrker som trener med våpenet innen rekkevidde. Flere enn en gang har soldatene blitt beskutt og måttet besvare ilden i løpet av deres planlagte trening. Neste gang du synes det er vanskelig å få trent, plasser deg selv i en hule i Afghanistan med kulene virvlene rundt hodet.

Steg 6: Lag en plan!

7. Ditt miljø; avgjørende for alt
”Man er et gjennomsnitt av de fem menneskene man tilbringer mest tid med!” Se på dine fem nærmeste, plasser deg i midten. Med all sannsynlighet er du gjennomsnittet. Har du lagt merke til at den dagen du polerer og vasker bilen, at du kjører mer forsiktig, rundt hver søledam og parkerer på trygg avstand fra bilen foran? Eller hvordan du, når du har gjort storrengjøring hjemme, er ekstra forsiktig med å rote? Eller at du, når du er nybarbert, velkledd og føler deg bra, behandler verden annerledes? Man er som miljøet rundt seg. Til og med sykdommer man tidligere trodde var genetiske er påvirkbare av miljøet rundt deg. Er du i et miljø som stimulerer til utvikling og forbedring, eller er du i et miljø som trekker deg ned. Ler og smiler du mye eller er hverdagen omgitt av seriøse ansikter og alvor?
Norman Cousins ble velkjent på slutten av 70-tallet ved at han viste at latter kan helbrede sykdom. Han så på humoristiske filmer 8 timer om dagen og helbredet dermed seg selv fra en dødelig sykdom.

Et miljø fullt av positive mennesker som stimulerer til forbedring og utvikling er en av de største gavene man kan gi seg selv. Betyr dette at man skal bytte alle venner som ikke ser hver dag om en solskinnsdag....kanskje. Eller kanskje det betyr at man skal være litt mer kritisk og selektiv til sitt eget valgte miljø.
Hjemme vil et kjøkken fullt av sunne matvarer stimulere mer til et sunt kosthold enn om skapene var fulle av sjokolade og kaker. Samtidig vil venner som er aktive, spiser sunt, er positive og ler masse være bedre for deg enn de som mener at dagen er for å sove på, mens natten, på nattklubben, i baren, det er der det skjer.

Steg 7: Velg ditt miljø med omhu!

8. Strev etter forbedring, ikke perfeksjon
I blant går ikke ting etter planen. Det kan være det regner på din bryllupsdag eller at treningssenteret brenner ned eller at du går på en uforutsett smell i form av en utskeielse som ikke var en del av planen. Daglige opp og nedturer er en del av livet men på lang sikt bør pilen alltid peke oppover. Målsetningen bør være å alltid være litt bedre i dag enn i går. Smile litt mer, løfte litt mer, løpe litt fortere eller lenger, si hei til en ekstra fremmed eller tenke litt mer positivt i dag enn i går.

Steg 8: Vær litt bedre i dag enn i går!

9. Dine mentale hjelpemiddel
Den raskest voksende trenden i treningsmarkedet er Yoga. Er det fordi Yoga er best? Troligvis ikke for alt, men det gir i det minste mennesker en mulighet til en mental hvile, borte fra hverdagens stress og mas. Meditasjon er også i hundrevis av vitenskaplige studier vist seg å være veldig positiv for helsen. Studier innen psykosomatisk medisin viser også at dårlig samvittighet og negativitet kan manifestere seg som både smerte og ubehag i kroppen, i tillegg til dårlig søvn, økt stress og overvekt. Et sted må vi finne fred fra samfunnets mas og press. Et sted må vi stress ned og skaffe overskudd. Hva er ditt sted? Er det klokken fem om morgenen, mens verden sover? Er det i naturen? Er det en stille halvtime på ettermiddagen i din favorittpark? Finn ditt sted der du tar deg tid til å tenke på alt du har å være takknemlig for i livet. Et sted der du gir slipp på alt det negative og tilgir både deg selv og andre for alle uriktige handlinger. Finn et sted der du tar deg tid til å være takknemlig og sette pris på det du har.

Steg 9: Bruk hodet positivt!

10. Lær å feire
Visste du at et lite barn smiler i gjennomsnitt 400 ganger om dagen, mens et voksent menneske bare smiler 25? Er vår verden så forskjellig? Har vi voksne bare 1/16 av muligheten til å smile som det et barn har eller er dette noe vi har lært.
Når du har oppnådd dine mål, hva gjør du for å feire. Krysser du bare av i sjekkboksen og raser videre eller tar du deg tid til å feire det du har oppnådd?
Bli flink til å feire. Bli flink til å feire alle dine seire. Om man ikke premieres for å ha oppnådd noe, hvorfor skal man da streve etter det? Hvordan skal man premiere? Ingen anelse. Hva du enn ønsker. Kanskje en ny dress, kanskje et ekstra godt måltid med masse god dessert. Kanskje en langweekend med din kjære eller med gode venner. Kanskje en dans nedover gaten så alle tror du er gal. Gi deg selv muligheten til å feire når du oppnår dine mål.

Steg 10: Lær å feire dine seire!

Publisert: 27.01.2012 KL. 10:05
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.