3 min

5 fordeler med å spise mer belgfrukter

Derfor bør du spise mer belgfrukter i 2016!
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

FNs generalforsamling har bestemt at 2016 er belgfruktenes år. I sydligere deler av verden som Midt-Østen, India og andre asiatiske land er belgfrukter mye brukt, men her hjemme i Norge er ikke like vanlig å belgvekster i matlagingen. Ifølge Norsk Helseinformatikk er oppfordringen fra ekspertene klar: Belgfrukter er supermat som de fleste kan spise mer av. Belgfrukter er en fellesbetegnelse for linser, bønner, soya, kikerter, erter og peanøtter. Vi gir deg fem fordeler ved å spise slike type belgvekster.

1) Næringsrikt
Ulike belgfrukter har ulik sammensetning av næringsstoffer, men generelt er de rike på B-vitaminer, jern, kalsium, fosfor, sink og magnesium. Belgfrukter er også en god kilde til protein, fiber og folat. 

2) Sunt for helsa
Ifølge Landsforeningen for hjerte- og lungesyke så viser store langtidsundersøkelser at det å spise belgfrukter regelmessig ofte har en sammenheng med lavere risiko for hjertesykdom samt at belgfrukter bidrar til å senke blodtrykket og kolesterolnivået i blodet. Andre studier tyder på at man har lavere risiko for metabolsk syndrom hvis man inkluderer belgvekster i kostholdet sitt sammenlignet med de som ikke spiser denne type matvarer. Det viser seg også at belgfrukter er med på å senke blodsukker- og insulinnivåene etter et måltid, noe som er spesielt gunstig for diabetikere. For eksempel så vil et måltid med bønner og ris gi en lavere blodsukkerstigning enn bare å spise ris alene. Det viser seg også at de som spiser belgfrukter har en lavere kroppsmasseindeks enn de som ikke spiser denne matvaren.

3) Anvendelig
Belgfrukter kan brukes til så mangt. For eksempel passer det fint med linser eller bønner som hovedingrediens i kjøttfrie gryteretter eller vegetartaco, men belgfrukter passer også godt som tilbehør i salater, supper, hummusdipp og så videre. Det blir stadig mer populært med burgere av linser og kikerter, og det finnes også flere kakeoppskrifter der bønner blir brukt som en viktig ingrediens!

4) Billig
Dette er en rimelig matvare og det finnes mange ulike belgfrukter å velge mellom. Det finnes både hermetiske bokser og tørkede bønner og linser i dagligvareforretninger. Særlig i innvandrerbutikker er utvalget stort. En annen positiv ting med disse belgfruktene er at både tørkede bønner og linser samt hermetiske bokser med belgfrukter har lang holdbarhet.

5) Miljøvennlig
Produksjon av kjøtt gir store CO2-utslipp og erstatter du kjøtt, helt eller delvis, med belgfrukter bidrar du positivt til drivhuseffekten. Ifølge LHL så er det å spise mer belgfrukter nemlig med på å fostre et bærekraftig landbruk samtidig som det bidrar til å motvirke klimaendringer samt at det fremmer biologisk mangfold.

Kilder:

http://nhi.no/forside/belgfrukter-supermat-36245.html

https://www.lhl.no/om-lhl/aktuelt/nyhetsarkiv-2016/2016/2016-er-belgfruktens-ar/

http://www.fao.org/pulses-2016/en/

 

Publisert: 02.02.2016 KL. 09:05
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.