3 min

AnaTOMMY, del 3: adduktor magnus

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Muskelen er nok for mange ganske ukjent, selv om flere garantert har hatt sine stølhetsopplevelser med denne, samt at den er en viktig muskel for mange hverdagsfunksjoner. Vi snakker om Adduktor Magnus. Magnus betyr "den store" på latin, og adduktor står for en av dens hovedfunksjoner- adduksjon (å dra benet inn mot midtlinjen). Denne muskelen har to deler, den har èn del som ligger på innsiden av låret (adduktor-delen) og den andre delen ligger mer på baksiden av låret (hamstring-delen). Dette er en muskel som tar for seg store områder, og kan derfor gjøre flere ulike funksjoner. Den mest åpenbare er adduksjon. Den samme delen er med å assisterer når vi bøyer i hofta (fleksjon). Samme muskel, men en annen del av den (hamstring-delen) kan strekke ut i hofta (ekstensjon). Så her har du altså en schizofren muskel som både kan strekke og bøye i samme ledd. Det er litt rart, ikke sant? Nei, kanskje ikke så rart når man ser på størrelsen på muskelen og hvor muskelfibrene ligger. De indre muskelfibrene på innsiden av låret kan gjøre én bevegelse og de bakre muskelfibrene kan gjøre en annen. Hele muskelen kan selvfølgelig ikke både bøye og strekke samtidig, men selve bevegelsen styrer hvilken del av muskelen som aktiveres.

Denne muskelen kalles den "glemte hamstrings-muskelen" og har en, grunnet størrelsen, stor betydning når vi skal rette ut hofta fra en allerede bøyd posisjon. Dette er også en muskel jeg jobber svært ofte med, både ved hands on-behandling, rehabilitering og ved styrketrening/prestasjon. Ved irritasjon/smerter i området rundt sitteknuten er det ofte man tenker på hamstringsmuskulaturen, men det kan være en irritasjon av adduktor magnus, siden den også har sitt utspring på sitteknuten.

Muskelen er viktig for at vi både kan gå, løpe, spille fotball, ishockey, basket, innebandy og andre lignende sporter. Hverdagslig bruker du denne når du setter deg inn i bilen og når du skal gå ut av bilen igjen. Mange av dere har nok også trent øvelser som knebøy, gående utfall, utfall bakover, utfall til siden, step up osv. I spesielt utfallsøvelser er den veldig aktiv, da den må rette ut hofta og samtidig føre beinet inn mot midtlinjen. Da trives adduktor magnus godt. Flere har sikkert gjort noen av disse øvelsene (spesielt utfallsøvelser) og forventet å blitt støl i forside lår eller setemuskulatur, men så har dere kjent det skikkelig på innsiden av låret i stedet. Da er det mest sannsynlig adduktor magnus dere har fått hilst på. En stor og viktig muskel, og blir i mange artikler beskrevet som kroppens tredje eller fjerde største muskel.

 

Publisert: 28.10.2017 KL. 11:31
Av:
Tommy Lande
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.