2 min

AnaTOMMY, del 4: rotatorcuffen

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

I dag skal jeg ta for meg musklene i rotator cuffen. Dette er en gjeng med fire muskler man kanskje ikke kjenner så godt til, men som har en veldig viktig rolle for skulderstabilitet og skulderhelse. Dette er muskler du bruker mye ved hverdagslige gjøremål, som når du kler på deg, grer håret, vasker vinduer og lignende. Musklene er også viktige i alle kasteidretter, samt svømming og tennis for eksempel. Huskeregelen for disse musklene er SITS. Øverst ligger Supraspinatus, under der ligger Infraspinatus, ut mot siden ligger Teres minor og til slutt kommer Subscapularis, som dere vil se at skiller seg litt ut fra de andre ovenfor. Grunnen til at de er så viktige for skulderstabiliteten er at de ligger dypt og går fra skulderbladet til toppen av overarmsbeinet. Her danner de det man kaller en mansjett rundt toppen av overarmsbeinet og drar hodet til overarmsbeinet inn mot sokkelen til skulderbladet (dette som danner selve skulderleddet). På den måten har de en veldig viktig funksjon i det som er kroppens mest mobile ledd. I et mobilt ledd er du også avhengig av bløte strukturer rundt som har en viktig stabilitetsfunksjon. Her kommer altså rotator cuffen inn. I tillegg til at disse er viktige for stabiliteten i skulderen, så har de også bevegelsesfunksjoner. Supraspinatus ligger dypt og under deltoideus (skuldermuskelen), og hjelper denne når man for eksempel gjør en sidehev (løfter armen ut til siden). Infraspinatus og teres minor ligger på baksiden og har festepunktet sitt litt mer bak det supraspinatus har på overarmsbeinet, derfor er det logisk å tenke at når muskelen trekker seg sammen, så drar den hodet til overarmsbeinet bakover og skaper en utadrotasjon. Subscapularis skiller seg ut fra de andre her. Den har sitt utspring på innsiden av skulderbladet og kommer og fester på forsiden av overarmsbeinet. Dermed er det også like logisk at denne drar overarmsbeinet innover når den trekker seg sammen, en såkalt innadrotasjon i skulderleddet. Det finnes mange måter å trene disse musklene på, men å inkorporere øvelser for utadrotasjon, innadrotasjon og en stabilitetsøvelse er veldig bra for god skulderhelse.

Publisert: 28.10.2017 KL. 11:35
Av:
Tommy Lande
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.