2 min

AnaTOMMY del 7: gastrocnemius

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Anatommy- torsdag hadde tatt en liten pause, men er oppe å går igjen nå. Tjoho :)

 

Ukens muskel er Gastrocnemius, som ligger på baksiden av leggen. Dette er nok en kjent muskel for flere. Det mange kanskje ikke vet er at denne muskelen går over BÅDE ankelledd og kneledd. Den går hele veien fra innsiden og utsiden av femur (lårbeinet) og ned til calcaneus (hælbeinet). De fleste tenker på Gastrocnemius som en muskel som trenes når du tar tåhev (plantarfleksjon i ankelen/går opp på tå), men den har også en funksjon i kneleddet. Her gjør den da fleksjon (bøyer kneet). Hvor mange ganger har ikke du tatt en lår curl på ball, i slynge, sittende eller liggende og ikke helt skjønt hvorfor du kjente øvelsen i leggen, i tillegg til hamstrings? Man tror man gjør øvelsen feil siden man kjenner det i leggen, men det er altså helt normalt grunnet funksjonen til denne muskelen. Husk alltid på at om en muskel har utspring eller feste som går over/krysser et ledd, så vil den også påvirke dette leddet i større eller mindre grad.

Gastrocnemius, sammen med kompisen sin soleus, danner en "felles" muskel som heter triceps surae (vi har altså flere triceps`er i kroppen), samtidig som disse også danner det som er kjent som kroppens tykkeste og sterkeste sene, akillessenen. I motsetning til kompisen sin soleus, som er laget for ståing og gåing (mest type 1 muskelfibre), så er Gastrocnemius laget for fart og spenning. I idretter/øvelser som inneholder eksplosive bevegelser, så er Gastrocnemius veldig viktig grunnet dens høye andel av type 2 muskelfibre. Eksempler på dette kan være sprintdistanser, høydehopp, håndball, basketball, fotball og lignende idretter.

Publisert: 16.11.2017 KL. 06:46
Av:
Tommy Lande
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.