7 min

Det er ikke RETT eller FEIL

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Det snakkes hele tiden om forskning og evidens. Selvfølgelig skal vi alltid forholde oss til at forskning er viktig, men det kan i blant virke som om dersom man ikke kan bevise det vitenskapelig er det bare tull. Et sted på veien er erfaring minst like viktig. Det er ikke alltid man kan forklare hvorfor ting fungerer men bare vise at det fungerer. Til syvende og sist er det viktige hva pasienten/klienten/kunden opplever, ikke hva vi kan bevise.

Her er noen erfaringer som ikke lar seg bevise vitenskapelig like bra som mange andre, men som allikevel fungerer som bare det...

Man får resultater med mindre trening også.

I alle år har vi visst at volum (mengde) er viktig. I dag søker vi etter det beste. I vår søken etter det glemmer vi at det ikke er svart/hvitt. At det ikke er slik at enten så virker det eller så virker det ikke. Vi tror dessverre det. Vi tror ofte at 3x8 virker og at 1x8 ikke gjør det. Veldig lite er lenger fra sannheten enn dette. Litt vil alltid være bedre enn ingenting og selv om vi sannsynligvis vil få bedre resultater med litt mer enn litt mindre så skal vi ikke være redd for å prøve å gjøre mindre. Det betyr jo egentlig bare mer tid til å gjøre andre ting.

En erfaring jeg har hatt gjennom de siste 15 årene er som følger. Når man gjør mindre har man en tendens til å ta i litt mer. Man får en følelse av at man har færre sjanser og må benytte den ene muligheten man har best mulig. Med kunder har vi også tidsaspektet å tenke på. Om jeg kan få det samme med mindre trening så har kunden mer tid til annet. En erfaring siste tiden viste følgende resultater:

  • Leg extension 12 reps på 30 kg til 57(!) reps på samme vekt
  • Benpress 9 reps på 180 kilo til 26 reps på 180 kilo
  • Pullover 8 reps på 22,5 kilo til 21 reps på 22,5 kilo
  • Nedtrekk supinert 5 reps på 67 kilo til 14 reps på 67 kilo
  • Dips i maskin 7 reps på 90 kilo til 16 reps på 90 kilo

Alt dette skjedde på totalt 10 økter, en enorm økning. Vær obs også på at tempoet er 5050 (5 sekunder ned og 5 sekunder opp) så om du synes vektene er lave så prøv selv…. I alle mine år er dette den største økningen jeg noensinne har opplevd. Ikke er vedkommende utrent og nybegynner heller. Han har trent regelmessig i snart 4 år med 2-4 styrkeøkter i uken og 2-4 kondisjonsøkter i uken.

Å endre når man spiser de ulike matvarene kan spille en stor rolle.

Tradisjonelt spiser man karbohydrater til frokost og protein mot kvelden. Dette fungere selvfølgelig veldig bra for mange. For andre medfører dette stor sultfølelse, småspising og søtsug. Med andre ord, det gjør ofte maten til en kamp. Børge Fagerli har de siste årene vært stor tilhenger av å spise fett og protein til frokost og mer karbohydrater til kvelden. Noen av teoriene sier at man får mindre insulinfrisetning i løpet av dagen, at protein og fett metter mer eller noe i den retningen. Hva kalles dette? Biorytme, ”carb back loading” eller kanskje så enkelt som protein og fett til frokost… De smarte får finne ut hva man skal kalle det så forholder jeg meg til at kunder merker som følger:

  • Enklere vektnedgang
  • Bedre søvn
  • Mindre søtsug

Kan man gi vitenskapelig støtte for det? Kanskje nok for noen, kanskje for lite for andre. For meg holder det at min kunde smiler.

Aldri undervurder følelsen av å lykkes

Å kunne se sin egen progresjoner ekstremt viktig for hodet. Å se at man kan ta en repetisjon mer for hver gang, løpe litt fortere eller lenger gir en følelse av å lykkes. I dag så er det lett å få følelsen av at man ikke er bra nok og å skape sin egen mestring er i mitt hode kjempeviktig. Derfor handler det om i beholde noen elementer der individet kan spore sin egen progresjon. Ja, jeg vet at periodisering er sexy og effektivt, men i blant kan vi dra det for langt. Man må ikke endre alt hele tiden. Liker kunden benkpress så la det få gjøre det. Er det noe de ikke liker så kan det noen ganger være smart å la være selv om det er ”på tide” å endre.

I blant er bicepscurl viktig

Som mann kan jeg relatere til det å være mann. Uansett hvordan man ser på det så virker det som om vi menn synes bicepscurl er viktig. På lik linje som de fleste jenter trener rumpa så ønsker vi menn å trene biceps. Det er muligens slik at det ikke er nødvendig på et fysisk plan, men det kan være viktig på et psykologisk plan. La folk gjøre det de liker å gjøre, da vil de gjøre det igjen…

Det er lov å sprekke

Veien til suksess og å lykkes er ikke rettlinjet. Den går ofte i mange retninger, men det viktige er hva som skjer over tid. Dessverre strever vi for mye etter perfekte dager og timer og glemmer å se på det i et lenger perspektiv. Om du har en dårlig treningsøkt eller spiser dårlig en dag kan den lett korrigeres med en desto bedre økt eller kosthold dagene etter. Å sprekke på diett er helt ok, så lenge man forsøker å korrigere det senere. Ikke tro at andre ikke sprekker og at alle andre ”klarer det”. Det er ganske likt for alle og så lenge man har et større bilde blir det ofte bedre. Om du spiser sjokolade når du ikke hadde planer om det så håper jeg virkelig du nyter det. Hva er vel dummere enn å spise sjokoladen og IKKE nyte det…

Man KAN gå ned mer enn 0,5 kilo i uken

Om du skal gå ned 40 kilo vil det ta deg 80 uker eller nærmere sagt 1,5 år. Om du kan skru opp tempoet noe kan du kanskje halvere tiden og jeg tror personlig at de fleste har lettere for å holde motivasjonen i kortere perioder enn lengre. Ofte er vi også villige til en større innsats når vi vet det ikke varer så lenge. Jeg vet at det forsvarlige er å gå ned i et rolig tempo slik at det blir en  del av livsstilen og så videre, men om personen mister motivasjonen går de ikke ned noe. I tillegg må man forstå at en person som vil ned i vekt raskest mulig vil nettopp det- ned i vekt raskest mulig. Det er ikke galt i å hjelpe mennesker med det de ønsker å oppnå og det er IKKE automatikk i at det er mer usunt å gå ned litt raskere. Det tas som en selvfølge at det som gjøres er forsvarlig.

Trening behøver ikke å være så alvorlig

Å smile og le i løpet av treningen betyr ikke at du ikke tar det seriøst. Å le er en fantastisk medisin i seg selv. Gjør noe som gjør at du smiler og så er sannsynligheten for at du vil gjøre det igjen til stede.

Her er noen av mine erfaringer som ikke alltid kan bevises hvorfor de virker og er vikitg men erfaringen sier at det virker.

Publisert: 06.06.2016 KL. 10:39
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.