3 min

Dette bør du vite om brødskalaen

Silje Bjørnstad gir deg det du behøver å vite om brødskalaen.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Dette bør du se etter for å velge det sunneste brødet.

Fargen på brødet sier ingenting om grovhet

Du har sikkert sett de skraverte kakestykk-logoene på ulike brød- og kornvarer. Dette er en merkeordning som viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet, men det er ikke alltid Brødskalaen alene er et godt mål for å sammenligne de ulike brødene. Det er heller ikke lett å bedømme hvor grovt et brød er ved å se på om brødet for eksempel er lyst eller mørkt, eller er toppet med frø eller korn. Et brød med lys farge kan gjerne inneholde mye sammalt mel, mens et mørkt brød kun kan inneholde siktet mel, men ha fått tilsatt farge eller lignende.

Fire kategorier

«Brødskalaen» skal altså hjelpe forbrukeren med å fastslå grovheten på brød. Brødskalaen er delt opp i fire kategorier: Ekstra grovt (75-100 grovhetsprosent), grovt (50-75 grovhetsprosent), halvgrovt (25- 50 grovhetsprosent) og fint (0-25 grovhetsprosent). Brødet regnes som grovt når minst 50 prosent eller mer av melmengden er sammalt mel, hele korn eller kli. Desto grovere meltype det er brukt i brødet, desto høyere er innholdet av vitaminer, mineraler og fiber.

To brød kan begge være merket som «grovt», men...

Utfordringen med denne merkeordningen er at det kan være store forskjeller på brødene selv om de havner i samme grovhets-kategori på Brødskalaen. Derfor er det i tillegg smart å se etter grovhetsprosenten på brødene slik at du unngår følelsen av å bli lurt. For eksempel så er det mange brød som blir merket som «grovt» med 51 grovhetsprosent. Et annet brød som også blir merket som «grovt» kan derimot kan ha 74 prosent grovhet og er ikke langt unna å bli kategorisert som «ekstra grovt», mens brødet med 51 prosent ikke er langt unna kategorien «halvgrovt». Med andre ord så kan det være store grovhetsforskjeller blant brødene innenfor samme Brødskala-kategori.

Sjekk dette i tillegg

Grovhetsprosenten står enten oppgitt under Brødskalaen eller så er den oppført sammen med ingredienser og næringsinnhold bak på emballasjen. Da kan det for eksempel på et grovt brød stå «Grovhetsprosent: 74». Ernæringsmessig vil dermed dette være et bedre valg enn et grovt brød med grovhetsprosent på 51. Husk også at Brødskalaen inkluderer ikke innholdet av frø, nøtter eller andre ingredienser som har innvirkning på brødets faktiske næringsinnhold, så det er også lurt å ta en titt på ingredienslisten og oversikten over de ulike næringsstoffene.

Publisert: 13.07.2015 KL. 09:34
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.