DETTE er hvorfor Personlig Trening er nødvendig

DETTE er hvorfor Personlig Trening er nødvendig

Publisert: 25.04.2016 KL. 10:44
Av: Espen Arntzen

Noen stiller spørsmål til hvorfor man behøver en Personlig Trener. Man burde jo kunne klare å trene selv og dete r vel ihvertfall slik at man ikke trenger det når man først har lært seg trening? Stemmer dette? Jeg vil her argumentere for nei.

Å trene med en Personlig Trener mener mange er dyrt. Jeg har noen spørsmål rundt dette utsagnet. For det første kan jeg til dels være enig i at det kan være mye penger, men om det er dyrt eller ikke avhenger vel av om man synes at det er verdt det eller ikke. Spørsmålet burde heller være- hva er det verdt for deg?

Ingen påstår at mennesker ikke kan trene selv. Ingen påstår at man må ha noen som følger med for å kunne være i aktivitet. Det noen opplever er at det å ha noen å stå til ansvar for er en fordel. Det at en person venter på deg, følger med på det du gjør og ser til at du yter det lille ekstra kan for noen være avgjørende for resultatene.

La oss vise deg en graf fra en av våre kunder. Kunden startet med PT i 2012 og kurven peker rett nedover, nesten uten avvik. Fra oppstart og frem til sommeferien 2013 gikk vekten fra 138,9 til 102,5 kilo. Deretter kom sommeren og kunden ble suksessivt av ulike årsaker overlatt "til seg selv" det vil si uten like fast oppfølging, litt sjeldnere trening og litt mindre tett oppfølging. Etter sommeren kom kontaktene i gang igjen og frem til oktober 2013 gikk vekten sakte ned til laveste på mange år, 99 kilo. Etter dette blir det naturlig at kunden trener på egen hånd med mindre oppfølging og mindre tett oppfølging.

I de neste måneder og år er oppfølgingen mindre hyppig, kunden trener på egen hånd og det må poengteres at vedkommende trener 3-4 ganger på egen hånd med både styrke og gruppetimer, vedkommende har kunnskap og innsikt om kosthold og livsstil og vet hva som skal til. Allikevel stiger vekten med over 15 kilo de neste årene. Ikke det at vekten er det eneste, men valgene blir mindre bra, treningsøktene faller i hyppighet og intensitet og maten blir mer "liberal" ved flere tilfeller enn før.

Utover dette sier historien at kunden i det første halve året etter oppstart av trening med PT slutter med blodtrykksmedisin, insulin og kolesterolsenkende. Nå, etter vektoppgang er medisinene tilbake.

Hva betyr så dette?

Selvfølgelig er det umulig å trekke helt klare konklusjoner, men påstanden er som følger:

  • Tettere og hyppigere oppfølging gir mer incentiv for kunden til å "være flink"
  • Faste avtaler gjr det vanskeligere å skulke unna treninger
  • Treninger med PT blir mer intensive og mer effektive
  • Kostholdet blir automatisk bedre når man ønsker å "være flink" for noen og blir sett

Historien fortsetter...

Etter dialog med lege vil kostholdet endres. Det vil endres siden det i dag ikke gir de ønskede resultater. Endringene avhenger av hva som er medisinsk forsvarlig og ikke minst gjennomførbart. Treningen vil gjenopptas to dager i uken og siden kunden er godt trent kan tøff trening iverksettes med en gang.

Hva vil så dette være verdt?

For kunden er det verdt mye. Alle som har målsetninger og innser at de ikke når de vet at skuffelsen er stor. En skuffelse som ligger der og er mulig å gjøre noe med. Prisen er selvfølgelig vanskelig å definere siden det avhenger av mange faktorer, men for denne kunden er to timer i uken med trener helt klart verdt det. Har vedkommende mye penger? Ingen anelse, jeg vet han har nok penger til å ønske å prioritere dette.

Det som forundrer meg er at mange argumenterer for at en tur på byen som fort kan koste en tusen lapp eller to er verdt det. Eller, negler en gang pr måned og en frisørtime. For en kvinne kan en frisørtime fort koste 1500 kroner og negler 5-600. Igjen, kjapt en tusenlapp eller to. En t-skjorte: 500. Sushi et par ganger i uken: kjapt 500 i uken. En skjorte av et visst merke kjapt 5-600 kroner mer enn H&M skjorte. Selvfølgelig finnes det mange eksempler. Poenget er bare- hva synes du det er verdt?

Jeg er sikker på at denne kunden 6 måneder fra i dag med vekt under 100 kilo og igjen av medisiner synes det var verdt hver krone. I tillegg burde samfunnet synes det. Medisinene for kunde beløper seg i dag til 10.000 kroners klassen. En kostnad som denne kunden på eget initiativ vil spare skattebetalerne. Det burde premieres spør du meg...

Fortsettelse følger....