3 min

Er det egentlig så vanskelig?

Det er hele tiden debatter om hvilket kosthold som er det beste. Er det egentlig noe helt rett eller helt feil?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Ingen kan vel ha unngått å få med seg at "de lærde" krangler om hva som er riktig mat. På ene siden har vi lav-karbohydrat forkjemperne og på andre siden har vi lav-fett forkjemperne. Bare for å gjøre forvirringen komplett har vi nå også de midt i mellom. Hva er egentlig rett og feil?

Det finnes beviser for det meste. Det sies at man finner det man leter etter og det er nok i stor grad sant. Om man virkelig er interessert i å finne at lav-karbohydrat kosthold fungere best finner man forskning som støtter det, men du finner også forskning som sier det motsatte. Sannsynligvis handler det på hvilken "stabel" av beviser man ser på. Det finnes mange eksempler der et kosthold med mye frukt, bær og grønnsaker, kornpordukter og lite animalske matvarer anses som sunt og helsefremmende og det finnes også mange eksempler på det motsatte, at mye animalske matvarer og lite karbohydrater er sunt. Om man tar en tur opp i helikopteret og ser ned virker det allikevel som om man, til tross for uenighetene, er enige om mye.

  • Et kosthold som består av naturlige råvarer anses som sunt. Prosessert mat og ferdigmat anses som mindre sunt.
  • Fett er nødvendig. Dete r ingen tvil om at vi debatterer hvor mye som vi bør ha, men alle er enige i at noe fett må man få i seg. De fleste anser også at fet fisk, nøtter og avocado er relativt sunt.
  • Grønnsaker er sunt. Her er det vel ytterst fp som ønsker å si noe annet. Mengden kan alltid debatteres, men generelt anses det som helsbringende å spise disse fiber, vitamin og mineralbombene fra naturen.
  • Dietter fungerer ikke, men noe man kan leve med over tid er avgjørende. Ditt kosthold skal være gjennomførbart OVER TID for deg og dine.
  • Måltidsfrekvens er mindre viktig enn vi før har trodd. Så lenge man får i seg tiltrekkelig næringsstoffer og kalorier er det en god del fleksibilitet rundt hvor ofte man spiser. 1,2,3 eller 6 ganger om dagen har små konsekvenser for de aller fleste. I prestasjonsøyemed og for noen grupper kan de være noe viktigere, men for generell helse går det fint med både 3 og 6 måltider.
  • Vann er viktig. De fleste anser at man ikke skal drikke kaloriene sine og da ender vi opp med vann, eventuelt kaffe og te.

Så, om man forsøker å "make sense of it all" ender vi opp med noen enkle regler:

  1. Spis naturlig mat
  2. Spise et kosthold som du kan holde deg til over tid
  3. Spis grønnsaker
  4. Spis fet fisk, nøtter og avocado
  5. Spis så ofte du må for at det skal fungere i DIN hevrdag og så ofte du må for å dekke ditt nærings- og kaloribehov
  6. Drikk fortrinnsvis vann

Om dette var det eneste man gjorde tror jeg både debattene ble færre, det var lettere for individet å ta noen smartere valg i stedet for å falle mellom to stoler og konsekvensen ville ikke forundret meg om det ble en lavere andel overvekt og fedme, mindre forvirring og et generelt sunnere Norge.

Det må vel ikke være så vanskelig som vi gjør det....

Publisert: 20.05.2015 KL. 09:14
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.