4 min

Er det farlig å spise for mye proteiner-del 2

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Hvis du ikke har lest del 1 først anbefaler jeg at du leser den først for å få en innføring i nordmenns protein inntak, anbefalinger, bruk av proteinpulver I tillegg til en studie hvor forsøkspersonene hadde et skyhøyt protein inntak.

Her i del 2 skal vi se på om det kan være farlig for nyrene å spise for mye proteiner. Hvem har vel ikke hørt at en ikke må spise så mye proteiner siden det er farlig for nyrene? Er det noe hold I det?

Som oppfølging av studien til Antonio som vi gikk inn på i del 1, gjorde de en ny studie i friske personer som også hadde en varighet på 8 uker (1). Denne gang tok de også tester for å følge med på nyre funksjonen. Denne gang skulle de ikke ha et inntak på 4.4g/kg kroppsvekt, men >3g/kg kroppsvekt, hvor deltakerne også utførte styrketrening. Kontroll gruppen fortsatte å spise som de pleide, noe som var rundt 2g/kg før studien. Det faktiske inntaket til gruppene, I følge loggføringene, var på 3.4g/kg og 2.3g/kg. Etter 8 uker var det ingen forskjell i noen av gruppene på blod markørene som ble målt (blant annet glomulær filtrasjon og kreatinin).

Enda en studie av Antonio med flere (2016) som hadde et lignende studiedesign, denne gang med en gruppe som konsumerte 3.3g/kg og en gruppe som fikk i seg 2.9g/kg (2). Denne gang hadde de enda flere blodmarkører med. Etter 8 uker var det ingen endring eller forskjell mellom gruppene. Til å med hos to forsøkspersoner som rapporterte de høyeste protein inntakene på 6.59g/kg og 4.66g/kg viste det ikke noe endring I blod markører. Når det er sakt er det godt gjort å få i seg så mye proteiner, og siden det var selvrapportering av inntak kan man spørre seg om de faktisk fikk i seg så mye proteiner, spesielt siden de i studien i del 1 rapporterte at det var vanskelig å få i seg 4.4g/kg.

Du tenker kanskje at 8 uker er en kort periode, det tenkte nok disse forskerne også og gjorde derfor en ny studie som gikk over et helt år.

14 friske personer deltok og fullførte studien over 1 år (3). Siden det var en crossover studie fulgte deltakerne både sitt normale protein inntak og et høyere inntak. Dette resulterte i at de var 6 måneder på hver diett. Den normale dietten bestod i følge loggene av 2.5g/kg med proteiner, mens høy-protein dietten bestod av 3.3g/kg. Heller ikke denne gang var det noen significant endring etter 6 måneder eller forskjell i blodmarkørene mellom diettene hva gjalt nyre og leverfunksjon.

Ut ifra disse studiene ser det ikke ut som et veldig høyt protein inntak er farlig, hos unge friske og trente personer. I hvert fall ikke etter 6 måneder. Nå må det påpekes at det i alle de nevnte studiene er gjennomført med friske unge forsøkspersoner som trener, og ikke ola nordmann som kanskje ikke er normalvektig og trener like mye.

I del 3 skal vi gå inn mer på dette med nyre funksjon og se på ‘vanlige’ folk, og om det i noen tilfeller ikke bør inntas et høyt protein inntak.

Skrevet av Fredrik Tonstad Vårvik som er masterstudent og driver en nettside: FredFitology.

1.             Antonio J, Ellerbroek A, Silver T, Orris S, Scheiner M, Gonzalez A, et al. A high protein diet (3.4 g/kg/d) combined with a heavy resistance training program improves body composition in healthy trained men and women – a follow-up investigation. J Int Soc Sports Nutr. 2015 Oct 20;12(1):39.

2.             Antonio J, Ellerbroek A, Silver T, Vargas L, Peacock C. The effects of a high protein diet on indices of health and body composition – a crossover trial in resistance-trained men. J Int Soc Sports Nutr. 2016 Jan 16;13(1):3.

3.             Antonio J, Ellerbroek A, Silver T, Vargas L, Tamayo A, Buehn R, et al. A High Protein Diet Has No Harmful Effects: A One-Year Crossover Study in Resistance-Trained Males. J Nutr Metab. 2016 Oct 11;2016:e9104792.

 

Publisert: 03.01.2018 KL. 03:57
Av:
Fredrik Tonstad Vårvik
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.