2 min

Grovt brød og fullkornsprodukter ER sunt

Det er konklusjonen i en ny metaanalyse.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Mange fordeler med fullkorn
En metaanalyse av 45 internasjonele studier, nylig publisert i British Medical Journal, konkluderer med at å spise grovt brød og fullkornsprodukter kan redusere risikoen for å dø tidlig med hele 18 prosent! I tillegg viser forskningen at de som har et kosthold som inkluderer fullkorn minsker risikoen for å dø av kreft, infeksjonssykdomer og luftveissykdommer. Det er også flere gode grunner til å spise fiberrike produkter. Dette kan gi en bedre og mer langvarig metthetsfølelse, et mer stabilt blodsukker, senke blodtrykket og redusere det dårlige kolesterolet. I tillegg er fullkornsprodukter en viktig kilde til mange viktige næringsstoffer som jern, magnesium, B-vitaminer og sink.

Mer fullkorn kan øke helsegevinstene
Ifølge studieforfatterne vil man redusere risikoen for tidlig død allerede ved første bit og porsjon med fullkornsprodukter. Forskere ser en betydelig bedring i helserisiko allerede hos dem som spiser 50 gram fullkorn om dagen. Dette tilsvarer to skiver med grovt brød og man ser at helsegevinstene fortsetter til en viss grad helt opp til sju brødskiver av grovt brød daglig. NTNU-stipendiat og studiens førsteforfatter Dagfinn Aune mener studien er et sterkt bevis på at å spise mye fullkorn er bra for helsa.

- Tre porsjoner fullkorn mer hver dag, for eksempel to grove brødskiver og ei skål frokostblanding med fullkorn, var forbundet med betydelig lavere risiko for å dø tidlig, noe som både gjaldt dødsfall som følge av hjerte- og karsykdom, kreft, diabetes, luftveissykdommer og infeksjonssykdommer, sier han ifølge Forskningsnytt fra NTNU og Sintef.

Anbefalinger
Forskeren forklarer at man så lavest risiko hos de som spiser sju porsjoner med fullkornsprodukter om dagen, som var det høyeste inntaket på tvers av studiene. Dette tilsvarer 210-225 gram fullkornsprodukter i fersk vekt og cirka 70-75 gram fullkorn i tørrvekt, og er omtrent det samme som det anbefalte minimumsinntaket fra helsemyndighetene i Norge og andre nordiske land. Helsedirektoratet anbefaler nordmenn å spise 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn hver dag.

Kilde:
Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies.  Dagfinn Aune, NaNa Keum, Edward Giovannucci, Lars T Fadnes, Paolo Boffetta, Darren C Greenwood, Serena Tonstad, Lars J Vatten, Elio Riboli, Teresa Norat


http://gemini.no/2016/06/lev-lenger-med-fullkorn/

 

Publisert: 16.08.2016 KL. 10:55
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.