5 min

Her er 13 matvarer som kan hjelpe deg å gå ned i vekt

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Uansett hva du spiser er du nødt til å ligge i et kaloriunderskudd hvis du ønsker å gå ned i vekt. Noen matvarer metter bedre enn andre og er kanskje dermed en kjekk ting å ha på kjøkkenet dersom du ikke har lyst til å telle kalorier, men ønsker å bli kvitt noen kilo.

Kylling, kalkun, skinke og magert kjøtt

Disse typene kjøtt er magre på kalorier og rike på proteiner. Proteiner er det makronæringsstoffet som gir mest metthetsfølelse. I tillegg har også protein den høyeste termiske effekten som betyr at ca. 20-30% av kaloriene fra protein går bort i varmeenergi. Til sammenligning har fett en termisk effekt på 2-3% av kaloriene og karbohydrater har en termisk effekt på ca.10-15%.

 

Magre merieriprodukter

Disse har gjerne litt færre kalorier enn variantene med mer fett. De har også gjerne mer proteiner som vi vet metter godt. Det er alltid lurt å sjekke på næringsinnholdet så du vet om det er mye eller lite protein og eventuelle forskjeller i kalorier mellom den magre varianten og den mer fettrike varianten. Dersom de inneholder circa like mange kalorier og det ikke er stor forskjell i kaloriinnhold går vinninga litt bort i spinninga.

 

Grove kornprodukter

En annen ting som metter godt er fiber. Fiber finner vi blant annet mye av i grovt brød og grove kornprodukter. Disse produktene metter gjerne mer enn kornprodukter så selv om de har liknende kaloriinnhold spiser man kanskje mindre av brødskiven eller pastaen som er grovere og har mer fiber.

 

Grønnsaker

Grønnsaker er også gjerne rik på fiber. I tillegg inneholder de aller fleste grønnsaker svært lite kalorier i forhold til hvor mye de metter. Potet og søtpotet ligger på rundt 80-90 kalorier per hundre gram – noe som er mye til å være grønnsaker – men de metter også svært godt. Dersom du legger på deg er det altså ikke noe vits i å skylde på poteten.

 

Frukt og bær

Frukt og bær er også kalorifattige matvarer proppfull av vitaminer og mineraler som gjør godt for kroppen. Selv om noen frukter kan ha litt kalorier i seg metter det godt i forhold til mengdene du klarer å spise av det.

 

Bønner

Bønner har mye fiber og er proteinrike. Selv om de også har ca. like mange kalorier som ris og pasta vil du bli raskere mett av bønner.

 

Linser

Selv om linser ikke er like proteinrikt som bønner og har bare halvparten så mye fiber er det også relativt kalorifattig. Med 117 kalorier per 100 gram kan det være et bra element å innføre i kostholdet ditt så lenge du liker det.

 

Fet fisk

Fet fisk inneholder en god del sunt fett som kroppen behøver. Fet fisk er proteinrikt og inneholder ikke kjempemange kalorier. Laks har for eksempel litt over 200 kalorier per 100 gram og hvis du vil ha et litt magrere alternativ kan du benytte ørret f.eks. Andre typer fet fisk er sild, makrell, ål og kveite.

 

Mager fisk

Mager fisk er for eksempel torsk, sei, lyr, abbor og tunfisk. Disse er magrere enn sine fete søskenbarn og inneholder mye protein som metter godt.

 

Velg de matvarene fra denne listen du liker godt og spis mye av dem. Gjør du det 80-90% av tiden er du et meget sunt menneske og det kan bidra til at du går ned i vekt så lenge du ligger i et kaloriunderskudd over tid.

Publisert: 28.02.2018 KL. 04:15
Av:
Steinar Ekren
Kategori: Ernæring

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Et studie som involverte 8 overvektige kvinner viste at de som inntok mat tre timer før trening hadde en merkbart høyere...
Etter en tid med slanking vil kroppen skru opp sitt behov for kalorier, noe som gjerne etterfølges av en økning i kalori...

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.