9 min

Hopp!

Når hoppet du sist? Svaret jeg ofte får når jeg spør kundene mine om det er: “tja, si det...” Det viser seg nemlig at de fleste av Norges befolkning ikke hopper så mye hver uke. Noen sier til og med at de ikke har hoppet siden barneskolen.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Å hoppe er noe av det mest naturlige vi kan gjøre i tillegg til å gå, løpe, klatre, svømme, dytte, løfte, trekke, smyge, rulle, balansere, danse og så videre. Som du forstår er poenget: fysiske ting kroppen vår er skapt for å kunne utføre. Optimalt sett ville alle mennesker kunne gjøre alle disse tingene, og mer, regelmessig på forskjellige måter for å bevare en sunn fysisk (og psykisk!) helse. Med andre ord gi kroppen det den er skapt for – bevegelse.

 

For tusenvis av år siden måtte vi være fysisk aktive for å overleve, men i dag er samfunnet og miljøet lagt opp slik at man ikke trenger å bevege seg like mye. Det fører til en del konsekvenser. Blant annet mye muskel-/skjelettlidelser som troner øverst på statistikken av sykefravær med 29,1%. Og det selv med en stor økning for sykdommer i luftveiene de siste to årene. Hva er muskel-/skjelettlidelser? Enkelt sagt - “vondter”. Ofte i nakke og rygg, men også generelt i ledd og muskulatur i kroppen.

 

Som du sikkert har hørt før vil fysisk aktivitet og trening hjelpe for disse vondtene, i tillegg til å gi mange andre positive effekter. Her er noen grunner til at jeg vil oppfordre akkurat deg til å begynne å hoppe mer i hverdagen. Generelt vil hopping/spensttrening (over en gitt periode) føre til økt bentetthet, bedre balanse, bedre koordinasjon og bedre spenst. Det kan også være med på å øke styrke og forbedre kondisjon.

En annen fordel med denne type trening er at det ikke krever noe utstyr og du kan gjøre det hvor som helst!

 

Før du begynner å se for deg et komplisert tidskrevende spenstprogram, kan jeg berolige deg med at det ikke er det jeg skal anbefale. Derimot ønsker jeg heller å gjøre det enklest mulig. Du får mer enn god nok effekt av litt i starten, samtidig som du minsker risikoen for skader. Istedenfor å ha fokus på å trene hardt, så kan du printe inn et stikkord i bakhodet – kontinuitet.

 

Program:

Dag 1

Spensthopp 3x10. Ta i bakken og strekk armene i været når du hopper.

Dag 2

Knebøyhopp 3x10. Sett deg litt ned (som i en knebøy) og hopp rett opp.

Dag 3

Sidehopp 3x10 (5 til hver side). Ha fokus på å hoppe med begge bena samtidig og prøv å lande på de samme to punktene hver gang.

Dag 4

Lengdehopp 3x10. Ha fokus på å hoppe med god teknikk, land kontrollert med god balanse. Etterhvert kan du prøve å øke lengden på hoppene.

 

That’s it! Ta en pause mellom hvert sett, så mye du føler du trenger. Hvis du gjennomfører disse 4 dagene i løpet av en uke og syns det er helt ok, så kan du gjøre det mer krevende. Enten ved å gjøre noen ekstra sett, legge inn noen av de forskjellige øvelsene på flere av dagene, eller ta i mer på de hoppene du gjør. Disse 4 øvelsene, inkludert pauser, tar maks 15-20 minutter å gjennomføre, om ikke kortere! Det er ikke så alt for mye tid i løpet av en uke for å få litt effekt. I tillegg kan det være at du synes det er gøy og at du kan bli motivert til å prøve andre ting du ikke har gjort på en stund, som for eksempel å prøve hoppetau. Og det er veldig mye mer man kan finne på med hopping, det kommer jeg tilbake til senere.

 

Som sagt er kontinuitet stikkordet her, så prøv dette i 5-6 uker og se om du merker en forandring. Det er selvfølgelig også lov å prøve seg litt frem og bruke fantasien for å finne på andre hoppvarianter.

God hopping! 

Vil du lære mer om helse, trening eller kosthold? Her finner du oversikt over våre kurs og utdannelser.

Kilder

Moran J, Ramirez-Campillo R & Granacher U. Effects of Jumping Exercise on Muscular Power in Older Adults: A Meta-Analysis. Sports Medicine 48, 2843–2857 (2018).

Rhea, M. R., Kenn, J. G., Peterson, M. D., Massey, D., Simâo, R., Marin, P. J., Krein, D. (2016). Joint-Angle Specific Strength Adaptations Influence Improvements in Power in Highly Trained Athletes. Human movement, 17(1), 43-49. DOI: 10.1515/humo-2016-0006

https://www.nav.no/no/nav-og-samfunn/statistikk/sykefravar-statistikk/sykefravar/sykefravar-statistikknotater

https://nhi.no/trening/aktivitet-og-helse/fysisk-aktivitet-og-helse/muskelskjelettlidelser-fysisk-aktivitet/

Publisert: 09.03.2022 KL. 11:54
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.