6 min

Løping: Effektivt, men tøft for kroppen!

Forskere i Norge har analysert restitusjonsbehovet til utholdenhetsutøvere på elitenivå i Norge. Resultatene er svært relevante for alle som beveger seg og trener, så følg med!
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Løping er effektivt og belastende!

Vi vet at løping er en meget effektiv treningsform, både i forhold til kondisjon, helse og forbrenning. Løping er dessverre også ganske belastende for muskler og ledd: I hvert løpesteg løfter kroppen opp og frem for deretter å lande/ ta imot kroppen når foten treffer bakken. Dette er en tøff mekanisk belastning på både muskler og ledd som skal ta imot disse støtene. Dette medfører lenger restitusjonstid etter løping, alternativt at man trener færre minutter løping sammenlignet med andre bevegelsesformer.

Trene styrke og løpe - kan man få resultater på begge?

Smart oppstart!

For de fleste som ikke allerede løper mye, betyr dette at det vil være smart å være tålmodig i oppstarten av løpetreningen. Dersom det er lenge siden du har løpt, kan det være lurt å begynne med å gå de første øktene, eventuelt ispedd noen korte perioder med jogging/løping slik at man gradvis tilvenner både muskler og ledd den støt belastningen som løping faktisk er. For å sikre god nok tid til restitusjon i oppstarten, kan det være lurt å la det gå 2-3 dager mellom hver gå/jogg/løpeøkt inntil du gradvis merker at både muskler og ledd er tilvent bevegelsesformen. En annen god løsning er å ha annenhver økt som rene gå økter og annenhver økt som kombinasjon av gå/jogg/løp.

Løping reduserer risikoen for tidlig død

Øke treningsvolum uten skade?

Hvis du allerede trener mye løping og ønsker å øke treningsvolumet, men samtidig ikke ønsker å øke risiko for belastningsskader, kan ellipsemaskin være et godt alternativ. På ellipsemaskin plasserer du føttene i pedaler og beveger deg i sykliske, ellipseformede buer akkurat som i løp, men uten støtbelastning! Dette egner seg også godt i en rehabliliteringsfase der du skal ha minst mulig støtbelastning.

 

Tung i kroppen – hva da?

Dersom du er tung, vil trolig det mest skånsomme valget, være gange og etter hvert gange i motbakke når du ønsker å jobbe hardt uten å måtte løpe. Jo tyngre kroppen er, jo større blir støtbelastningen i et løpesteg, så ikke stress med at du «må» jogge eller løpe for å trene godt. Hvis går, etter hvert går fort, og deretter bruker motbakker til å gå raskt i, vil du få en voldsom effekt på både form, helse og forbrenning. 

 Vil du lære mer om utholdenhetstrening? Ta en titt på Fysisk trener i utholdenhet

Les mer

Les mer om forskningen til forskerne Thomas Haugen, Øyvind Sandbakk og Gertjan Ettema i deres publisere artikkel her:

Sandbakk Ø, Haugen T, Ettema G. (2021): The influence of exercise modality on training load management. International Journal of Sports Physiology and Performance. Feb 27:1-4, 2021. doi: 10.1123/ijspp.2021-0022.

Publisert: 29.06.2021 KL. 10:45
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.