4 min

Pokemon Go - landeplage eller aktivitet?

Pokemon har tatt verden med storm. Hvilke fordeler og ulemper kan det ha?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Etter min mening har mobilspillet Pokemon Go klart noe det ingen andre før har klart; Det å få de som trenger fysisk aktivitet mest til å være mer aktiv. De som tidligere har sittet stille innendørs er nå ute i frisk luft og beveger seg – noen veldig mye. De som tidligere har vært aktiv blir enda mer aktiv. Kanskje kan også det at man er mer aktiv lede til en sunnere livsstil i lengden også. I noen tilfeller er det kanskje så enkelt. I andre tilfeller skal det nok mer til.

For å komme seg opp i nivåene i spillet er du nødt til å gå langt for å finne de sjeldneste pokemonene, finne steder hvor man får utstyr og klekke egg hvor du må gå alt mellom 2 og 10 kilometer for å klekke. Overalt kan man se spillerne. Noen er anonyme der de trykker på telefonen sin mens andre har pokemon-lue og nødlader-belte. Spillet bruker mye batteri, men er relativt skånsomt for inkluderte data i mobilabonnementet ditt. Ellers er det jo flott at man går rundt i nærområdet sitt og besøker steder man ellers kanskje ikke hadde besøkt. Kanskje lærer man noe om historien på ulike steder også på veien dersom man ikke bare ser på skjermen.

Mange er kritiske til spillet. De klager på at folk går med nesen ned i telefonen hele tiden og bruker mye tid på spillet. Alternativet er vel at de hadde vært innendørs og brukt like mye tid på et annet spill. Forskjellen mellom de to scenarioene er den fysiske aktiviteten. Det er jo tross alt det viktigste spør du meg.

Jeg ser jo at det også finnes negative scenarioer. For eksempel foreldre som fanger pokemons og drar barna sine med seg over stokk og stein. Barn har selvsagt også godt av fysisk aktivitet, men det er viktig å vie barna litt oppmerksomhet også. Da kan man heller dra ut og jakte når noen andre passer barna. Barna blir muligens litt lei om pappa eller mamma skal stoppe og fange lommemonster hver femtiende meter. Som med alt annet er det ”alt med måte” som gjelder. Hvis barna er like interesserte som mor og far er det jo helt greit at det blir noen lange turer. Husk å ta med mat, vann og nødlader.

Hvor mye man forbrenner på spillet er jo litt opp til hver enkelt. Det kommer an på hvor mye tid man bruker på det. Det kommer an på om man går, jogger eller kjører bil veldig sakte. Jeg tror det kan være en god motivasjon for de som kanskje ikke liker kondisjonstrening så godt. Noen har ingen problemer med å jogge seg en tur uten mye motivasjon. Andre jogger fordi de liker følelsen av å være sliten etterpå eller at de føler seg i god form underveis. For andre derimot kan det være et mål i seg selv å ha fanget noen nye monstre på joggeturen eller å ha klekt et egg eller to på joggeturen. Her har man noe håndfast man har oppnådd på turen i stedet for helseeffekter og bedre kondis som kan være vanskelig å se underveis og etter en enkelt joggetur.

På mange måter er Pokemon Go et supert tiltak for folkehelsa. Noe negativt vil det være med det meste, men hvis man ergrer seg over folk som spiller et spill har man alt for få problemer i livet. Vær litt barnslig. Vær litt sprek. Spill Pokemon Go! Hvis du har lyst. Nei, jeg er ikke sponset.

Publisert: 12.08.2016 KL. 02:01
Av:
Steinar Ekren
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.