3 min

Rabdomyolyse

Hva er det, hvorfor oppstår det og hvordan kan man forhindre det?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

De senere årene har det vært flere enkelttilfeller av rabdomyolyse som følge av for hard trening i forhold til sitt nivå. La oss se på hva rabdomyolyse – heretter kalt rabdo er for noe:

NHI sier følgende om rabdo:

”Rabdo er en sykdom som skyldes akutt ødeleggelse av store mengder muskelceller. Årsakene er mange. Akutt nyresvikt er en vanlig komplikasjon. De fleste blir bra, men for noen kan sykdommen bli alvorlig (1).

Rabdo betyr direkte oversatt akutt ødeleggelse og celledød av tverrstripet muskulatur. Innholdet i muskelcellene lekker ut i blodet: salter (eks. Kalium og kalsium), myoglobin (et nedbrytningsprodukt av muskelprotein) og en rekke enzymer. Det viktigste muskelenzymet er creatinkinase (CK) som en kan måle i sterkt forhøyede verdier i blodet. Denne plutselige og store utskillelsen av ”avfall” fra døde muskelceller kan gi fra bagatellmessige til livstruende forandringer i kroppen. Typiske symptomer er smerter, hevelse og svakhet i den rammede muskulaturen, samt utskillelse av store mengder pigment i urinen, noe som gjør urinen rødbrun på farge.

Akutt nyreskade kan forekomme ved alvorlig rabdo. Ved mindre alvorlige former for rabdo har man mindre uttalte symptomer og ingen nyresvikt. Rabdo er ikke svært sjelden. Ut fra amerikanske tall kan man anslå at det forekommer ca. 400 tilfeller årlig i Norge. Tidlig diagnose og tidlig behandling kan være livsviktig og avgjørende for å bli helt frisk.

Årsaker

Det finnes en rekke mulige årsaker til rabdomyolyse, og de kan innledes i følgende hovedgrupper:

  • Etter skade (traume). Særlig etter større knusningsskader mot kroppen, f.eks etter bilkollisjon eller fall fra større høyder. Det kan også oppstå hos personer som er truffet av lynnedslag eller som har store forbrenninger.
  • Etter fysisk utmattelse. Personer som har vært utsatt for svære fysiske anstrengelser, kan utvikle rabdo. E.eks i forbindelse med maratonløp eller harde/intense treningsøkter hos en forholdsvis utrent person. Tilstanden kan også forekomme etter krampeanfall hos en epileptiker eller ved delir hos en alkoholiker.
  • Oksygenmangel i muskulatur. Mest typisk kan det oppstå i forbindelse med en ulykke der blodforsyningen til en arm eller bein blir avklemt.
  • Det kan også forårsakes ved muskelsykdommer, heteslag, forfrysning, medisiner, narkotika og giftstoffer.

Normalt skilles det daglig ut små mengder myoglobin, og dette utskilles via nyrene. Ved rabdo skilles det ut så store mengder at nyrene ikke klarer å rense blodet for dette stoffet. Myoglobin hoper seg opp i nyrene, og kan gi en akutt svikt av nyrefunksjonen. På grunn av høyt innhold av myoglobin blir urinen rødfarget.”

Hvordan forebygger du det?

Noen av årsakene til rabdo er selvfølgelig vanskelig å beskytte seg mot, men noe forebygging kan man gjøre i forhold til hva man blir utsatt for på trening. En god regel er å trene etter sitt nivå og ikke trene 3 ganger så mye som du egentlig bør. Å trene på seg rabdomyolyse er ingen enkel sak, men om du ikke kjenner dine egne grenser og blir pushet av en PT, trener eller venn så er det mulig å få til.

Oppsummering

  • Du kan fint trene mye og ofte i blant, men sørg for å ikke gå langt over grensa for hva som skal til for å få gode resultater.

Referanser:

  1. https://nhi.no/sykdommer/muskelskjelett/ulike-muskelsykdommer/rabdomyolyse/
Publisert: 19.10.2017 KL. 11:33
Av:
Steinar Ekren
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.