4 min

Serie: Optimal helse og livskvalitet. 1: Hva er helse?

There are two ways to live your life:
As if nothing is a miracle or as if EVERYTHING is a miracle
- Albert Einstein
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Health is not everything, but everything without health is nothing

- Jan Twardowski

Helse. Et ord som har ulik betydning for ulike mennesker.
For husmoren er det kanskje å kunne føle seg vel nok til å kunne følge opp barn og familie, for den unge mannen er det å kunne se bra ut og vise frem en veltrent kropp, mens det for idrettsutøveren er å kunne prestere i en gitt aktivitet. Faktum er at begrepet helse tolkes av individet og betyr så mangt. Er det mulig å kategorisere og definere helse for å kunne skape et mål å strekke seg mot?

I henhold til WHO er helse en tilstand av total fysisk, mental og sosial velvære og ikke lenger bare fravær av sykdom.
(Preamble to the Constitution of the World Health Organization as adopted by the International Health Conference, New York, 19-22 June, 1946; signed on 22 July 1946 by the representatives of 61 States (Official Records of the World Health Organization, no. 2, p. 100) and entered into force on 7 April 1948.)

Så, helse er altså definert, noe som betyr at vi har noe å strekke oss mot.
Da gjenstår bare det enkle spørsmålet: hvordan?
Spør man ti ulike autoriteter får man ti ulike svar. Debattene raser i media og i det offentlige rom om hva som er veien til helse og velvære. I noen diskusjoner, som for eksempel innen temaet ernæring, står partene langt fra hverandre, som Riksmeglingsmannen ville sagt. Er forskjellene i synspunkter så store eller er det noen fellestrekk å finne hos alle?
I denne serien skal vi se på faktorer som ernæring, søvn, mental helse, fysisk aktivitet og annet og forsøke å finne frem til de fornuftige fakta som skal til for å skape optimal helse. Innen noen områder beveger materialet seg ut på ”vaklende grunn”. Ikke med tanke på fakta, men med tanke på at ikke alt vil anses som politisk korrekt. Målsetningen med dette er veldig enkelt å presentere deg for de fakta som kan gi deg muligheten til å leve livet som om alt var et mirakel, med energi, overskudd og vitalitet som gir deg muligheten til å nyte livet til det fulle.

DALE (Disability Adjusted Life Expectancy) statistikken viser at den norske mann og kvinne bare har litt over 70 år av livet som anses som friskt (71,7 år 15.plass på verdensstatistikken).

Resterende del leves med mindre enn optimal livskvalitet. Det er vanskelig å forestille seg at noen ikke ville ønske de siste 15% av livet sitt med samme livskvalitet som de 85% andre. Så derfor skal du få fakta, fakta som i dag kanskje ikke faller i like god jord hos alle, men fakta som de fleste mennesker i dag fortjener å høre. Med fakta på bordet kan man ikke lenger si at man ikke visste, men nå vil ethvert valg man tar være en bevisst handling.
Fakta som vi kjenner det forandres stadig. Det estimeres at innen helse og medisin så dobles mengden kunnskap hver 18. måned, noe som gjør at de gamle sannhetene kanskje ikke lenger er de riktige

Ikke gi meg fakta, gi meg sannheten, fakta forandres stadig
  - Aldous Huxley

Gjennom denne serien skal vi gi deg de beste tipsene for å skape og beholde en helse som vil ta deg gjennom livet på beste mulige måte.

Dette er noe du ikke bør gå glipp av!

Lær mer om hvordan kosthold og helse henger sammen.

 

Publisert: 06.01.2015 KL. 11:28
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.