4 min

Slik går du lettere ned i vekt

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Det finnes utallige strategier og dietter/kosthold for å gå ned i vekt. Det de har til felles er et kaloriunderskudd over tid. Det kommer man ikke utenom. Man må ikke ligge i et underskudd hver dag, men over uker og måneder så må snittet være et underskudd av kalorier. Som sagt finnes det veldig mange ulike dietter og kosthold som kan fungere fordi de gjør det lettere for deg å havne i et underskudd. Velg den som passer best for deg og som tar deg til målet ditt. Det er også viktig at du får i deg de næringsstoffene kroppen din behøver. Jeg er generelt ingen fan av dietter og kosthold hvor man kutter ut matvarer – og spesielt ikke de som kutter ut gode og næringsrike matvaregrupper.

Dersom du ønsker større kontroll over kaloriene du spiser, spise det meste i moderasjon og gjøre det lettere for deg selv å gå ned i vekt kan telling av kalorier være fornuftig. Da kan man enkelt justere matinntaket slik at man kommer i mål selv om man skal i bursdagsfest. Og du, husk at å havne i et overskudd av kalorier nå og da ikke spiller noen rolle så lenge du ligger i underskudd mesteparten av tiden dersom vektnedgang er målet. Det tar litt tid å lære seg å telle kalorier, men når du kan det er det lett. Dersom tellingen tar bort mye av matgleden kan det være greit å ta litt fri fra den aktive tellingen og ta en uke hvor du spiser sunt mesteparten av tiden.

 

Spiser du for det meste av disse matvaregruppene har du et sunt kosthold og gjør det mest sannsynlig lettere for deg selv å gå ned i vekt da de metter bra og gir kroppen den næringen den behøver: Kylling, kalkun, egg, magre kjøttprodukter, magre meieriprodukt, fet og mager fisk, grove kornprodukter, grønnsaker, frukt, bær, bønner, linser, olivenolje og nøtter. Om en spiser slik 80-90% av tiden er det rom for litt potetgull og snop nå og da.

 

Når det kommer til treningen kan det være lurt å trene det du liker best. Hverdagsaktiviteten betyr mye mer for kaloriforbruket ila dagen enn det en times trening klarer å produsere. Det kan selvsagt hjelpe litt, men å øke hverdagsaktiviteten er mindre slitsomt og mer effektivt. Tren heller styrke for å stramme opp kroppen og kondisjonstrening for bedre helse. Strategier for å øke hverdagsaktiviteten kan være å ta trappene i stedet for heisen, gå av bussen ett eller to stopp før du egentlig skal av slik at du må gå siste stykket. Gå til jobb, barnehage eller butikken hvis det er i nærheten. Vasking, støvsuging og husarbeid er kanskje ikke spesielt moro, men det brenner kalorier det også. Shopping kan også være en fin måte å svi av litt kalorier på, men pass på at du ikke forbrenner like mange kroner som kalorier.

 

Til syvende og siste handler det om tid, tålmodighet og at opplegget ditt er bærekraftig. Det hjelper ikke om kostholdet og treningen din er beintøff dersom du ikke klarer å følge det over tid. Sjekk vekta, centimeter rundt om på kroppen og ta før-bilder før du starter prosjekt vektnedgang. Du kan måle hver uke eller annenhver uke, men husk at det tar tid og at vekta er den mest upålitelige målemetoden. Om vekta er den samme, men centimeterne har gått inn har du fremgang. Om vekta og centimeter står stille, ta nye bilder av deg selv og sammenlign med de første bildene. Hvis du går på en smell i form av at du spiser for mye eller trener for lite en periode. Drit i det. Det hjelper ikke å dvele ved fortiden. Kom deg inn på riktig spor igjen og se fremover og sørg for at opplegget er bærekraftig. Lykke til!

Publisert: 28.02.2018 KL. 04:12
Av:
Steinar Ekren
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.