14 min

Stort intervju med årets vinner av AFPT stipendet!

Mia Rusthen ble vinneren av årets AFPT stipend. Vi har intervjuet det store talentet i Roadracing om idretten hennes og ambisjonene for fremtiden!
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.
  1. Fortell litt om deg selv og idretten du bedriver.

I dag er jeg 19 år og satser alt jeg har i roadracing, men det hele startet for en del år tilbake. Helt siden jeg var en bitteliten jente drømte jeg om å bli ballerina, og har siden 4-års alder brukt uendelig mange timer på dans og ballett. Å danse ga meg en helt unik kontroll over kroppen og jeg ble såpass god som ung at ballettlæreren min oppfordret meg å satse på Operaen som barnedanser i ballettforestillinger som Nøtteknekkeren og Svanesjøen.

Men i 2016 skjedde det noe som skulle snu min idrettsglede i en helt annen og uventet retning. Pappa tok meg med på racingbanen hvor han var aktiv utøver, og ga meg sjansen til å prøve. Da var det gjort! Jeg falt pladask - det var rett og slett kjærlighet fra første sving, noe som overrasket alle og ikke minst meg selv! Jeg utviklet meg fort, fortere enn de fleste andre, og dette er jeg sikker på at kommer fra balletten. Roadracing og ballett har mer til felles enn det mange tror; koordineringsevne er svært viktig, balansen må være 100% under kontroll, trening og atter trening på de viktige detaljene, og ikke minst mot og styrke til å utfordre seg selv. Erfaringen fra ballett har gitt meg mange fortrinn på racingbanen og kallenavnet Mia Ballerina!

Jeg elsker alt ved roadracing: spenningen, farten og det å hele tiden se at man utvikler seg, at man kan pushe seg selv mye lenger enn man tror.

Etter en litt forsiktig start i 2016 har det vært litt av en reise til nå. 2017 var den første ordentlige sesongen og siden har det bare tatt helt av - både i inn- og utland. Den ene muligheten etter den andre har åpnet seg, og nå er VM neste mål. Nå satser jeg videre, samtidig som jeg jobber og studerer for å bli personlig trener.

Om noen ikke vet hva roadracing er «Roadracing er en motorsport der førere av motorsykler konkurrerer i hastighetsløp på en asfaltbane. Sporten kjennetegnes av høye hastigheter, krappe svinger og tette dueller mellom førerne.»

 

  1. Hvorfor satser du slik du gjør og hva er målet ditt?

Jeg ble født 2 måneder for tidlig, veide 1348 gram og tilbragte mine første uker i kuvøse før mamma og pappa fikk ta meg med hjem. Selv om jeg var knøttliten og spe, ble det fort klart at jeg hadde mye vilje og styrke i kroppen allerede da. Jeg har alltid og uten unntak gått «all in» i alt jeg har hatt interesse for med ønske om å bli best, det være seg ballett, skolearbeid, kakebaking eller barneskirenn som 5-åring hvor det ble klart en gang for alle at jeg besitter et enormt konkurranseinstinkt. Derfor ble det naturlig å satse alt på roadracing også. Veldig tidlig ble det uhyre viktig for meg å sette seg mål, i idrett, men også i hverdagen. Konkurranseinstinktet og ønsket om å være best er viktig, men uten mål er det er det vanskelig å vite hvor jeg skal sikte og hva jeg skal gjøre for å bli bedre eller best. For å bli best er jo målet. Uansett!

Drømmen min er å kjøre i verdensmesterskapet og å kunne leve av denne sporten som jeg elsker. Et viktig tilleggsmål er å vise verden at motorsport og jentekrefter er sant. Roadracing er en av svært få kjønnsnøytrale sporter hvor gutter jenter konkurrerer med og mot hverandre på like vilkår, men fortsatt er det sånn at det er svært få jenter i sporten. Jeg ønsker å ta et oppgjør med gammeldagse holdninger og overbevisninger om at motorsport er mer ment for gutta og vise at jenter hører hjemme i sporten også. Kjønn bestemmer ikke hvem som kjører fort eller sakte, det er mindsettet til den som sitter på sykkelen som avgjør, i tillegg til talent og ferdigheter selvsagt. Jeg håper å være et forbilde og være med på å sprenge innbilte grenser.

 

  1. Hva er dine største meritter så langt?

2017:

  • Vinner av A2 Standardcupen sammenlagt i NM/NC
  • Årets kvinnelige utøver i Borg MCklubb

 

2021:

  • 2. plass sammenlagt i Supersport 300 i NM/NC
  • Fikk plass i Yamaha sitt offisielle team: Yamaha bLU cRU R3 Academy Team

I 2020 fikk jeg plass i Yamaha sitt offisielle team: Yamaha bLU cRU R3 Academy Team. Hovedmålet for dette unike teamet er å pleie og utvikle unge talenter slik at de kan nå verdensklassen i roadracing. Jeg er ekstremt stolt av å være den eneste norske roadracing-føreren Yamaha tilbyr denne muligheten.

 

  1. Hvordan var det å vinne AFPT stipendet for 2021?

2021 har vist hvor mye ressurser og penger som trengs i racing. Nivået er utrolig høyt og alle de små detaljene som ikke får så mye plass i NM, har enorm betydning og er absolutt avgjørende for å kunne hevde seg internasjonalt. Så det at AFPT ser hvor hardt jeg jobber for å lykkes og ønsker å hjelpe meg på veien betyr ALT. Jeg er fra en helt vanlig familie med en mamma som er sykepleier og pappa som jobber med salg av gressklippere og snøfresere, og det er ikke en eneste rik onkel fra Amerika i sikte så dette stipendet har vært til stor hjelp for både meg, men også alle andre rundt som støtter meg mot toppen. Jeg sitter her 3 uker senere og det har enda ikke helt gått opp for meg. Det betyr enormt.

 

  1. Hva betyr stipendet for satsingen din?

Stipendet gjør 2022 satsingen min mulig. Etter covid har jakten på sponsorer vært vanskelig, men AFPT redder dagen. Man er helt prisgitt samarbeidspartnere og sponsormidler. Dette er beinhard jobbing, og jeg er dessverre ikke i mål ennå. I tillegg til den betydelige innsatsen som er nødvendig i form av trening, både fysisk og mentalt, for å kunne hevde seg i denne sporten, er det også svært tidkrevende å skaffe sponsorer og samarbeidspartnere som er villige til å gå inn med produkter og økonomiske midler for å jeg skal kunne fortsette å jobbe mot verdensmesterskapet. Jeg har AFPT å takke for at jeg kan satse fullt i 2022 i EM, med et godt team i ryggen.

 

  1. Hvor viktig er den fysiske treningen for deg?

Det er mange som tenker at det å trene ikke er nødvendig for å drive med motorsport, men det å drive med fysisk trening er noe av det som hjelper aller mest for at du skal få best resultater. Treningen resulterer i at du får bedre fokus, mer energi og kortere reaksjonsevne. Dette er alle ting du kan bruke når du er ute og kjører fort.

 

  1. Hvorfor vil du jobbe som PT i tillegg?

Trening og det å gå utenfor komfortsonen har gitt meg så ekstremt mye. Det gir livet mening for meg rett og slett. Dette er også grunnen til at jeg ønsker å gi andre mennesker samme glede som jeg har med trening og fysisk aktivitet. Jeg har aldri gjort noe halvveis, og jeg tror at å ta en utdanning som omhandler å bli personlig trener kan jeg hjelpe andre samtidig som jeg kan utvikle meg til en bedre utøver selv.

 

  1. Hvordan er det å ta PT studiet hos AFPT?

Helt fantastisk. I min hverdag er det ikke mye ekstra tid og jeg var en smule nervøs før jeg begynte på studie om dette skulle passe inn i min timeplan. Men AFPT er skinnsykt gode til å hjelpe meg på best mulig måte og legge opp studie slik at det passer inn i min hverdag. Jeg må faktisk si tusen takk til alle dere fra AFPT og ikke minst Kine som har vært utrolig hjelpsomme og samarbeidsvillige. Jeg har vært på en samlings helg allerede og møtt masse hyggelig folk også.

Vil du også bli personlig trener? Meld deg på her!

  1. Hva skal til for at du lykkes i sporten din?

 Livet som idrettsutøver er brutalt ærlig. Det er så tydelig når du lykkes og når du mislykkes. Jeg tror veien for en hver som vil lykkes i idrett er induviduell. Mine fokus punkter den dag i dag ligger mest på:

  •  Optimal treningskvalitet. Treningskvaliteten må være spesifikt rettet mot de egenskapene som idretten min krever. Utøveren må holde den høye treningskvaliteten over lengre tid og treningen må stadig utvikles. Jeg er ekstremt heldig og har et godt støtteapparat rundt meg med en veldig dyktig trener på laget.
  • Gode forhold i prestasjonsteamet er alfa omega. Jeg driver med en induviduell sport, men uten et godt team hadde jeg ikke vært der jeg er nå. Relasjonen mellom trener, manager, mekaniker og meg selv som utøver har spesielt stor betydning for å nå toppen.
  • Gode forberedelser og gjennomføring. Dette er et stort fokus i roadracing. Det hjelper ikke for rask du var på trening forrige uke, du må prestere når det gjelder. Å trene godt mentalt tror jeg er nøkkelen til å nå langt i idrett, ikke minst roadracing. Slik får man ut potensialet når det virkelig gjelder.

 

Dette er mine fokus punkter før 2022, men det å ha et mål og jobbe målrettet mot det er i bunn og grunn det som skal til.

Eneste jeg vet er at jeg ikke gir meg før jeg er best!

Publisert: 09.03.2022 KL. 09:54
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.