4 min

Tarmbakterier- løsningen på overvekt?

Kan tarmbakterier påvirke helsen og overvekt?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

De siste årene har mage- og tarmbakterier vært mye forsket på. Folk har spekulert i at bakteriefloraen kan påvirke alt i fra kroppsvekt til psykisk helse. Mange har lovpriset bakteriefloraen mens andre har vært svært kritiske. Det er mye vi enda ikke vet og forskningen på området er fortsatt i sin barndom, men det er mye forskning som gjøres på området. I denne artikkelen skal vi se på om mage- og tarmbakteriene har en sammenheng med overvekt eller ikke, og om man kan manipulere menneskers vekt ved å endre tarmfloraen.

Vi skal gå igjennom en rekke studier for å forsøke å finne et svar. Først skal vi ta for oss et review av flere studier av Bell fra 2015 (1). Her tok man for seg alle engelskspråklige studier som omhandlet alle følgende emner; mage- og tarmbakterier, kosthold og overvekt. Hos både mennesker og dyr finner man at om man foretar en endring av et typisk vestlig kosthold og en dårlig søvnrytme til et sunnere kosthold og en bedre søvnrytme vil bakteriefloraen endre seg. Så det er en forskjell i bakteriefloraen mellom de som lever forholdsvis sunt og usunt. Hos dyr kan man manipulere vekten hos tynne dyr ved å sette inn tarmbakterier fra overvektige dyr. Det samme gjelder også andre veien. Overvektige dyr vil gå ned i vekt om de får tarmbakterier fra fete dyr. Kan det være at vi har funnet svaret på overvektsepidemien?

Det ser ikke slik ut. Hos mennesker har ikke denne manipuleringen av tarmbakterier samme effekt. Setter man inn bakterier fra tynnere individer hos overvektige vil det ikke resultere i vekttap. Dette ser ut til å peke mot at endringer i bakteriefloraen hos mennesker er en sammenheng - ikke en forårsakende faktor. Det vil si at bakteriefloraen endrer seg når man går fra tynn til tykk, eller motsatt, men man kan ikke direkte manipulere om et menneske skal være tynn eller tykk ved å kun endre bakteriefloraen.

Stenman og kolleger konkluderer i sin studie med at det ikke finnes noe god vitenskapelig dokumentasjon på mennesker hvor man kan bruke probiotika for å endre vekt (2). En håndfull menneskestudier og mange dyrestudier ser ut til å peke mot at probiotika kan redusere blodglukose-nivåene og forbedre insulin-sensitivitet. Dette kan med tiden kanskje føre til at vi kan bruke probiotika som en behandling for metabolske sykdommer.

Den siste studien vi skal se på er en studie av DiBaise og kolleger (3). De konkluderer med at den samlede vitenskapen peker mot at bakteriefloraen spiller en viktig rolle for utviklingen og progresjonen til overvekt og metabolske sykdommer, som blant annet diabetes type 2. De mener også at manipulering av bakteriene ikke skal være en substitutt for bra trening og kosthold, men kan være et okei alternativ. De mener også at man ikke kan si om bakterieflora og overvekt har en årsak eller bare en sammenheng. Hvilken klinisk relevans det har for mennesker gjenstår også å se.

Oppsummering

  • Det er fortsatt mye vi ikke vet om mage- og tarmbakteriene våre.
  • Manipulering av bakteriene vil neppe erstatte trening og kosthold.
  • I beste fall kan det hende at ulike typer probiotika kan behandle symptomene av overvekt og metabolske sykdommer. Da gjennom å forbedre insulinsensitivitet og blodsukker-nivåer.
  • Juryen er fortsatt ute, men det blir spennende å se hva videre forskning vil oppdage

Referanser

  1. Postgrad Med 2015. Nov. «Changes seen in gut bacteria content and distribution with obesity: causation or association?». Bell DS.
  2. Beneficial Microbes 2015. Nov. «Establishing a causal link between gut microbes, body weight gain and glucose metabolism in humans - towards a treatment with probiotics». Stenman LK. et al.
  3. Am J Gastroenterol Suppl. 2012. July. «Impact of the Gut Microbiota on the Development of Obesity: Current Concepts». John K. DiBaise et. al.
Publisert: 17.12.2015 KL. 01:48
Av:
Steinar Ekren
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.