4 min

Tre øvelser du kanskje gjør feil

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Mange øvelser og øvelsesvarianter kan se rare ut. Det betyr ikke nødvendigvis at de utføres feil. Øvelsene må tilpasses individet. Et godt eksempel på det kan være en person som har vondt i kneet. Han kjenner ikke til smertene med mindre han går helt ned i bulgarske splittknebøy. Derfor stopper han 10 centimeter over bakken med bakre kne. Selv om øvelsen ikke har full arbeidsvei er den fortsatt lang og det er en god øvelse likevel. For de som ikke har smerter og benytter seg av bulgarske splittknebøy er det derimot fornuftig å gå helt ned da vi vet at lengre arbeidsvei = bedre økninger i styrke og muskelvekst. I denne artikkelen har jeg valgt å ta for meg 3 scenarioer hvor mye brukte øvelser ofte gjøres feil.

Lene seg for mye bakover i nedtrekk og pullups

Ved å lene seg tilbake forkorter du arbeidsveien for musklene. Selv om øvelsen ikke er totalt udugelig av den grunn blir det mer en hengende roing enn en pullup/nedtrekk. Har du en tilnærmet rett kropp som går fra strake hender i bunnposisjonen og over stanga med haka får du en lengre arbeidsvei og trolig bedre utbytte av øvelsen i form av bedre økninger i styrke og muskelvekst.

Bilde: Bodybuilding.com

Løfte rumpa for tidlig i markløft

Det er flere ulike årsaker til at rumpa løftes for tidlig i markløft. Den ene kan være fordi man ikke vet bedre. Andre grunner kan være dårlig teknikk eller at vektene er for tunge til å mestre med optimal teknikk. Selv om en slik utførelse ikke nødvendigvis er skadelig eller farlig så er det kanskje ikke optimalt med tanke på økninger i styrke og muskelvekst at øvelsen blir mer som en slags rumensk markløft uten kontroll. En mulig løsning på problemet kan være å øke bevisstheten rundt hvor de ulike delene av kroppen skal være til enhver tid. Ikke løft rumpa for tidlig. Forsøk i stedet å gå opp med haken og brystet først. Når stangen har passert knærne kan du skyte hofta frem og stramme rumpa. Pass også på at stangen ikke ligger for langt frem/bak da vektene vil bli tyngre helt til stangen ruller til riktig posisjon og om du sliter med at du løftet hofta for tidlig vil det ikke bli enklere med tyngre vekter enn det du i utgangspunktet hadde tenkt å trene med.

 

Skulderpress, militærpress og brystpress hvor du forkorter bevegelsen til fordel for tyngre vekter

Som med de fleste andre øvelser så vil en ganske lang arbeidsvei være det gunstigste. Dersom du bytter du arbeidsvei til fordel for tyngre vekter du ikke klarer å flytte gjennom en like lang arbeidsvei gjør du deg selv trolig en bjørnetjeneste. I en skulderpress bør trolig hantlene såpass langt ned at undersiden av de er på høyde med toppen av skulderen. I en militærpress bør trolig stangen ned til ca. toppen av brystkassen/kragebeinet.  I en brystpress med hantler bør undersiden av hantlene være på høyde med brystkassa. At du bør ha en relativt lang arbeidsvei er ikke eksklusivt for disse 3 øvelsene, men bør være noe du ha som mål på de fleste øvelser du ønsker å bli sterkere i. Lengre arbeidsvei vil være gunstigere enn en kortere arbeidsvei med tyngre vekter.

Som jeg skrev tidligere må øvelsene tilpasses individet så om du har en god grunn for å gjøre øvelsene slik er det selvsagt helt greit. Har du ingen unnskyldninger bør du trolig gå over til å gjøre dem på en litt annen måte enn det du kanskje har gjort tidligere.

Publisert: 03.04.2017 KL. 11:49
Av:
Steinar Ekren
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.