3 min

Trening for barn og unge

Fysisk aktivitet har mange positive effekter.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Ok med styrketrening?
Det har i mange år vært skepsis knyttet til barn og styrketrening. Skepsisen kan for eksempel kanskje skyldes frykt for skade på grunn av løfting av vekter eller at styrketrening hemmer kroppens naturlige vekstutvikling. Ifølge Norsk Helseinformatikk er det derimot ikke funnet bevis i forskningen som viser at styrketrening med korrekt utført teknikk har noen negativ effekt på barn og unge. Faktisk så kan det å trene styrke være sunt for både den fysiske og mentale helsen for barnet. Å trene styrke vil ikke bare kroppen sterkere, men det kan blant annet bidra til økt selvtillit og redusere risiko for enkelte idrettsskader. I tillegg skriver Norsk Helseinformatikk at det å trene styrke også kan være positivt for barn og unge som sliter med overvekt, og som ikke har motivasjon for å utføre kondisjonstrening. Det er selvfølgelig viktig å trene med korrekt teknikk og det kan også være lurt å trene øvelser med fokus på lek. Eksempler her vil kunne være egenvektstrening, hinderløyper og parøvelser. Hvis man etter hvert ønsker å trene med vekter så er det naturligvis viktig med god løfteteknikk før tyngre belastning! Uansett er det viktig at treningen tilpasses alder og treningsstatus. Husk å legge opp treningen med en fornuftig progresjon, og at man  alltid bruker noen minutter på både generell og spesifikk oppvarming. 

Anbefalinger
Når det gjelder generelle retningslinjer for barn og unge og fysisk aktivitet så anbefales det å være fysisk aktiv minst 60 minutter hver dag. I tillegg til disse 60 minuttene blir det anbefalt også 20 minutter middels hard/hard fysisk aktivitet tre ganger i uken. Dette vil si aktivitet som bidrar til at man blir andpusten og svett. De 60 minuttene kan deles opp i flere kortere økter i løpet av dagen. Det anbefales allsidige aktiviteter for at barn og unge skal kunne trene både kondisjon, styrke, bevegelighet, koordinasjon og hurtighet. Variasjon i fysisk aktivitet kan også øke motivasjonen hos  unge fordi man kan oppleve mestring i ulike miljøer. Eksempler på aktiviteter kan være sykling, lagidrett, inne- og utelek, ballspill, friluftsliv og kroppsøvingstimer. De norske retningslinjene baserer seg på de nordiske næringsanbefalingene.

Reduser stillesitting
Helsedirektoratet anbefaler å redusere stillesitting – dette gjelder for både barn, voksne og eldre. Ifølge helsemyndighetene er det godt dokumentert at stillesitting er en risiko for uhelse. Blant annet ser man  sammenhenger mellom stillesitting og kroppsvekt, motoriske ferdigheter, kognitiv utvikling og risikofaktorer til hjerte- og karsykdommer blant barn og unge, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider.​​ Barn og unge som tilbringer mye tid foran TV, PC og nettbrett har dårligere psykisk helse enn de på samme alder som ikke sitter like mange timer foran skjerm. I for eksempel Canada, Finland og Australia anbefales det å begrense daglig skjermtid hos barn og unge til maks to timer hver dag.  Andre tiltak vil være å oppmuntre til aktiv lek som krever at man bruker kroppen. Bruk sykkel eller beina der det er mulig, som for eksempel til og fra skolen, fotballtreninger og lignende. Foreldre og andre voksne er viktige rollemodeller for barna. Ved å selv være fysisk aktiv som voksen vil gjerne barna også kopiere denne livsstilen. Man har grunn til å tro at barn av foreldre som selv er fysisk aktive, også er i bedre fysisk form enn barn av foreldre som er lite aktive. Tilbring tid sammen med barna gjennom lek og sportslige aktiviteter. Få hele familien med på sykkelturer eller en skogstur, men husk at turen og tempoet baserer seg på barnas premisser.

Publisert: 24.10.2017 KL. 09:28
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.