1 min

Ukens forskning: Aktivitet i hamstrings ved RDL, kettlebell swings og lårcurl

Hvilke hamstringsmuskler aktiveres ved RDL, swings og lårcurl?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

I et studie(1) fra Universitetet i Odense, Danmark ble øvelsene kettlebell swings og rumensk markløft(RDL) målt opp mot lårcurl for å sammenligne muskelaktiviteten i de tre øvelsene. Rumensk markløft og kettlebellswings er av natur veldig like bevegelser(tilnærmet rene hofteekstensjonsbevegelser), mens lårcurl utført på ball er en knefleksjenøvelse.

En viss balanse mellom medial og lateral hamstrings er viktig for å sikre best mulig knestabilitet og knehelse. Mange er dominante i lateral hamstring(biceps femoris) og relativt svak i mediale hamstrings(semimembranosus og semitendinosus).

Fremgangsmåte
16 kvinnelige elite håndball og fotballspillere i starten av tyveårene og uten tidligere historikk med kneskader deltok i studien. Forskerne målte muskelaktiviten i selekterte øvelser med EMG målinger på biceps femoris og semitendinosus.

Resultater
Resultatene viste at kettlebell swings og rumensk markløft traff semitendinosus i langt større grad enn biceps femoris. Lårcurløvelsen traff imidlertid i langt større grad biceps femoris enn semitendinosus. Dette er interessant å vite da det kan se ut som at hofteektensjonsøvelser i større grad treffer mediale hamstrings, mens knefleksjonskomponentet treffer biceps femoris prosentuelt sett mer.

Referanse:
1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22736206

Publisert: 06.10.2013 KL. 10:37
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.