1 min

Ukens forskning: Hvordan påvirker søvn testosteronnivået?

Å sove godt og nok er viktig. Men hvordan påvirkes testosteronnivået av søvnmengden?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Det finnes en hel del uttalelser om viktigheten av søvn. De fleste har hørt at man må sove rundt 8 timer hver natt, og at dette er viktig for kroppens funksjoner. Når man ser på hormonsystemet og hvordan søvnen påvirker dette er det oftest insulin, kortisol, veksthormon og testosteron som er under etterforskning. I de følgende studiene(1,2), ble testosteron og søvn undersøkt.

Forskerne fant at nivåene testosteron(som er ett av flere oppbyggende hormoner som blant annet gjør deg sterkere), sank med 10-30% hos friske menn av bare noen få timer søvn mindre enn vanlig i fem dager. Se også grafen under. Nok et argument for å prioritere søvn!


Referanser
(1) Leproult R, Van Cauter E. Effect of 1 week of sleep restriction on testosterone levels in young healthy men. JAMA. (2011)
(2) Cortes-Gallegos V, et al. Sleep deprivation reduces circulating androgens in healthy men. Arch Androl. (1983)

Publisert: 11.08.2013 KL. 02:39
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.