1 min

Ukens forskning: muskelaktivitet ved rygghev hos mennesker med uspesifikke ryggsmerter

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Rygghev er imidlertid en god øvelse for langt mer enn korsryggen. At den på engelsk blir kalt "back hyperextension" kan virke misvisende, siden bevegelsen i større grad er en hofteekstensjon. 


I en studie (1) gjort av Health and Safety Research Institute Robert-Sauvé, satt forskerne 16 friske personer og 18 pasienter med uspesifikke kroniske korsryggsmerter til å utføre rygghev til utmattelse. Øvelsen ble utført med 40 graders fleksjon i hofteleddet.  Muskelaktivitet ble målt ved bruk av elektromyografi (EMG). Signalene ble registrert bilateralt  (på begge sider) på fire ryggmuskler og to hofte-ekstensorer (gluteus maximus og biceps femoris/den store setemuskelen og den største muskelen på hamstrings).

En bevegelsesanalyse av ulike segmenter (bekkenet, korsryggen og torakal virvler) ble også gjennomført. I begge gruppene viste EMG-målingene at muskeltrettheten i gluteus maximus var stor, mens det var mindre tydelig bevis på tretthet i musklene i korsryggen. 

Det betyr at rygghev kanskje ikke er så veldig spesifikk på ryggekstensorene som det er lett å tenke, men dette er også avhengig av utførese, grad av hoftenfleksjon ved start og andre faktorer.

Referanse:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20508534

Publisert: 29.06.2014 KL. 11:32
Kategori: Afpt

Har du lest disse?

Ikke akkurat noen stor overraskelse
– Hjerterytmeforstyrrelser kan komme av mange forskjellige sykdommer. Det som skjer er at de elektriske impulsene som få...
Se dette viktige innslaget fra TV2. Ikke alle skal ned i vekt

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.