3 min

Usunn livvstil stjeler år.

Forskning.no melder at en usunn livsstil forkorter livet.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Det er sikkert herlig å kaste i seg en skikkelig burger med pommes frittes og så kaste seg ned på sofaen med en pakke røyk og slappe av hele kvelden foran TV-en.

Men fornøyelsen har en høy pris. En undersøkelse fra University of Oxford viser at kombinasjonen av røyking, høyt blodtrykk og et høyt kolesterolnivå i blodet forkorter livet med 15 år i forhold til andre mennesker med en sunnere livsstil.

Konklusjonen bygger på en engelsk kjempestudie av 19 000 offentlig ansatte menn, som er blitt fulgt i 38 år. Mer nøyaktig lyder den at 50-årige menn med de tre risikofaktorene for hjertesykdommer dør langt tidligere hvis de fortsetter å leve på samme måte.

Gjelder både menn og kvinner

– Vi har vist at de kan forvente å leve til de blir 74 år, mens de som verken røyker, har høyt blodtrykk eller høyt kolesterolnivå kan forvente å leve til de blir 83, sier Dr. Robert Clarke fra Clinical Trial Service Unit (CTSU), University of Oxford, som står bak undersøkelsen, ifølge en pressemelding.

Undersøkelsen er offentliggjort i det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal (BMJ). Den er sponset av den engelske hjerteforeningen, British Heart Foundation, som understreker at det er all grunn til å tro at resultatene også gjelder for kvinner.

70 eller 85 år gamle?

Forskerne har analysert opplysninger fra den såkalte «Whitehall»-studien, som har fulgt 18 863 menn siden de frivillig meldte til seg å delta mellom 1967 og 1970, da de var mellom 40 og 69 år gamle.

Resultatene viser at de mest usunne fem prosentene av mennene – når man ser på røyking, diabetes, blodtrykk, kolesterol, BMI og arbeidstype – dør 15 år før de sunneste fem prosentene.

Det betyr at usunne mennesker på 50 år i gjennomsnitt kan regne med å leve 20,2 år lenger, mens de sunne kan nyte 35,4 leveår.

– Selv om risikofaktorene endrer seg betydelig over tid, så betyr risikofaktorene ved 50-årsalderen en forskjell på 10-15 års levetid, konkluderer forskerne i BMJ.

Selv små endringer hjelper

Den gode nyheten er at du kan påvirke resultatet hvis du legger den usunne livsstilen fra deg. Ifølge Clarke setter selv små endringer i risikofaktorene straks spor i vår samlede levealder.

- Hvis du slutter å røyke eller gjør noe for å senke det høye blodtrykket eller den høye vekten, så stiger din forventede levealder, sier Clarke ifølge pressemeldingen.

Referanse og lenker

Artikkelen «Life expectancy in relation to cardiovascular risk factors: 38 year follow-up of 19 000 men in the Whitehall study» BMJ 2009; 339: b3513. doi: 10.1136/bmj.b3513
 

Publisert: 09.09.2011 KL. 08:31
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.