4 min

Utendørs trening i mørketiden

Dette bør du tenke på når du trener vinterstid.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Selv om det er blitt høst, og snart vinter, så er det mange gode grunner til å bruke naturen som treningsstudio. Både hodet og kropp setter stor pris på frisk luft. Og mange merker at de blir mer opplagte og får mer energi hvis de beveger seg ute i dagslys når dagene blir kortere og mørkere. Etter hvert som det blir kjøligere, og snøen kommer og veiene blir glatte, så er det viktig å ha treningstøy og utstyr som gjør en planlagt utendørs treningsøkt gjennomførbar.

Styrketrening i snøen
Du kan fint trene styrkeøvelser ute selv om det er snø og is på underlaget. Kroppsvektøvelser som involverer hopp eller steg i snøen kan gi deg en ekstra utfordring i seg selv. Eksempler på øvelser er hoppende utfall, burpees, høye kneløft og korte sprint-distanser. Isete og glatt underlag kan være perfekt for kjerneøvelser som mountain climber og en pike-lignende variant der du står i plankeposisjon og trekker bena inn mot kroppen. Hvis du utfører øvelser hvor hendene er i bakken, eksempelvis pushups, kan det være lurt å ha på noen lette hansker eller votter. Andre styrkeøvelser du kan bryne deg på er step-ups og utfall på benk, glute bridge, og kroppsvektøvelser i utendørs treningsparker hvor du har tilgang til ulike stativer og stenger. Utendørs trening er også fint å utføre sammen med andre, enten i form av en bootcamp eller en sirkel bestående av parøvelser.

Utendørs løping
Ønsker du å trene kondisjon så er det smart å være påpasselig med klær og hydrering. Mange opplever at kroppen blir fortere dehydrert i kald og tørr luft, så derfor er det ekstra viktig å fylle på med væske både under og etter en lengre treningsøkt. Når det gjelder underlaget på vinterstid kan det være greit å investere i et par løpesko med god gripeevne og som holder deg tørr på bena hvis det er mye våt snø på veiene. Både det å gå og jogge på isete partier kan være en ekstra utfordring for både koordinasjon og balanse. Husk også at når det er minusgrader så kan lange og svært intensive økter utendørs ha en negativ effekt for luftveiene. Trener du løpeintervaller kan det derfor være lurt å tenke at du ikke skal presse deg like hardt som om du kanskje hadde gjort hvis du hadde løpt inne.

Tips
Det er smart å være bevisst på pausetiden mellom settene i styrkeøkten eller løpeintervallene når du trener ute i kulda. Blir du stående for lenge rolig er det fort gjort å gå fra varm til kald. Hva slags klær og utstyr du bør ta med deg kommer an på hva slags aktivitet og intensitet du skal jobbe med. Mange sverger til ull innerst og noe vindtett ytterst. Uansett vil det alltid være kjekt å ha pannebånd, lue eller ørevarmere lett tilgjengelig, samt votter eller hansker og buff eller et lite skjerf som du har rundt halsen. Etter økten er det lurt å gå inn for å ta en dusj for å unngå at du blir kald, eventuelt at du skifter til tørt og varmt tøy hvis du ikke har mulighet til å gå rett i dusjen. Husk også at det finnes mange former for utendørs aktiviteter som er perfekt å gjøre i vinterhalvåret. Langrenn, skøyter og slalom er kjente og klassiske eksempler hvor du kan få trent både styrke, utholdenhet, balanse og koordinasjon.

Publisert: 04.11.2017 KL. 05:28
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.