Vårt nye prosjekt for folkehelse
7 min

Vårt nye prosjekt for folkehelse

Dagens barn er fremtidens ledere. For å gi de beste forutsetningene for både individ og samfunn er god helse en prioritet. Vårt neste prosjekt vil ta dette et steg videre.
Publisert: 15.01.2016

"I believe the children are our future"
- Whitney Houston

Det er ikke like lett å finne fremt til hva som er sunt i mylderet av teorier og ideer. Om vi som anser oss som fagpersoner ikke vet hva som er det beste, hvordan kan man da forvente at foreldre og ikke minst barn skal vite hva som er msrate valg å ta? Legg merke til at jeg ikke sa riktige eller feilfrie valg, men smarte valg. Smarte valg handler om å lære seg å ta de valgene som gir mest mulig fordeler og færrest mulig ulemper.

Iblant vil smarte valg kunne innebære mat som gir kos og velvære på bekostning av sunnhet og noen ganger kan de smarte valgene være å ta mer av sunne valgene. Utfordringen for oss mennesker er ikke bare å vite hva man skal gjøre, men faktisk å gjøre det man vet. I en perfekt verden (etter boka) ville et fravær av sukker, alkohol og andre "usunne" livsmiddel være det beste, men i den virkelige verden som vi lever i er ikke det alltid like enkelt.

Det er lett i teorien å ikke spise sukker, men det er vanskeligere i en barnebursdag. Det er lett å ha en "godteri-dag" i helgen men det er vanskeligere når man blir bedt i selskap i ukedagene. Det er også lett i teorien  å være i aktivitet etter skole og jobb, men det er vanskeligere når mor, far og barn er slitne etter jobb, barnehage eller skole og det er "20 blå" ute.

I våre øyne handler sunnhet om de valgene man tar mesteparten av tiden. Om mesteparten av tiden medfører sunn mat og fysisk aktivitet sammen med gode omstendigheter kommer man ut på plussiden av regnskapet, mens om de usunne og inaktive valgene dominerer er det lett at det blir negativt.

For oss handler mye av jobben vi gjør om å gi verktøy som forbeder folkehelsen. Vi utdanner trenere og kostveiledere som går ut i markedet og påvirker individet og samfunnet. Allikevel vil vi gjøre mer.

Derfor planlegger vi å lage en leir der vi kan spre budskapet om de smartere valgene. Ikke de asketiske og fanatiske som bare noen ytterst få kan leve etter, men de som er gjennomførbare for flertallet. Selv om vi påvirker treningsbransjen er det fortsatt bare ca 1 av 5 som stikker sine ben innenfor et treningssenter, og alle disse er over 16 år med få unntak. Hva da med de 80% andre på utsiden og de under 16 år. Den målgruppen som ikke er like motivert av dunkende musikk, hantler og gruppetimer, kettlebells eller BOSU baller og som faktisk er i flertall?

Det er disse vi vil nå. De som kanskje ønsker og ikke vet hvordan. De som gjerne skulle, men som synes terskelen er litt høy. De som gjerne vil spise sunnere, men ikke vet helt hva som er de smarteste valgene i jungelen av tips og ideer. De som er unge og en dag skal styre landet. De som ønsker å lære mer uten å bli fanatiske. De som vil møte de andre 80% som heller ikke synes treningssenter er kult.

Vårt mål med dette prosjektet er å skape et samlingssted der aktivitet kan settes i en litt mindre "du må" bås. Et sted der du kan få informasjon om sunn mat og matlaging som gjør hverdagen enklere. Et sted der du får tips om hvordan det å spise sunnere faktisk ikke behøver å være så dyrt. Et sted der aktivitet er lystbetont og der du selv kan finne det du liker. Et sted der du kan prøve mange ulike aktiviteter og være i et miljø der helse og smarte valg er i fokus.

 

Mange spør oss hvorfor. Mitt svar er enkelt. Jeg håper dette århudret ikke blir vårt siste. Jeg håper at levealderen vil fortsette å øke og at flere mennesker skal få leve friske lenge. Jeg håper at noe av det vi kan bidra med er at barn får de beste forutsetningene for et langt og lykkelig liv og jeg håper at vi ikke behøver å miste våre egne før vi må på grunn av dårlige valg. Mest av alt, jeg ønsker å vite at jeg var en del av det og gjorde mitt beste.

Ingen mennesker gjør bare gode valg og jeg er en av de. Heldigvis tror og håper jeg at man blir litt klokere med årene og at man sakte, men sikkert kan gjøre slik at plussiden på kontoen er større en minussiden når noen snakker om meg. I tillegg har jeg barn selv og skulle så inderlig gjerne vite at de, den dagen jeg er borte, sier "pappaen min gjorde en forskjell".

 

Derfor. I 2016 er et av våre mål å arrangere en SMART LEIR. Et samlingssted der barn kan få hjelp til å legge forutsetningene til rette for et godt liv. Et sted der foreldre uten skyldfølelse skal kunne komme med sine barn for å lære mer og vise at de bryr seg. Et sted der foreldre kan lære om hvordan man kan løse hverdagskabalen med mat og aktivitet. Et sted der barn skal kunne lære seg å like å være i fysisk aktivitet, enten det er et WII spill, gåtur, fotball på planen, sisten, god gammeldags gymtime eller noe annet som ikke lenger er "må", men "vil". Mest av alt, et sted der mennesker er fokus og ikke alle de tingene vi burde ha gjort.

Vi er allerede i gang med letingen etter steder å være og har funnet noen alternativer som vi vil gå videre med. Stiftelsen Sunne Barn vil bidra økonomisk og vi vil selvfølgelig bidra økonomisk i tillegg til jobben.

Om du skulle være interessert i å ta del i dette, enten ved å hjelpe til som frivillig, være trener, bidra til å utforme program og opplegg, har ideer du mener bør høres eller noe annet ber jeg deg om å sende meg en mail på [email protected].

Sammen er jeg helt overbevist om at vi kan forandre verden. Kan du tenke deg hva vi kunne fått til om alle 4000 individer som noengang har vært involvert i AFPT slo seg sammen for å gjøre en forskjell?

Jeg tror det kommer til å bli stort!

Vil du lese mer?

Hvem er AFPT

"Jobben er gjort-sove nå"

 

 

Publisert: 15.01.2016 KL. 04:48
Kategori: Tips og Kuriosa
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.