3 min

Fire gode grunner til å gå topptur

Dette er trening som gjør godt for både kropp og sinn.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

De siste årene har Den Norske Turistforeningen registrert at stadig flere og flere lar seg friste av den norske fjellheimen. Friluftsliv og toppturer er trendy som aldri før. Man trenger ikke å være topptrent eller erfaren fjellgeit for å bestige ulike høyder og topper. Det finnes mange turer å velge mellom og det finnes noe for alle nivåer – det gjelder bare å finne de turene som passer deg og din fysiske form.

Her er fire gode grunner til å bevege seg mer ute i naturen:

Du er fysisk aktiv

Det å komme seg opp og ned fra ulike topper krever naturligvis at du må bruke kroppen. Når du går på topptur aktiveres flere muskelgrupper i kroppen, og du får kjent på hvordan det står til med både kondisjon og muskelstyrke. Det er ikke uvanlig at pulsen øker når du går oppover i jevnt tempo, og samtidig får du trent både stabilitet, koordinasjon og balanse. Å gå mange timer i fjellet hvor det er mye kuppert terreng vil også bidra til at kaloriforbruket ditt øker betraktelig sammenlignet med om du går en rolig gåtur på flat mark.

Utendørs aktivitet

Norsk natur kan by på mange fantastiske opplevelser som du ikke kan få på et treningssenter. Spektakulær utsikt, fantastiske fargekombinasjoner og dyreliv er bare noen av høydepunktene som mange setter pris på når de er på topptur. Ikke minst vil det å gå ute gi deg frisk luft og dagslys som igjen kan bidra til at du sover bedre om nettene og generelt får mer energi i hverdagen. I tillegg trenger du ikke å betale for noe medlemskap eller være avhengig av bestemte åpningstider for å nyte den norske fjellufta. Naturen er døgnåpen, og fotturene er gratis!

Gir mestringsfølelse

Det å være aktiv utendørs gjør ikke bare godt fysisk, men det har også positiv innvirkning på den mentale helsen. Å gjennomføre en topptur gir positiv energi til både kropp og sinn, og det å nå toppen gir deg gjerne en følelse av kontroll og mestring. Mange kan kjenne seg igjen i at uansett hvor tung og seig turen opp til høydepunktet var, så var det verdt «slitet». Mestringsfølelse og turglede er to viktige stikkord på topptur. Det er nok derfor også mange blir hekta på toppturer når de først har fått smaken på turlivet.

Det er sosialt

Å dele turopplevelsen sammen med andre er både hyggelig og sosialt. Ikke bare blir det et flott turminne å se tilbake på sammen, men det å gå en tur sammen kan være en kjempefin måte å komme nærmere hverandre på. I tillegg kan det være kjekt å ha noen som støtter og motiverer underveis hvis turen blir tøffere fysisk eller mentalt enn forventet. I dag finnes det også mange forskjellige toppturer å velge mellom som arrangeres av ulike foreninger og reisearrangører. Her er det store muligheter for å bli kjent med andre mennesker som interesserer seg for det samme.

Vil du bli personlig trener? Les mer og meld deg på her.

Publisert: 02.08.2017 KL. 05:16
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.