Kostholdsveileder

Vi har en drøm – om at Norge skal bli verdens sunneste land. For å oppnå dette må vi forstå koblingen mellom helse og ernæring. Vår utdannelse har et mål om å gi deg de nødvendige verktøyene, slik at du kan bli den ressursen markedet og samfunnet trenger.
Flex
Neste oppstart:
Når du vil
Hvor du vil
Fra19 900,-

Om utdannelsen

Med utdannelsen til kostholdsveileder hos oss, er du rustet til å bidra i kampen for bedre helse på både individ- og samfunnsnivå. Vi skal gi deg de nødvendige verktøyene til nettopp dette, ved å lære deg koblingen mellom helse, prestasjon, og hva man spiser.

Kunnskapen kan du bruke for deg selv, for barn, eldre, idrettsutøvere, eller grupper. Vårt mål er å gi deg det du trenger for å oppnå ditt mål.
Vi tar deg gjennom fem moduler. Alt fra grunnleggende forståelse om ernæring, til hvordan du skreddersyr et kosthold for mennesker med helsemessige utfordringer, ulike ønsker eller behov.

Vi belyser følgende tema for å for å gjøre deg i stand til å håndtere alle kundegrupper: Grunnleggende ernæring, matvarekunnskap, helse, idrettsernæring og kosttilskudd, livsstilssykdommer, mage- og tarmproblematikk, allergier, intoleranser, ulike dietter, samt tema som religion.

Over 1.000.000 nordmenn er overvektig og problemet finnes i alle aldersgrupper og samfunnslag. Fedmeepidemien er en av vår tids største utfordringer, og den skaper stadig større problemer i alle land.
Dette er utdanningen for deg som ønsker kunnskap du umiddelbart kan bruke!
Det stilles ingen krav til forkunnskap. Utdannelsen passer for deg som ønsker kunnskap om mat, helse, eller prestasjon. Den kompletterer kunnskapen du har som trener, helsesøster, sykepleier, fysioterapeut, naprapat, eller annen lignende utdannelse. Så lenge du interesserer deg for, eller jobber med helse, er dette noe for deg.

Innhold

Modul 1
•    Helse i Norge
•    Energi
•    Karbohydrater
•    Fett
•    Proteiner
•    Vitaminer
•    Mineraler og sporstoffer
•    Væske
•    Dietter
•    Kosthold i praksis

Modul 2
•    Metode og forskning
•    Verktøy for kostholdsveiledere
•    Mattilberedning
•    Tilsetningsstoffer

Modul 3
•    Folkesykdommer
•    Mat for spesifikke grupper

Modul 4
•    Idrettsernæring
•    Kosttilskudd

Modul 5
•    Fordøyelsessykdommer
•    Allergier og intoleranser

Læringsmål

Etter studiet skal eleven sitte igjen med følgende kompetanse:

Kunnskap

  • Studenten skal vite hva de største helsetruslene i Norge er, og hvilken påvirkning fysisk aktivitet og kosthold kan ha på disse.
  • Studenten skal forstå hvordan maten fordøyes og metaboliseres i kroppen.
  • Studenten skal ha kjennskap til energikildene som benyttes under aktivitet og hvilke faktorer som påvirker energibalansen vår.
  • Studenten skal kjenne til de ulike sukkerartene og hva som skiller disse fra hverandre. Både basert på struktur og hvordan de metaboliseres i kroppen.
  • Studenten skal ha god kjennskap til hvilke kilder vi har til karbohydrater, og hvordan vi tilpasser riktig mengde karbohydrater til ulike individer.
  • Studenten skal kjenne til de ulike fett-typene. Studenten skal vite hvilke kilder vi har til de ulike fett-typene, samt hvilken påvirkning de har på helsen vår
  • Studenten skal ha kjennskap til hvilken funksjon fett har i kroppen. Utover dette skal studenten kjenne til funksjonen til omega 3 og omega 6-fettsyrer, samt deres påvirkning på kropp og helse.
  • Studenten skal kjenne til forskjellen på essensielle og ikke-essensielle aminosyrer, og hvilken funksjon proteiner har i kroppen. Studentene skal også ha kjennskap til proteinbehovet til ulike grupper mennesker, samt hvilke kilder vi har til både animalske og vegetabilske proteinkilder.
  • Studenten skal kjenne til forskjellen mellom fettløselige og vannløselige vitaminer. Hvilken funksjon de ulike vitaminene har i kroppen, hvilke kilder vi har til de ulike vitaminene, og hva som er anbefalt daglig inntak av de respektive vitaminene.
  • Studenten skal kjenne til forskjellen på et mineral og et sporstoff, og hvilken rolle de har i kroppen. Studenten skal kunne kilder til de ulike mineralene og sporstoffene, og hva som er anbefalt daglig inntak.
  • Studenten skal ha forståelse for hva som påvirker væskebalansen i kroppen og hvilken rolle væske har. Studenten skal ha forståelse for væskebehov og anbefalinger for væske ved trening.
  • Studenten skal ha kjennskap til de ulike diettene som blir presentert og hva som kjennetegner dem. Studenten skal ha forståelse for hva slags tilgjengelig vitenskapelig litteratur som finnes, for å enten bekrefte eller avkrefte de påstandene som presenteres fra de ulike diettene.
  • Studenten skal ha grunnleggende ferdigheter til å kunne gi veiledning og enkle råd til kunder, når det gjelder sammensetning av et godt kosthold.
  • Studenten skal ha god forståelse for de ulike forskningsmetodene som benyttes innenfor forskning, og når det er hensiktsmessig å bruke de forskjellige metodene. Studenten skal ha forståelse for de mest aktuelle begrepene som ofte brukes innenfor forskning.
  • Studenten skal være kjent med hvilke verktøy man kan bruke når man jobber som kostholdsveileder.
  • Studenten skal ha forståelse for hvilken effekt ulike tilberedningsmetoder har på kvaliteten og næringsstoffene i maten.
  • Studenten skal ha kjennskap til hvilke funksjoner de ulike gruppene med tilsetningsstoff vi har til maten, og hva forskning sier om sikkerheten rundt å bruke disse.
  • Studenten skal ha en god forståelse for hvordan man gjennomfører kostregistering, og hvordan man gjennomfører et 24-timers recall-intervju på best mulig måte.
  • Studenten skal ha forståelse for de ulike folkesykdommene vi har i Norge, og hvilke kosttilpasninger man kan gjøre for å veilede kunder med de ulike sykdommene.
  • Studenten skal forståelse for hvordan man kan veilede og sette opp kostplaner til de ulike gruppene som gjennomgås under dette temaet. Spesielt fokus rettes mot kosthold for barn og eldre.
  • Studenten har gjennom praktisk trening erfart hvordan man utarbeider kostholdsplaner for ulike gruppe mennesker med forskjellige problemstillinger.  
  • Studenten skal ha god kjennskap til hvilke ulike energibehov og makronæringsbehov idrettsutøvere har – ved ulike type idretter og aktiviteter.
  • Studenten skal kunne gi veiledning og råd vedrørende optimalt væskeinntak ved fysisk aktivitet.
  • Studenten skal ha god kjennskap til hvilke kosttilskudd man kan anbefale basert på kundens behov og målsetning. Studenten skal bli bevisst på sikkerhet og trygghet vedrørende anbefaling av ulike kosttilskudd.
  • Studenten skal ha god forståelse for hvordan man veileder idrettsutøvere for å øke deres prestasjon, samt hvordan man vekt-regulerer idrettsutøvere og godt trente individer.
  • Studenten skal ha kjennskap til symptomer og sykdomsforløp av inflammatoriske tarmsykdommer. Studenten skal ha kjennskap til irritabel tarmsyndrom og FODMAP-dietten som kan benyttes til behandling av symptomer som følger av lidelsen.
  • Studenten skal vite forskjellen på en allergi og en intoleranse. Studenten skal ha kunnskap om hvilke symptomer de ulike allergiene og intoleransene kan gi, og da spesielt cøliaki og laktoseintoleranse. Studentene skal også kunne gi enkel rådgivning til de som har laktoseintoleranse og cøliaki, med henhold til hvilke matvarer de må styre unna og hva de kan erstattes med.
  • Studenten skal ha god kjennskap til kostholdsveiledning for klienter som har irritabel tarmsyndrom, laktoseintoleranse og cøliaki. De skal også ha kjennskap til de andre formene for allergier og intoleranser.

Ferdigheter

  • Innhente informasjon om livsstil og kosthold på en systematisk måte.
  • Gjøre enkle beregninger for energiforbruk og energiinntak.
  • Individuelt tilpasse kosthold basert på preferanser rundt målsetning for ulike grupper på ulike nivåer.
  • Bruke ulike verktøy for riktig oppfølging av kunder.
  • Forholde seg kritisk til egne og andres resultater.
  • Generell kompetanse.
  • Lage individuelt tilpassede kostplaner basert på forskningsbasert kunnskap innen ernæring.
  • Ha god kjennskap til hvilken funksjon og rolle makro- og mikronæringsstoffer har i human ernæring, samt god kjennskap til de offentlige anbefalingene for kosthold.
  • Erkjenner begrensningen av egen kunnskap og verdien av et tverrfaglig samarbeid

Studieavgift

Studieavgiften er den til enhver tid gjeldende prisliste hos AFPT.
Studieavgiften inkluderer all undervisning og studiemateriale, hjemmeoppgaver og ett forsøk på teoretisk eksamen.

Krav for godkjennelse

For godkjent utdannelse kreves det 80% riktig på multiple choice-eksamen, samt godkjent innleveringsoppgave. I tillegg må alle studieavgifter være betalt i sin helhet, eller i henhold til betalingsplan.

Betalingsløsninger

AFPT har fleksible betalingsløsninger og tilbyr avbetaling. Hele studiet skal betales i løpet av maksimalt seks måneder etter studiets eller studentens oppstart dersom ikke egen avtale eller finansiering foreligger.
Betalingsinformasjon finnes beskrevet i AFPT sin studiekontrakt.

Les studiekontrakten her.

I tillegg finnes nedbetaling via SVEA Finans på 12, 24 eller 36 måneder.
Det tilkommer 45 NOK i administrasjonsgebyr for hver faktura som sendes fra AFPT.

 

Litteraturliste

Hoveddelen av litteraturen vil bestå av studiematerialet og vitenskapelige oversikts- og originalartikler som er utvalgt av emne ansvarlig. Artiklene kan nedlastes via internett og vil kunne variere fra år til år.

Pedersen JI, Muller H, Hjartåker A, Anderssen SA. Grunnleggende ernæringslære (2.utgave). Gyldendal Akademisk 2012.

Garthe I, Helle C, Idrettsernæring (1.utgave) Gyldendal undervisning 2010.

Helsedirektoratet. Kosthåndboken. Helsedirektoratet 2012.

Helsedirektoratet. Utviklingen i norsk kosthold. Helsedirektoratet 2016.

Maclaren D, Morton J. Biochemistry for sport and exercise metabolism. (1. utgave). Wiley-Blackwell 2012.

Eget utviklet materiale av AFPT sitt fagteam er tilgjengelig på studentportalen.

 

Moduler

- Kostholdsveileder består av følgende moduler

Teoretisk undervisning

Med vår utdannelse til Kostholdsveileder, er du rustet til å bidra i kampen for bedre helse både på individ og samfunnsnivå. Ved å gi deg en bred forståelse av koblingen mellom hva man spiser, helse og prestasjon skal vi gi deg de nødvendige verktøyene for å kunne bli den ressursen vi alle trenger.

Gjennom 5 moduler vil du tas gjennom alt fra grunnleggende forståelse til hvordan du skreddersyr et kosthold for mennesker med helsemessige utfordringer, ulike ønsker eller behov.

Modul 1:

  • Helse i Norge
  • Energi
  • Karbohydrater
  • Fett
  • Proteiner
  • Vitaminer
  • Mineraler og sporstoffer
  • Væske
  • Dietter
  • Kosthold i praksis

Modul 2:

  • Metode og forskning
  • Verktøy for kostholdsveiledere
  • Mattilberedning
  • Tilsetningstoffer

Modul 3:

  • Folkesykdommer
  • Mat for spesifikke grupper

Modul 4:

  • Idrettsernæring
  • Kosttilskudd

Modul 5:

  • Fordøyelsessykdommer
  • Allergier og intoleranser
Hjemmeoppgave

Elevene skal løse en hjemmeoppgave bestående av 3 caseoppgaver selvstendig.
Hjemmeoppgavene graderes som bestått eller ikke bestått. Både multiple choice eksamen og hjemmeoppgave må være bestått for å bli utdannet kostholdsveileder.


 

Teoretisk eksamen

Multiple choice eksamen består av 100 spørsmål . For godkjent utdannelse må 80 % være korrekt besvart. Resultatet formildes umiddelbart etter avsluttet eksamen.

For bestått utdannelse må alle innleveringsoppgaver være bestått i tillegg til teoretisk eksamen.

Du har totalt tre (3) forsøk pr eksamen innen to (2) år. Avgiften for en ny eksamen er 1500NOK.

Multiple choice eksamen

Multiple choice eksamen består av 100 spørsmål . For godkjent utdannelse må 80 % være korrekt besvart. Resultatet formidles umiddelbart etter avsluttet eksamen.

For bestått utdannelse må innleveringsoppgave være bestått i tillegg til teoretisk eksamen.

Du har totalt tre (3) forsøk pr eksamen innen to (2) år. Avgiften for en ny eksamen er 1500NOK (+ administrasjonsgebyr).

Forelesere

- En kombinasjon av lærere og forelesere i særklasse

Vi har samlet det mest komplette lærerteamet AFPT noen sinne har hatt. Lærerstaben inkluderer fysioterapeuter, manuellterapeuter, personlige trenere, naprapater, osteopater, ernæringsfysiologer, styrkeløftere og vektløftere, massører og coacher. Kombinert med praktisk faglig erfaring fra daglig virke, forfatter- og utdannelseserfaring, formidlingsevne og engasjement, mener vi at våre lærere representerer den ypperste utdanningsspesialiserte fagkombinasjonen på våre fagområder.

Nyttig info

Betaling

AFPT har fleksible betalingsløsninger og tilbyr avbetaling. Hele studiet skal generelt betales i løpet av maksimalt 6 måneder etter studiets eller studentens oppstart foruten om egen avtale eller finanisering gjøres.

Betalingsinformasjon finnes beskrevet i AFPT sin studiekontrakt. I tillegg finnes opptil 36 måneder nedbetaling via SVEA Finans.

Kurssted

Kurssted i våre byer formidles på e-post tre uker før kursstart.

Mer informasjon får du ved å ringe vårt kontor på (+47) 955 55 938 eller sende en e-post til [email protected].

Påmelding

For å melde deg på kurset trykker du på en av «Meld deg på»-knappene du finner på denne siden. Da vil du få opp en liste over tilgjengelige datoer og studiesteder. Velg det som passer for deg, trykk på «Meld deg på» og følg instruksjonene under på neste side.

Hold deg selv oppdatert på hva som skjer hos oss!

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.