4 min

5 myter om trening og kosthold

Både trening og kosthold er noe som engasjerer mange. Derfor er det også mange ulike råd og påstander som dukker opp her og der, men det er ikke alltid alt som blir sagt som stemmer med virkeligheten.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Myte 1) Frokost er dagens viktigste måltid
Nei, det å spise frokost er ikke noe mer eller mindre viktig enn andre måltider. Det finnes ingen fasit for når eller hvor ofte du bør spise - dette er individuelt og dermed bør du tilpasse måltidsrytmen til det som passer deg best. Hvis du ikke er sulten på morgenen så trenger du ikke å tvinge i deg tidlig frokost, men for mange kan det være lurt å starte dagen med noe mat. For eksempel så er det gunstig for en diabetiker å spise regelmessige måltider for å ha en viss kontroll på blodsukkeret samt at det finnes flere studier som viser at frokost er viktig for barn og unge for å opprettholde konsentrasjonen når de skal på skolen.

Myte 2) Når du kjenner melkesyre under trening så er øvelsen skikkelig effektiv
Nei, det er ikke slik at så lenge man opplever at en øvelse får det til å “brenne” i musklene som jobber, så er øvelsen effektiv. Du MÅ ikke kjenne at muskelen eller muskelgruppen du trener, jobber for at du skal få effekt. Det er belastningen og frekvens som har mest å si for hva slags effekt du får fra en gitt øvelse.

Myte 3) Brød med mørk farge er alltid det sunneste valget
Nei. Når det gjelder brød er det lurt å velge de groveste og mest fiberrike variantene. Mange grove brød har mørk farge, men det er også mange grove brød som har en lysere farge. Det er også mange brød som blir tilsatt sirup eller malt, som da gir brødet en mørkere farge, for å gi mer smak eller lengre holdbarhet - uten at dette betyr at de er det mest næringssrike valget. Både lyst og mørkt brød kan være grovt, og fargen alene sier heller lite om grovheten til brødet. I stedet bør du heller sammenligne Brødskalaen og grovhetsprosenten på de ulike brødene.

Myte 4) Lettbrus er fetende
Nei. Lettbrus inneholder 0 eller få kalorier slik at dette produktet i seg selv kan ikke øke vekten din. Lettbrus vil være et bedre valg enn sukkerholdige drikker når målet er å redusere sukkerinntaket eller gå ned i vekt. Mange mener de opplever økt søtsug eller økt sultfølelse av lettbrus, og dermed spiser mer totalt sett, men det er altså ikke lettbrusen i seg selv som fører til vektøkning!

Myte  5) Mer trening vil alltid gi deg bedre helse
Nei. Hvis du har som mål om å trene 6-7 dager i uken der du skal være helt utslått etter hver eneste treningsøkt, så er det større sjanse for at treningen gir flere negative konsekvenser enn positive. Dette kan for eksempel være for lite restitusjon, overtrening, og dårlig teknikk på øvelser fordi du hele tiden «skal presse deg til maks» som igjen kan øke risiko for skader. Både hode og kropp trenger hvile for å bygge seg opp igjen etter treningen!

Publisert: 09.05.2018 KL. 11:21
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.