3 min

5 tips for å spare penger når du handler sunt

Mat koster. Hvordan kan du spare penger når du handler? Juma Iraki gir deg tipsene.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Skriv handleliste

Har du et lavt matbudsjett, så er det veldig viktig at du planlegger dine innkjøp. Det er fort gjort at man bare plukker med seg ting fra hyllene på vei gjennom butikken og plutselig står man der og får sjokk når du får opplyst sluttprisen ved kassen. Ta en titt i kjøleskapet og se hva du mangler av mat. Sett av 10-15 minutter og skriv ned hva du har tenkt til å handle inn. På den måten får du et bedre bilde av hva handleturen vil koste deg og du har bedre oversikt over hvor mye penger du bruker på mat.

”Sunn mat er dyrt” er det mange som sier, men tenk på det på en annen måte. Tenk på det som en langsiktig investering i egen helse.

Spis før du går i butikken

Er du sulten når du går i butikken, så er sjansen stor for at du kjøper med deg ting du ikke trenger. Spis derfor et måltid før du går og handler. Det øker sjansen for at du klarer å holde deg til handlelisten din.

En baguett, appelsinjuice og en iskaffe utgjør fort en 100-lapp. For samme prisen så man kan få: 1 pakke med 12 egg, 400 g karbonadedeig, 1 kg havregryn, 300 g med bær og 1 kg med epler. Dette setter ting i perspektiv iforhold til hvor mye bra mat man faktisk kan handle for så lite penger.

Sjekk frysedisken

Frysedisken er et av stedene hvor du kan spare mye penger. Fisk og kjøttprodukter er gjerne det som spiser opp budsjettet for de som ønsker å spise sunt, men man kan finne mye rimelig mat i denne seksjonen. Mange butikker har gode kilopriser på fryst fisk som for eksempel ørret, laks, torsk og sei. Du kan også finne kjøttprodukter til fornuftige priser i frysedisken.

Andre ting som du også finner til rimelige priser i frysedisken er grønnsaker og bær. På KIWI for eksempel får du 300 g med frosne blåbær til kun 4,50 kr

Se etter gode tilbud

Mange av de store kjedene har regelmessig tilbud på kylling, biff, fisk og andre proteinrike kilder. Dette bør du utnytte til det maksimale og kjøpe inn så mye du kan når du først har muligheten. Coop OBS kjører jevnlig tilbud på både laks, kylling og biff.

Kjøp større kvantum

Når du handler, så ikke se på stykk pris. Sammenlign heller kiloprisen og kjøp det produktet med lavest kilopris. Et eksempel er kyllingfilet`. Mange steder må du ut med nesten 50-lappen for 2 små kyllingfiler (300 g). Dette gir en kilopris på 166,60 kr. Ser du heller på de større pakkene, så vil du fort se at det er mye penger  å spare ved å kjøpe de store pakkene. På KIWI blant annet får du 1 kg kyllingfilet til ca 98 kr. Dermed sparer du 68,6 kr per kilo du kjøper hvilket er 41 % billigere enn den lille pakken på 300 g. Dette kan i det lange løp utgjøre veldig mye penger.

Ta deg også en tur innom innvandrerbutikker hvis du har en i nærheten av deg. Her vil du finne store sekker med basmati ris til en brøkdel av prisen du betaler i vanlige butikker. Grønnsaker og frukt er også mye rimeligere i mange av disse butikkene.

 

 

Publisert: 10.10.2013 KL. 11:04
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.