4 min

Den store effekten av små tiltak

De fleste i befolkningen er kanskje under inntrykk av at dersom vi skal klare å gå ned i vekt eller leve sunnere er vi nødt til å endre kostholdet radikalt. Må vi det? Eller kan vi få gode resultater med små tiltak?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

 

For noen som konsumerer bare hurtigmat og brus er det kanskje sant – i hvert fall om man skal få et sunnere kosthold i tråd med Helsedirektoratets retningslinjer, men et godt kosthold trenger ikke bare å være kylling og broccoli og cottage cheese med fun-saft når du skal ”skeie ut”. Media bidrar til et bilde hvor en vektnedgang og et sunnere kosthold må være en helomvending av hverdagen hvor du trener deg i hjel og bare spiser spinat-smoothies. Ingenting galt med verken spinat eller smoothies, men i stedet for å gjøre det vanskeligere enn det behøver å være kan du gjøre noen små tiltak på de 4 store (Søvn, stress, kosthold og trening) hver uke som ganske raskt utgjør all verdens forskjell. La oss se på noen mikro-tiltak som utgjør ganske mye på kun 6 uker

Søvn

Hvis du sover kun 6 timer per dags dato er det trolig noe potensiale. Ca. 8 timer er en god gjennomsnittlig anbefaling. Kanskje trenger du litt mer eller litt mindre. I stedet for å begynne å legge deg kl.10.00 når du tidligere har lagt deg ved midnatt er kanskje litt mye å bite over i starten og du får kanskje ikke sove før klokka 12 selv om du legger deg kl.10. Er man vrang nok vil kanskje kroppen venne seg til det etter hvert. En mer fornuftig tilnærming kan være å legge deg 10 minutter tidligere hver dag en hel uke. Neste uke øker du med 10 minutter og fortsetter med den økningen i ukene fremover. Etter 6 uker sover du 1 time ekstra. Etter 3 måneder sover du 2 timer ekstra. Det er tiltak som ikke krever mye innsats, men som utgjør store forskjeller over tid.

 

Stress

Forsøk å kutt ut de tingene som gjør at du stresser mest. Ikke alt stress er negativt. Det kan til og med være positivt, men merker du at det påvirker deg negativt så forsøk å kvitte deg med, eller forbedre det som gjør at konstant forhøyet puls.

 

Kosthold

I stedet for å kutte ut hvete, sukker og ferdigmat kan du i stedet øke inntaket ditt av frukt, bær og grønnsaker med 100g hver dag den første uka og øke med 100g hver uke. Hvis du spiste lite eller ingenting grønt spiser du 800 gram etter 8 uker. Da har du masse helsefordeler samt at det blir mindre plass til andre ting som hurtigmat for eksempel. Det er ikke usunt i seg selv, men hvis det er bare det kan man trolig si at det blir et usunt kosthold. I tillegg til alt det grønne kan du spe på med litt proteinkilder som egg, fjærkre, sjømat, fisk og kjøtt så kan du ta deg yndlingssjokoladen en gang i blant uten at det gjør noen ting.

Vil du lære mer om kosthold og ernæring? Ta en titt på vår utdannelse Kostholdsveileder.

Trening

Media portretterer ofte slik at det må være å løpe i trapp, markløft, knebøy, 100 repetisjoner med burpees osv, men trening er så mangt. Liker du baseløftene? Tren dem. Syns du at intervaller i trapp er godt etterpå? Do it. Er squash din ting? Spill det med god samvittighet. Finn et eller annet du liker eller hater mindre enn de andre treningsformene og utfør det på kontinuerlig basis. Starter du på null så prøv en dag eller 2 i uka. Øk økten med 10 min per uke og øk med en treningsdag i stedet når du føler øktene begynner å bli for lange. Om vektnedgang er målet sørg for at du har bra med hverdagsaktivitet også. Her er det flere kalorier å hente enn på en times trening. Start med en gåtur 10 min hver kveld. Øk med 5 minutter hver uke så blir det fort ganske bra på et par uker.

Vil du lære mer om trening? Bli personlig trener da vel!

Håper du fikk noen gode strategier å bruke til en sunnere livsstil eventuelt et kosthold som gjør det lettere å gå ned i vekt.

 

 

Publisert: 29.06.2018 KL. 04:40
Av:
Steinar Ekren
Kategori: Helse

Har du lest disse?

Hvordan påvirker inntaket av NSAID preparater helsen?
Muskel og skjelettlidelser er en av de største årsakene til uføretrygd.
Holder du deg i fysisk aktiv og i noenlunde fysisk form, er sjansen bedre for at du også holder deg mentalt frisk og unn...

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.