Dette er middelhavskosthold

Publisert: 12.06.2017 KL. 04:08
Av: Silje Bjørnstad

Denne maten er kjent for å gi god helse og forlenge livet.

Gir positive helseeffekter
Middelshavskosthold blir ofte trukket frem som noe av det sunneste vi kan spise. Denne maten er gjerne kjent som hjertevennlig og næringsrik. Middelhavskostholdet varierer fra region til region, men noe av det som kjennetegner et slikt kosthold er at den er rik på plantebasert mat som bidrar med fiber og umettet fett. Et plantebasert kosthold er forbundet med lavere risiko for blant annet hjerte- og karsykdommer, overvekt og kreft. Flere studier tyder også på at de som spiser mer vegetarisk ofte er sunnere og lever lenger, sammenlignet med de som spiser mye kjøtt.

Matvarer
Typiske matvarer i et Middelshavskosthold er rikelig med frukt og grønnsaker, og grove brød- og kornprodukter. Det blir også brukt mye ulike belgfrukter som bønner, linser og kikerter. Kostholdet er rikt på matvarer som bidrar med umettet fett som for eksempel oliven- og rapsolje, nøtter, frø og avokado. I tillegg spises det mye fisk og sjømat som er gode kilder til viktige omega-3-fettsyrer. Man begrenser inntaket av rødt kjøtt, søtsaker og såkalt «junk food». Storfekjøtt inngår ikke i det tradisjonelle Middelhavskostholdet. I stedet spiser man mye fisk og noe fjærkre. Det anbefales at man spiser magre meieriprodukter fremfor fete. I tillegg til de nevnte matvarene så er også små mengder med vin ansett som positivt i Middelhavskostholdet, og da spesielt rødvin.

Middelshavskosthold i praksis
Fokuser på å spise minst fem porsjoner frukt og grønt hver dag, gjerne mer også. Tenk at du spiser i «regnbuens farger» og dermed velger ulike frukter og grønnsaker med forskjellige farger. Øk inntaket av salater og grønnsaker i måltidene dine. Bruk olivenolje og rapsolje i matlagingen fremfor smør. Disse oljene blir også brukt over pastaretter og i salater. I tillegg er det populært å dyppe brød i olivenolje. Velg grove brød- og kornprodukter fremfor lys loff, hvit ris og lys pasta. I et Middelhavskosthold er belgfrukter viktige ingredienser, mens det spises mye mindre poteter enn det vi gjør i Norge. Spis usaltede nøtter hver dag – både som mellommåltid, og som ingrediens i salater og lignende grønnsaksretter. Øk inntaket av fisk og spis minimalt av rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter. Velg magre meieriprodukter fremfor fete varianter. Bruk urter og krydder som smakstilsetning fremfor salt og smør.

 

Hold deg selv oppdatert på hva som skjer hos oss!

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips og informasjon om våre studier.