5 min

Hater du løping og kondisjonstrening, men har lyst til å gjøre litt allikevel? Her er noen tips.

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Jeg tror jeg snakker på vegne av mange når jeg sier at kondisjonstrening og særlig løping er noe herk. Sannsynligvis er det mange som misliker styrketrening også. Det er smak, behag og innstilling. Styrketrening har mange helsefordeler og kan anbefales for de aller fleste friske mennesker. Likevel er det noen helsefordeler en utelukkende får med tung pust, høy puls og kondisjonstrening. Det aller viktigste er at en gjør noe. Litt aktivitet er bedre enn ingen aktivitet.

Så hva skal en gjøre for å komme i gang med noe en ikke liker i det hele tatt? Det første en må se på er innstillingen til det du skal gjøre. Hvorfor gjør du det? Hvis helsefordeler hadde vært nok motivasjon hadde hele befolkningen gjort det, men vi vet at det er langt i fra alle som trener eller bedriver fysisk aktivitet. Kan kondisjonstrening ha noen andre fordeler som kan være nok til å motivere deg?

 

Bedre utholdenhet kan i utgangspunktet gi deg et høyere maksløft i styrketrening. Klarer du flere repetisjoner kan dette føre til et høyere treningsvolum over tid som kan gi et bedre treningsresultat dersom volumet ikke blir for mye for deg. Dette kan jo være en motivasjon for de som hater kondisjonstrening, men elsker styrketrening.

 

Hva med barna dine? Er det ikke verdt å kunne holde tritt med dem i stedet for å måtte sette deg ned fordi du er for sliten? Å ha like mye energi som et barn er kanskje mye forlangt, men en bedre kondisjon vil kunne gjøre at du holder ut lengre.

 

Du behøver jo ikke å løpe heller. Du kan sykle, bruke ellipsemaskinen, ro, crossfit-liknende økter, kjøre styrkesirkel eller gå på ski. Det er mye å velge i mellom. Start med det du synes er minst dritt. Den første uka kan du ha som mål å kjøre 1 økt a 20-30 minutter på et valgfritt tempo. Neste uke kan du kjøre 2 økter med samme lengde og tempo. Deretter blir målet å vedlikeholde det og sette det i system. 2 ganger i uka er plenty tid å bruke på noe du ikke syns er gøy i utgangspunktet. Kanskje kan du ha en kortere og en lengre økt hvor den korteste økten har en høyere fart og intensitet. Den andre økten kan være en roligere økt. Hvis du liker å kjøre det samme hver uke kan du forsøke å øke på farten eller hvor lenge du holder på. Hvis du liker å kjøre litt forskjellige økter fra uke til uke kan du endre på intensitet, oppoverbakke, tid osv. Gjør det mest mulig gjennomførbart og sett av tid til treningen.

 

Pass på å ikke øke for fort, men ta det sakte, men sikkert i et tempo som gjør at du ikke går lei. Om du en uke ikke har tid til mer enn ei økt, eller kanskje ingen, går det greit så lenge du hopper rett inn i faste rutiner når hverdagen blir som normal igjen. Sist, men ikke minst, er det vanskelig å holde motivasjonen oppe over tid. Derfor er det viktig at treningen blir en rutine som du utfører uansett hvor mye eller lite motivasjon du har.

 

Oppsummering

  • Velg minste motstands vei når du skal i gang med noe nytt
  • Velg den treningen du liker mest
  • Sett av tid til treningen
  • Finn din motivasjon for å utføre treningen og gjør det til en rutine
  • Sett treningen i system, finn deg evt. noen mål og delmål du kan jobbe mot på lengre sikt
Publisert: 22.01.2018 KL. 03:31
Av:
Steinar Ekren
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.