4 min

Ikke tro på alt du leser

Noen ganger er det nødvendig å møte stoff med kritiske øyne
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Det er ikke vanskelig å la seg forvirre av de enorme mengder stoff om trening og kosthold som finnes i dagens samfunn. Med stadig større interesse for disse emnene ser media sitt snitt til å hente lesere til sine respektive kanaler. Måten dette blir gjort på er ofte gjennom kontroversieller og sensasjonelle overskrifter som presenterer tips og enkeltstudier som om det var revolusjonerende nyheter.

Ett eksemplel på dette er for eksempel Dagbladets oppslag for en måned tilbake som hevder at "Ett egg daglig er nesten like ille som å røyke en 20 pakning daglig".

Dette stemmer selvsagt ikke og er tatt helt ut av kontekst. Myten om at egg er farlig er for lengst avkreftet og studien som omtales har en rekke svakheter(som media overser). Det er også viktig å få frem at en eventuell forhøyning av kolesterol ikke nødvendigvis behøver å være problematisk fordi man må skille på om det er LDL eller HDL kolesterol som øker, og også forholdet mellom disse. For folk flest er ikke et høyt inntak av egg problematisk i det hele tatt. Egg regnes som en av de mest komplette proteinkildene. En matvare er en komplett proteinkilde dersom den dekker mengden essensielle aminosyrer til å dekke nødvendig proteinsyntese i kroppen.

Et annet eksempel er de siste dagers avisoppslag om at omega-3 ikke gir effekt på hjerte- og karhelse. Igjen var mange raskt ute med å presentere meta-analysen som tok for seg 20 studier på allerede syke mennesker som brukte kardiovaskulær medisin som beta-blokkere, statiner m.m. Dette ble ikke nevnt i presentasjonen av nyheten.

 

 

Treningsverdenens syndebukker
Det er imidlertid ikke bare når det kommer forskning om kosthold og kosttilskudd at det skurrer. Ellers på internett florerer det av mer eller mindre seriøse aktører som skal selge treningsutstyr og metoder som skal love deg drømmekroppen. De spiller gjerne på hvor dårlige resultater vanlig trening har og presenterer sitt eget produkt som mirakelløsningen. Ett slikt produkt er såkalt hypoxitrening. Det hevdes at denne treningsformen gir vektreduksjon, glattere og fastere hud, samt økt blodsirkulasjon. Dette gjennom at man kombinerer vacuum, lett trening og kosthold. 

Utfordringen er hvordan man skal bevise at det er "hypoxi" som gir resulatet hvis man samtidig skal følge en diett som gjør at man går ned i vekt. Det er ifølge denne siden gjort et studie på det, men dette er presentert på nettsiden til produsenten, finnes ikke i andre forskningsdatabaser og kan i tilegg være utført av mennesker som er betalt av produsenten. Habiliteten er derfor på brist.

 

Nettside om hvorfor pilates er effektivt
En AFPT-student tipset oss om denne saken. På denne nettsiden får vi et innblikk fra forfatter Marguerite Ogle om hvorfor pilatestrening ifølge nettsiden er spesielt effektivt.

Vi siterer:
 
"In an eccentric contraction a muscle lengthens as it resists a force. Contrast that image with what we usually think of as a muscle contraction, the concentric contraction, where a muscle shortens as it overcomes a weight or force. It is shortening muscle that gives a more contracted or bulky look to the muscles."

Ifølge forfatteren er det altså konsentrisk trening som gir de skumle, bulkete musklene. Spørsmålet vårt er: hvordan skal man trene eksentrisk trening i pilates uten at muskelen først strammer seg. Dette er selvsagt så langt ute på viddene som det er mulig å komme.

Oppsummering
Ett av medias samfunnsansvar er å opplyse befolkningen om viktige nyheter og informasjon som vi bør ha tilgang til. Dessverre er det ikke alltid det er dette som er resultat av de selgende overskriftene.

Som du skjønner finnes det mye svada som for vanlige dødelige uten god bakgrunnskunnskap fremstår som seriøst og gjennomtenkt. Budskapet er at du må være kritisk til det du leser.
 

Publisert: 19.09.2012 KL. 01:16
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.