2 min

Kondisjonstrening; er det lov å stille spørsmål?

Vi har alltid fått høre at god fysisk form er avgjørende for helse. Undersøkelser stiller nå spørsmålet om hvor grensen går for når det ikke lenger gir positive effekter. Er det lov å stille spørsmål?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

"Nesten to av ti deltagere som stiller til start i Birkebeinerrennet 20. mars og som sikter seg inn mot merket, er i risikosonen for å utvikle hjerteflimmer. Det kan føre til forbigående hjertesvikt og i verste fall hjerneslag"

Det var idrettsmedisiner Jostein Grimsmo ved Feiringklinikken som gjenopptok studien fra 1976. (Aftenposten 12.02.2010)

Kanskje det er på tide at man våger å stille spørsmålet om hvor sunt store mengder kondisjonstrening faktisk er.

Langvarig kondisjonstrening er kjent for å skape frie radikaler via en prosess kalt oksidering (Dr Diana Schwarzbein, Forfatter av Schwarzbein Principles) og for stor okisdering fører til at kroppen kjemper mot dette ved hjelp av blant annet antioksidanter.

I tillegg er langvarig kondisjonstrening kjent for å skape en stressrespons i kroppen som KAN medføre stor belastning på binyrene som blant annet produserer kortisol, vårt primære stresshormon. Høyt stress har blitt beskyldt for å være en av årsaken bak hjerte og karsykdom, android fettfordeling og annet.

Det er ingen tvil om at kondisjonstrening er sunt, men i hvilken mengde? Debatten kommer nok til å rase i mange tiår enda, men det er lov å stille spørsmålet. Helt siden midten av 90 tallet har undersøkelser vist en overlegen effekt av intervalltreninger på både aerob og anaerob evne, samt kroppssammensetning. Senest for få uker siden ble 4x4 metoden anbefalt for å øke oksygenopptaket også hos mennesker med under optimal helse.

Valget av aktivitet er selvsagt individuelt og det er nok langt fra sannheten at kondisjonstrening er skadelig, men kanskje mengden bør justeres fra mer er bedre til bedre er bedre. Kvalitet, ikke mengde er trolig det beste for resultater.

Hva er ditt syn på saken? Dette er trolig et viktig tema i helsedebatten. Del gjerne erfaringer og teorier.

 

1. Tabata, I., Irishawa, K., Kuzaki, M., Nishimura, K., Ogita, F., and Miyachi, M., Metabolic Profile of High-Intensity Intermittent Exercises. Medicine & Science in Sports & Exercise, 29(3), 390-395, 1997).

2. Tremblay, A., J. Simoneau, and C. Bouchard, Impact of Exercise Intensity on Body Fatness and Skeletal Muscle Metabolism. Metabolism.43:814-818, 1994.

3. Aftenposten 12.03.2010. Trening kan gå på helsa løs.

Publisert: 25.03.2012 KL. 12:40
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.