Ny forskning: en fjerdedel av den voksne befolkning trener for lite
3 min

Ny forskning: en fjerdedel av den voksne befolkning trener for lite

Publisert: 08.10.2018
Av:
Silje Bjørnstad

Ny forskning: En fjerdedel av verdens voksne befolkning trener for lite

1 av 4 voksne i verden har økt risiko for å dø av diabetes og kreft på grunn av mangel på mosjon. Dette utgjør 1,4 milliarder mennesker på verdensbasis, og flertallet er kvinner. Tallene er fra en undersøkelse fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og rapporten har nylig blitt publisert i det medinsinske tidsskriftet The Lancet.

Anbefalinger
Tall viser at 27,5 prosent av verdens voksne befolkning ikke klarer å oppfylle minstekravet for fysisk aktivitet. Anbefalingen er at voksne gjør moderat trening minst 150 minutter i uken eller 75 minutter intensiv trening per uke tilsammen. Moderat intensitet tilsvarer aktiviteter som medfører raskere pust enn vanlig, for eksempel hurtig gange. Høy intensitet tilsvarer aktiviteter som medfører mye raskere pust enn vanlig, for eksempel løping.

I verden
Tall for Norge viser at det er mellom 30 og 40 prosent av norske kvinner som er for lite fysisk aktive, mens tallet for menn er mellom 20 og 30 prosent. Man ser samme trend i resten av verden. De landene hvor man ser at stillesitting er et stort problem er blant befolkningen er Kuwait, Saudi-Arabia og Irak, samt amerikanske Samoa. I disse fire landene er det under halvparten av de voksne som når minstemålet av anbefalt fysisk aktivitet per uke. Noen av årsakene til stillesittingen er at folk bruker motorisert transport for å komme fra et sted til et annet, og at de sitter mer på jobb sammenlignet med mer fattige land hvor folk har en jobbhverdag med mer fysisk arbeid og de bruker egen muskelkraft når de skal bevege på seg. Blant de landene med de mest aktive voksne er Uganda og Mosambik. I fattige land bruker folk kroppen mer i dagliglivet og får bedre helse av dette.

Reduser stillesitting
Helsedirektoratet skriver på sine nettsider at all bevegelse er positivt. ​​​​Fysisk aktivitet gir flere positive helsegevinster, og er et viktig og veldokumentert virkemiddel i forebygging og behandling av over 30 ulike diagnoser og tilstander. Man må ikke oppsøke et treningssenter for å bevege på kroppen. Husk at hverdagsaktivitet er viktig for å redusere stillesitting og øke det totale aktivitetsnivået. Gjør hus- og hagearbeid, ta regelmessige pauser fra kontorarbeid og stillesitting, gå i trapper og bruk beina der du kan.

Kilde: https://forskning.no/diabetes-kreft-ntb/who-1-av-4-voksne-i-verden-trener-for-lite/123114

Publisert: 08.10.2018 KL. 03:53
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Helse
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hvordan påvirker inntaket av NSAID preparater helsen?
Muskel og skjelettlidelser er en av de største årsakene til uføretrygd.
Holder du deg i fysisk aktiv og i noenlunde fysisk form, er sjansen bedre for at du også holder deg mentalt frisk og unn...

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.