4 min

5 gode grunner til å elske egg

Egg er en av naturens supermatvarer. Her er noen veldig gode grunner til å elske egg.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Det nærmer seg påske og dette er på mange måter eggets høytid. Vi maler på eggeskall, fyller opp påskeegget med ulike godsaker og ikke minst så spiser vi mer egg! Ifølge Opplysningskontoret for egg og kjøtt så spiser vi faktisk dobbelt så mange egg i påsken som ellers i året. Og det å inkludere egg i kostholdet sitt har flere fordeler.

Ikke dropp eggeplommen
Et norsk gjennomsnittlig egg veier 63 gram og inneholder rundt 78 kilokalorier. Mange dropper eggeplommen når de bruker egg i matlagingen, men det er faktisk i plommen du finner mesteparten av næringen! Eggehviten er fettfri og inneholder minimalt med vitaminer sammenlignet med den gule plommen. I tillegg så er det i plommen at man finner de fettløselige vitaminene som for eksempel vitamin D. Med andre ord så får du mer av de gode næringsstoffene hvis du spiser hele egget fremfor å kaste eggeplommen i søpla.

Kolesterolbombe?
I mange år hadde egg et dårlig rykte på seg fordi mange hadde oppfatningen om at egg kan øke nivået av dårlig kolesterol i kroppen. Men selv om egg inneholder kolesterol, så fører ikke dette til økt kolesterolnivå. Kolesterol i maten har lite å si for kolesterolinnholdet i blodet. Kroppen hos vanlige friske mennesker vil selv kunne regulere kolesterolbalansen når man for eksempel spiser mye egg. Når det er sagt så rådes likevel de som har svært høyt kolesterol til å begrense inntaket av egg til maks to egg per uke. Men det er enda viktigere å begrense inntaket av mettet fett når det gjelder det samlede kolesterolnivået i blodet! Derfor er det ingen grunn til å frykte egg på grunn av dets kolesterolnivå.



Her har du 5 gode grunner til å spise mer egg:

1) Næringsrikt
Egget omtales gjerne som «naturens egen vitaminpille» og det med god grunn. Denne matvaren inneholder nemlig alle de livsnødvendige stoffene kroppen trenger, unntatt vitamin C.

2) Anvendelig
Kokt egg, stekt egg, eggerøre og omelett er eksempler på retter der egg spiller hovedrollen, men denne matvaren er også en viktig ingrediens i andre matretter som for eksempel kaker, paier, pannekaker, bakst og desserter. Med andre ord så passer ulike eggeretter perfekt enten du skal spise frokost, lunsj, middag eller ha et smart mellommåltid. I tillegg til å kunne brukes til så mangt, så har egg også god holdbarhet. Egg kan også fryses, med husk at de må knekkes først. Rør sammen eggeplomme og eggehvite, eller skill de to og frys deretter eggeplommen og eggehviten hver for seg.

3) Kjapt og enkelt
Det tar deg 7-10 minutter å koke ett egg, og enda kortere tid tar det å lage speilegg. Har du lyst på noe digg til kvelds så er eggedosis eller eggefluff/proteinfluff perfekt å lage når du ønsker noe som bidrar med god næring samtidig som det er kjapt å lage.

4) Fullverdig protein
Egg er en proteinrik råvare der proteinene er av høy kvalitet. Det vil si at proteinene i egg inneholder alle de essensielle aminosyrene. Essensielle aminosyrer er aminosyrer som kroppen ikke klarer å lage selv, og som derfor må tilføres gjennom kosten.

5) Unike egenskaper
Det er ikke uten grunn at egg brukes som ingrediens i bakst, kaker, sauser og lignende. Egget har nemlig flere unike egenskaper. For eksempel vil eggehvitens egenskaper danne tusenvis av mikroskopiske luftbobler under pisking som gjør at man får bakverk til å heve, mens eggeplommen vil få supper og sauser til å tykne. En annen kjent egenskap ved egget er at det blir brukt som et viktig bindemiddel i ulike oppskrifter, og mange bruker også egg til å pensle gjærbakst for å få en gylden og blank overflate.

Rå eller kokte egg?  Les artikkelen her.

 

Publisert: 14.03.2016 KL. 10:55
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.