3 min

5 tips for å spise sunt

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

 1)  Ha et lager med basisvarer

Gode basisvarer er næringsrike matvarer som du kan bruke i flere ulike retter og som gjerne har lang holdbarhet. Eksempler på gode basisingredienser er egg, grove brød- og kornprodukter, meieriprodukter, havregryn, hermetikkbokser, frukt og grønt, fryste kjøttstykker og fiskefileter. Da kan du enkelt lage et godt måltid uten å måtte handle først. Det blir lettere å spise sunt - og samtidig sparer du tid og penger, fordi du slipper å dra på butikken. 

2) Skriv ned ukesmeny og handleliste

Du har garantert hørt det før, men det å planlegge måltider og mathandling kan bidra til at du spiser sunnere og smartere i tillegg til at unngår dyre impulskjøp. Lag en matplan for den kommende uken, spesielt for middager. Hent gjerne inspirasjon fra reklameaviser til dagligvarekjedene og tilpass ukesmenyen basert på sunne matvarer som er på tilbud. Skriv ned handleliste før du går på butikken, og ha 1-2 faste dager og tidspunkter i uken hvor du gjør storinnkjøp. Unngå å stikke innom en matbutikk hvis du er sulten – da er det fort gjort at du blir fristet til å kjøpe med deg noe du ikke hadde planlagt! I forhold til ukesmenyen og matplanen kan det være lurt å lage større porsjoner om gangen. For eksempel kan middagsrester bli til lunsj og en ny middag dagen etter. Et annet tips er å planlegge hvordan du kan bruke eventuell restemat i nye retter de neste dagene.

3) Ha en kjøttfri dag i uken

Å bytte ut kjøtt med vegetariske alternativer som belgfrukter og mer grønnsaker er ofte et rimeligere alternativ i tillegg til at det også er mer miljøvennlig valg. I tillegg viser forskning at det å spise mer plantebasert kost er gunstig for helsen vår. Det å erstatte kjøtt med vegetariske matvarer kan også bidra til ny inspirasjon på kjøkkenet. Prøv deg frem med ulike vegetaroppskrifter og smakskombinasjoner!

4) Hermetikk

Hermetikkhylla er kanskje ikke det som frister mest når du er på butikken, men det er mye sunn og god hermetikkmat! Ikke minst finner du  mange billige ingredienser som kan brukes til så mangt. For eksempel kan hermetiserte tomater og belgfrukter brukes i mange ulike matretter. Tunfisk og makrell i tomat er næringsrike og enkle alternativer for å øke inntaket av fisk. Andre gode hermetikkvarer er oliven, wokgrønnsaker og hermetisk frukt. Husk at hermetisk frukt faktisk inngår i anbefalingen om «fem om dagen»!

5) Bruk fryseren

Er det tilbud på favorittmatvarene dine, bør du slå til og heller legge det i fryseren hjemme. Dette kan for eksempel være grønnsaksposer, kyllingfilet, karbonadedeig og fiskeprodukter. Vit også at det går helt fint å fryse ost. Når det gjelder brød så bruk brødskjærermaskinen i butikken og frys ned brødskivene. I stedet for å ta opp et helt eller et halvt brød av gangen, så ta ut en og en skive og legg i brødristeren, så slipper du å knaske tørt brød eller å kaste  brødskivene i søpla fordi brødet er blitt gammelt.

Publisert: 29.01.2018 KL. 07:42
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.