4 min

Bør du velge fet eller mager fisk?

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Så mye fisk bør du spise
At fisk er sunt er de fleste klar over og Helsedirektoratet anbefaler å spise fisk til middag to til tre ganger i uken. I tillegg kan du gjerne bruke fisk som pålegg og tidligere i år ble det klart at makrell i tomat er noe av det sunneste man kan ha på brødskiva, til tross for at den er innom både frysedisken og hermetikkboks. Helsedirektorates kostråd om fisk tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uken. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild, informerer helsemyndighetene på sine nettsider.

Ulikt innhold av omega-3
Generelt bidrar fisk med viktige omega-3-fettsyrer, selen, jod og protein av høy kvalitet. Man skiller ofte mellom mager og fet fisk, men hva betyr egentlig dette? Forskjellen på fet og mager fisk er at fet fisk lagrer fettet stort sett i muskulaturen, mens mager fisk lagrer det meste av fettet i leveren og lite i muskulaturen. Ifølge Opplysningskontoret for fisk og sjømat så vil fet fisk ha et større innhold av omega-3-fettsyrer samt vitamin D. Mager fisk har mindre omega-3-fettsyrer enn de fete fiskesortene, men er likevel en god kilde til omega-3, og i tillegg innholder magre fiskesorter ekstra mye jod. Eksempler på fete fisker er laks, ørret, makrell og sild, mens torsk, sei og hyse er eksempler på magre fisker.

Hva med kosttilskudd?
Selv om det er noen forskjeller på innholdet av omega-3, vitamin D og jod blant de ulike fisketypene, så er det likevel ingen fisk som kan sies å være «sunnere» enn andre, ifølge Nasjonalt Institutt For Ernærings- og Sjømatforskning (NIFES): «Vi kan ikke si at en fisk er sunnere enn en annen. De ulike fiskeartene og sjømatproduktene inneholder forskjellige næringsstoffer. Derfor er det viktig å spise variert, og velge både magre og fete fiskeslag», informerer NIFES på sine nettsider.

Samtidig påpekes det at tran ikke erstatter sjømaten: «Inntak av kosttilskudd som tran og vitaminpiller vil bidra med noen av de viktige næringsstoffene vi finner i sjømat. Tilskudd kan derimot ikke erstatte et variert kosthold, men vil legge seg på toppen av det andre du spiser. Kosttilskudd kan likevel være gode kilder til de enkelte næringsstoffer for de som av ulike grunner ikke kan spise sjømat, for eksempel allergikere».

Ifølge Opplysningskontoret for fisk og sjømat så vil ikke kapsler gjøre det samme for helsen din som sjømat og anbefaler derfor å spise sjømat i sin naturlige form. En av de positive følgene av å spise mer sjømat er at du dermed erstatter mer usunne alternativ. I tillegg er det slik at når du spiser fet eller mager fisk så har man ofte tilbehør som for eksempel poteter og fargerike grønnsaker, og som derfor bidrar med flere gode næringsstoffer som kroppen trenger i ett og samme måltid. For eksempel vil kombinasjonen av marine omega 3-fettsyrer og aminosyren taurin senke kolesterolnivået ditt mer enn marine omega 3-fettsyrer alene. I tillegg vil marine omega 3-fettsyrer og antioksidanter sammen skape flere kontaktflater i hjernen, fordi antioksidantene beskytter fettet mot harskning. Når det er sagt så anbefales det at man tar et daglig tilskudd av tran eller lignende omega-3-tilskudd hvis man ikke spiser fet fisk regelmessig!

Kilder:
Opplysningskontoret for fisk og sjømat (http://www.godfisk.no)

http://forskning.no/mat/2016/03/forsket-pa-nasjonalpalegget

https://www.nifes.no/forskningstema/sjomat-og-helse/sjomat-og-kostholdet/hvilken-fisk-er-sunnest/

Publisert: 03.06.2016 KL. 11:18
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.