5 min

Burde vi skifte retning?

Burde vi trene mer i frontal og transversalplanet? Kanskje er svaret noe annet enn du tror.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

"Livet foregår i 3D og derfor burde du trene i 3D", 

"Sportsspesifikk trening bør inkludere mest trening i frontal og transversalplanet fordi rotasjon og sidebevegelser skjer i idrett hele tiden"

Før jeg fortsetter vil jeg at du som eventuelt ikke kjenner helt til disse planene ser på bildet. 

Sagitalplanet: Øvelser som foregår i retning fremover eller bakover. Eks: Utfall, good morning, markløft, sprinting.

Frontalplanet (her kalt coronalplanet): Øvelser som foregår til siden. Eks: Sidehev med hantler, utfall til siden.

Transversalplanet: Øvelser som foregår i rotasjon. Eks: Landmines, russian twist, pallof press.

Slike utsagn som du ser over er svært vanlig, og i veldig mange tilfeller også helt sanne. For en hel del idretter slik som fotball, håndball, basketball, hockey, tennis, friidrett mfl, foregår jo faktisk i veldig mange ulike retninger, og bør derfor også ta hensyn til dette i treningssammenheng. Derfor har "funksjonell trening" opp mot disse målsettingene blitt prioritert, og mange gjør øvelser bevisst i frontal og transversalplanet. Dette er i utgangspunktet midt i blinken, men det er viktig at kunder/utøvere/mosjonister virkelig mestrer øvelser i sagitalplanet godt nok først. Starter man med en hel del mer eller mindre avanserte øvelser uten å ha en god grunnmur fører det ikke til bedre resultater, men kan heller være kontraproduktivt. I styrketrening er sagitalplanet grunnmuren og de andre planene utrolig viktige, men først når grunnmuren er på plass. 

Du trener i flere plan enn du tror
Det er lett å tenke seg til at dersom du skal jobbe i transversalplanet, så burde du gjøre rotasjonsøvelser av overkroppen for å få til dette. At man må gjøre slike øvelser stemmer imidlertid ikke da du kan trene transversalplan og frontalplansbevegelser også uten å gjøre de aktivt. 

En misoppfatning er at du må bevege deg i det spesifikke planet for å få en treningseffekt der. Du har antakelig ikke tenkt så mye over det, men når du for eksempel gjør en knebøy vil du ikke bare trene i sagitalplanet, men også delvis i frontal og transversalplanet. Årsaken er at kroppen jobber aktivt med å stabilisere deg og holde de ulike leddene i korrekte posisjoner.

Praktiske eksempler
Når det gjelder øvelser som knebøy og utfall vil for eksempel en viktig oppgave være å holde kneleddet i rett posisjon til enhver tid. Når jeg lærer folk i å gjøre utfall (som er en basic ettbensøvelse) vil jeg passe på at ikke kneet faller i inn eller utrotasjon, men holder seg mest mulig nøytral. Jeg vil også følge med på hvordan bekkenet deres er posisjonert da en veldig vanlig kompensasjon i ettbensøvelser er at bekkenet vil tilte ipsilateralt ifht benet som står fremme. Det faktum at personen som gjør øvelsen lærer seg å motvirke disse bevegelsene betyr også at de faktisk jobber indirekte i frontal og transveralplanet underveis i en øvelse som i utgangspunktet foregår i sagitalplanet. Effekten i frontal og transveralplanet vil være langt lavere i øvelser i apparater siden disse ikke vil skape et likt behov for stabilitet og kontroll i disse retningene.

Ett annet perfekt eksempel for å illustrere poenget mitt, er vektløfting. Vektløfting består i all hovedsak av to øvelser: rykk og støt. Begge foregår i sagitalplanet. Vektløfting er imidlertid en sport som setter store krav til stabilitet og styrke i transveral og frontalplanet. Se på videoen under og tenk etter hva som skjer med kroppen i det jeg gjør overstøtet. Jeg skyver stangen oppover og presser meg selv under stangen samtidig som jeg lander i en medium dyp splitknebøy. I denne posisjonen skal jeg stabilisere en vektstang på strake armer over hodet. Kjernemuskulaturen og skuldermuskulaturen jobber på spreng for å stabilisere kroppen og sørge for å holde de riktige posisjonene. Dette skjer mest av alt i transversalplanet. 


Oppsummering:

- Spesifikke øvelser i frontal og transversalplanet er bra, men må "fortjenes" og gjøres riktig
- Du trener ofte frontal og transversalplanet også i sagitalplansøvelser!
- Sagitalplanet bør bestres først og det vil også gi overføringsverdi til de andre planene
- Flere burde etter hvert som de blir sterkere og mestrer sagitalplansøvelser veldig bra implementere flere avanserte øvelser i de andre planene.

Publisert: 11.12.2013 KL. 11:04
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.