5 min

Er media en pådriver av kroppspress?

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Fra jul til juli får vi høre at det enda ikke er for sent å kvitte seg med noen kilo før ferien – i følge landets mange aviser og nettaviser. I selve ferien får vi tips til hvordan vi kan la være å legge på oss. Når fellesferien er over så er det i gang med å bli kvitt feriekiloene igjen. Artiklene er jo vidt forskjellige. Noen intervjuer dyktige eksperter som preker sunn fornuft for å lykkes. Andre er hvordan du kan gå ned i vekt raskt med den siste Hollywood-dietten. Er det litt vel mye mas og press fra media? Ligger noe av ansvaret om slankepress på oss selv? Det skal vi diskutere i denne artikkelen.

 

Det er verdt å merke seg at press generelt er vanskelig å unngå i løpet av livet. Det er et press for å få gode karakterer slik at man kan komme igjennom nåløyet til ulike utdanninger hvor man må jobbe under press. Når man er ferdig med eksamenspresset og får fast arbeid er det kanskje et press om å få unna ulike arbeidsoppgaver innen en deadline. I tillegg har man kanskje en del tidspress ellers i hverdagen også. Poenget er at noe press er vanskelig å unngå i løpet av livet, så vi må jobbe med oss selv og hvordan vi takler dette presset og stresset.

 

Hva sier forskningen?

Skal vi tro forskningen på området må media ta sin del av skylden, men vi kan ikke legge alt på dem. Vi må også tenke litt på hvordan vi oppfører oss og kommenterer ovenfor venner og familie (1), selv om det er verdt å merke seg at sammenhengen mellom vennskap/nærmeste familie og hvordan det påvirker kroppsvekt er vanskelig å si (2). Noen studier finner sammenhenger og andre ikke. Studie nummer 1 har en fin oppsummering:
Dette vet vi fra før:

  • Sosiokulturelt press om å være tynn rapporteres til 1630% hos ungdommer
  • Overvektige ungdommer rapporterer om et større press enn tynne ungdommer
  • Slankepress kan fort føre til usunne måter å kontrollere vekta på
     

Dette bidrar studien med av svar:

  • Ungdommer som følte slankepress fra voksne og venner førte ofte til en høyere BMI og mer fettmasse
  • Press fra mødre gjorde det samme
  • Overvektige ungdommer følte mer press enn tynne ungdommer
     

Jeg tror man blir veldig opphengt i vekt og figur dersom dette er et tema som til stadighet tas opp og kommenteres. Det blir sannsynligvis et for stort fokus på det. Jeg tror også man tenker mer på vekt og slanking dersom foreldre åpenlyst har slanket seg og kommentert slanking, vektnedgang og fysiske attributter regelmessig gjennom oppveksten. Folk må selvfølgelig få lov til å bestemme selv om de ønsker å endre sin kropp så lenge man ikke setter griller i hodet på mange andre. Å ikke påvirke noen på noen som helst måte er kanskje urealistisk, men om alle kommenterer kropp og slanking litt mindre kan det kanskje bidra til et litt mindre press hos folk – spesielt blant sine nærmeste?

 

Konklusjon

Jeg forstår at media ønsker clicks, likes og delinger – og ikke minst tjene penger på aviser og abonnement, men vi trenger ikke flere artikler om vektnedgang av ulik kvalitet. Små bærekraftige løsninger kombinert med arbeid og masse tålmodighet er det som skal til for å lykkes uansett mål. Vi må også ta en stor del av ansvaret selv ovenfor våre nærmeste. Ikke snakk og kommenter vekt og figur så mye. Det bidrar sjeldent positivt. Er du enig eller uenig i artikkelens reflektering om emnet slankepress? Kom gjerne med innspill om hva du tenker.

Vil du lære mer om helse, kosthold eller trening? Ta en titt på alle våre kurs og utdannelser her.

 

Referanser

1. Suelter CS, Schvey N, Kelly NR, et al. Relationship of pressure to be thin with gains in body weight and fat mass in adolescents. Pediatr Obes. 2018;13(1):14–22. doi:10.1111/ijpo.12179

2. Cunningham SA, Vaquera E, Maturo CC, Narayan KM. Is there evidence that friends influence body weight? A systematic review of empirical research. Soc Sci Med. 2012;75(7):1175–1183. doi:10.1016/j.socscimed.2012.05.024

 

Publisert: 08.09.2019 KL. 01:52
Av:
Steinar Ekren
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.