Essensielle oljer- nyttig naturmiddel eller bare noe som lukter?
7 min

Essensielle oljer- nyttig naturmiddel eller bare noe som lukter?

Essensielle oljer benyttes av noen som naturmiddel. Her er noen fakta rundt dette.
Publisert: 08.10.2018
Av:
Steinar Ekren

Hva er essensielle oljer?

I følge Pubmed Health er essensielle oljer luktende væske som tas fra spesifikke planter gjennom damp eller trykk (1 og 2). Essensielle oljer inneholder de naturlige kjemikaliene som gir planten sin essens (odør og smak). Hensikten med dem er å endre humør og endre kognitive, psykologiske og fysisk helse. Oljene brukes i parfyme, matsmaker, medisin og aromaterapi. Det er mange oljer som brukes i aromaterapi som for eksempel romersk kamomille, geranium, lavender, te-tre, sitron og bergamot. Hver type olje har sin egen kjemiske sammensetning som påvirker hvordan den lukter, hvordan den absorberes og hvordan det brukes av kroppen. Essensielle oljer er veldig konsentrerte. Det kreves omtrent 100 kilo lavenderblomster for å lage en halvkilo olje.

Hva sier studiene?

Først skal vi se på ulike bivirkninger av essensielle oljer. En gjennomgang av literaturen viser at det er funnet en del bivirkninger av ulike oljer (3). I en studie av Millet og kolleger fant at essensen av sage, hyssop, thuja og cedar kan forårsake forgiftning av nervesystemet og forgiftning hvor kramper så ut til å være det mest utbredte symptomet. Posadzki og forskere fant milde til alvorlige bivirkninger inkludert besvimelse kan forårsakes av oljer med lavender, peppermint, TTO og ylang-ylang brukt i aromaterapi. Den vanligste bivirkningen var utslett. Det er altså en del bivirkninger, men om fordelene utveier ulempene kan det jo ha sin hensikt alikevel.

Søvnforstyrrelser

Lillehei og co fant at inhalering av essensielle oljer kan vurderes av folk med milde søvnforstyrrelser selv om de også mener at man bør undersøke dette på mange nok forsøkspersoner (4). En studie fra 2014 fant at det ikke hjalp på søvnen hos mennesker med demens (5). Disse menneskene er trolig ikke like lett å påvirke med placebo tenker jeg da.

Tannhelse

Det ble også gjort en systematisk gjennomgang av essensielle oljer på tannhelse som viste at om det ble brukt i tillegg til munnhygiene hadde en ekstra effekt på plakk og inflammasjon i gummene (6). En svakhet ved gjennomgangen er at hygienen ikke ble holdt under oppsyn.

 

Det er gjort en del kritiske gjennomganger av blant annet Doterra som er et klassisk pyramideselskap (MLM) som selger essensielle oljer. Selskapet har blant annet fått advarsler fra FDA om at de kommer med påstander som ikke stemmer. Selgerne kommer gjerne med påstander om at det skal hjelpe mot alt fra prestasjon til mindre smerter. De tingene det skal hjelpe for er gjerne veldig subjektive ting som urolig mage, smerter, søvn osv. som er veldig lett å påvirke med placebo-effekten. Her er  av gjennomgangene (7). MLM-selskaper er en utspekulert selskapsform som gjør at du må tjene mange penger for de som sitter lengre opp i pyramiden for at du selv skal klare å klatre oppover. Artig nok er det 99,7% av de som driver med direktesalg som tjener penger på det. Selskapene er konstruert slik at det er de på toppen som stikker av med alle pengene. Produktene de selger er ofte laget på billigst mulig vis med dårligst mulig ingredienser. De selges gjerne også for en relativt høy pris slik at profitten blir størst.

 

Et av Doterras produkter viste seg også å kunne være positivt mot influensa, men den studien har blitt debunket bra her: https://sciencebasedmedicine.org/on-guard-doterra-essential-oils-and-a-lesson-in-reading-research-studies/

 

En studie som også har fått oppmerksomhet er denne studien på peppermynte-olje hvor deltakerne fikk økt mange positive parametre for prestasjon (8). Deltakerne inntok 0,05ml hver dag i 10 dager. Peppermynte-olje ser ut til å fungere, men sannsynligvis ikke på prestasjon i følge Examine.com som er en side som gjennomgår forskningen på ulike kosttilskudd (9). De var dessuten 12 mann i studien som mest sannsynlig fikk forbedret prestasjonen sin av den første treningsøkten alene.

 

Posadzki og kolleger mener at med tanke på mangelen på dokumentert effekt i tillegg til at det kan forårsake alvorlige bivirkninger er det lurt å stille spørsmålstegn ved å bruke essensielle oljer (10).

Vil du lære mer om helse og trening? Ta en titt på alle våre kurs og utdannelser her.

Oppsummering

 • Det er trolig liten grunn til å anbefale essensielle oljer for noe som helst. Eventuelle fordeler på tannhelse eller søvn er nok ikke verdt det med tanke på de potensielle bivirkningene.
 • Hvis du vil helle olje i badekaret eller bruke det som parfyme så for all del kan det være avslappende og koselig det.
 • Direktesalgsselskap har sjelden dine interesser som hovedprioritet.

Referanser:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0025082/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024879/
 3. Namrata Dagli et. Al. Essential oils, their therapeutic properties, and implication in dentistry: A review.
 4. Lillehei AS, Halcon LL.  A systematic review of the effect of inhaled essential oils on sleep. Journal of Alternative and Complementary Medicine 2014; 20(6): 441-451.
 5. http://www.sequenceinc.com/fraudfiles/2015/03/essential-oils-scam-not-a-medical-treatment/
 6. Stoeken J E, Paraskevas S, van der Weijden G A. The long-term effect of a mouthrinse containing essential oils on dental plaque and gingivitis: a systematic review. Journal of Periodontology 2007; 78(7): 1218-1228.
 7. https://www.lazymanandmoney.com/doterra-essential-oils-scam/
 8. Abbas Meambarbashi et. Al. The effects of peppermint on exercise performance. JISSN 2013.
 9. https://examine.com/supplements/peppermint/
 10. Posadzki P, Alotaibi A, Ernst E.  Adverse effects of aromatherapy: a systematic review of case reports and case series. International Journal of Risk and Safety in Medicine 2012; 24(3): 147-161.
Publisert: 08.10.2018 KL. 03:41
Av:
Steinar Ekren
Kategori: Tips og Kuriosa
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.