5 min

Hvordan få tilbake motivasjonen for trening og kosthold

Nå er vi noen uker ut i det nye året og motivasjonen til å trene og spise bra er kanskje noe redusert? Det er helt normalt. Det er sjeldent at den er konstant høy hele tiden. Hvordan får vi tilbake motivasjonen?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Dersom du kun skal trene og spise sunt når du er motivert for det så kommer du ikke til å oppnå mye. Alt må ikke være kjempegøy for at du skal gjennomføre det. Å pusse tennene er lite festlig, men vi gjør det fordi det er bra for oss. På samme vis vil gode rutiner og gjennomføring uansett hvor gira du er trumfe å trene etter lysten og spise kun det du er fysen på. Da kan du heller kjøre på litt ekstra de gangene motivasjonen har en oppsving.

 

Vi skal likevel se på noen ting du kan gjøre for at trening og mat skal bli lettere. Hvis du klarer å komme deg opp på 50% motivasjon vil det jo gjøre ting langt enklere enn på 0% motivasjon. Perfeksjon er ikke målet, men å få til det vi kan.

 

Trening

For å gjøre det lettere å komme seg på trening bør du ha en partner. Det kan være kjæresten din, en venn, et familiemedlem eller en PT. Å ha en avtale med noen andre gjør det lettere å komme seg i vei. Du bør også ha en plan for treningen. Hvis det gjør det enklere for deg kan du selvfølgelig kombinere et treningsprogram og litt det du føler for der og da. At du trives er det aller, aller viktigste. Gjør det du kan for at treningen skal være moro mesteparten av tiden. Det senker terskelen på dørstokkmila betraktelig.

 

I løpet av et helt år er det mange humper i veien; sykdom, ferier og travle perioder kan sette en midlertidig stopp for treningen din. Ikke fortvil de periodene du ikke får trent, men kom i gang igjen så fort du får det til. En uke eller to uten trening gjør ingenting. Det viktigste er at du har god kontinuitet gjennom året. Gode resultater tar lang tid så du må være bestemt på å bruke tid på det. Ikke ha sånn hastverk. Nyt reisen mot en bedre versjon av deg selv. Det er selve reisen som gjør deg sterkere og eventuelt sunnere.

 

Kosthold

De aller fleste vil nok si at det er vanskeligere å få til et bedre kosthold enn å få til treningene. Og det er jo egentlig fullt forståelig. Kostholdet er jo gjerne 3-6 gode valg hver dag pluss selvfølgelig alle de avgjørelsene om å ikke ta et dårligere valg. Hver eneste dag. Treningen er jo 1-5 gode valg i uka. Heldigvis trenger man heller ikke på kostholdsfronten perfeksjon. Når ting ikke går etter planen er det om å gjøre å komme tilbake til en god stim igjen så fort som mulig. Hvis du har tatt deg en rad sjokolade spiller det ingen rolle verken på kort eller lengre sikt. Spiser du hele sjokoladeplata og kjører på McDonalds etterpå er det grunn til å tro at du gikk litt for langt. Ikke heng deg opp i og fyr under det negative og det som ikke går bra. Gode resultater er mange gode valg over tid.

 

Generelt

Noen synes at musikk er noe som kan gi litt ekstra puff på trening. Noen føler at å se på idolene sine trene gir en motivasjonsboost. Andre vil derimot få en dropp i motivasjon fordi de ser hvor langt unna idolene sine de er. Ikke sammenlign deg med andre dersom det gir negative følelser. Hvis du klarer 1 repetisjon på samme vekt de klarer 20 repetisjoner på er dere ikke på samme sted i det hele tatt. På samme vis kan ikke en 16-åring sammenligne sine meritter her i livet med en på 50 år. Du kan bruke det som en motivasjon til å jobbe hardt, men om det får deg til å gi opp før du har startet kan du bare droppe sammenligningen.

 

Oppsummert

Motivasjon er fint å ha, men ikke noe som bør styre våre handlinger. Bruk den som ekstra drivkraft når du har den. Ellers bør du ta gode valg fordi det er det riktige å gjøre samt jobbe med å gjøre det til en rutine.

 

Publisert: 13.01.2020 KL. 08:57
Av:
Steinar Ekren
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.