3 min

Melk og sjoklademelk - dette bør du vite om melk

Av ulike anledninger finnes det mange tanker rundt melk. Dette bør du vite.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Kostråd fra helsemyndighetene
Her i Norge anbefaler Helsedirektoratet at magre meieriprodukter bør inngå i det daglige kostholdet. Mer konkret så tilsvarer dette tre porsjoner meieriprodukter daglig da dette dekker det anbefalte kalsiuminntaket i tillegg til at du får i deg flere andre viktige næringsstoffer. Når det gjelder melk og meieriprodukter er dette generelt en god kilde til fullverdig protein, jod, kalsium, B-vitaminer og fosfor.

Ulikt innhold av fett og kalorier

Det finnes mange ulike melkevarianter å velge mellom. Lettmelk, helmelk, skummet melk og ekstra lett melk er alle i den kategorien som heter «søtmelk». Når det er snakk om magre meieriprodukter er dette skummet melk, ekstra lett melk eller lettmelk. De magre meieriproduktene inneholder de samme næringsstoffene som helmelk, men fettinnholdet, og dermed også kaloriinnholdet, er redusert. For eksempel vil et glass med 2 dl skummet melk bidra med 66 kcal, mens et glass med 2 dl helmelk gir rundt 126 kcal.

Kilde til flere vitaminer og mineraler
Selv om innholdet av fett og kalorier vil være varierende, så er det altså minimale forskjeller på innholdet av andre næringsstoffer. Unntaket er ekstra lett melk som i tillegg er beriket med vitamin D, men ellers så er innholdet av for eksempel protein, kalsium, B12 og jod relativt likt. Når det gjelder laktosefri lettmelk har denne melken også så godt som likt innhold av protein og nevnte vitaminer og mineraler som de andre melkevariantene. Det samme gjelder for sjokolademelk, men denne melken har som regel et høyere innhold av karbohydrat og kalorier per desiliter. Dette er hovedsakelig på grunn av at sjokolademelk ofte er tilsatt sukker.

Praktisk
Flere anbefaler sjokolademelk som restitusjonsdrikk etter trening, men også vanlig melk er et minst like bra valg. Hva som er «det beste valget for deg» vil avhenge av hva slags type trening du har gjort og varigheten på økta. Som tidligere nevnt er innholdet av ulike næringsstoffer nokså likt for både sjokolademelk og vanlig hvit melk. Men har du trent lenge og hardt, kan det være nyttig med et høyere karbohydratinnhold fra sjokolademelken. Noen vil også prioritere sjokolademelk på grunn av smak eller fordi man rett og slett ønsker å få i seg flere kalorier totalt sett. Det kan også være mer praktisk med sjokolademelk på grunn av pakningsstørrelsen. Vanlig hvit melk er stort sett å finne i kartonger på 1 liter eller 1,75 liter, mens sjokolademelk kommer i ulike varianter av mindre kartonger som for eksempel 250 ml eller 0,5 liter.

Næringsinnhold i ulike melkevarianter:

Lettmelk per 100 gram: 
43 kcal
1,2 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 0,8 gram
4,6 gram kabohydrat, hvorav sukkerarter 4,6 gram
3,4 gram protein
134 mg kalsium

Q sjokolademelk (5 prosent tilsatt sukker) per 100 gram
68 kcal
1,5 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 1 gram
10 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 9 gram
3,4 gram protein
120 mg kalsium

Litago original per 100 gram
62 kcal
1,5 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 1 gram
8,7 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 8,5 gram
3,4 gram protein
111 mg kalsium

Ultimoo sjokolademelk (laktosefri, 2,8 prosent tilsatt sukker) per 100 gram
59 kcal
1,5 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 0,9 gram
7,7 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 7,7 gram
3,6 gram protein
114 mg kalsium

Kilde: Matvaretabellen.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publisert: 25.09.2016 KL. 11:53
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.