3 min

Økende forekomst av fedme

Ifølge forskere har verdens befolkning blitt betraktelig tyngre de siste 35 årene.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Global økning i kroppsmasseindeks
Det har lenge vært kjent at fedmebølgen rammer stadig fler og fler. Også her i Norge har statistikken vist at det er økende forekomst av fedme og overvekt, men nordmenn er slettes ikke alene om å kjempe mot ekstrakiloene. Nylig ble det publisert en studie i The New England Journal of Medicine som har sammenlignet dagens situasjon med tall tilbake til 1980. Forskere har analysert data fra 68,7 millioner mennesker, både barn og voksne, og sett på utviklingen av overvekt og fedme hovedsakelig basert på kroppsmasseindeks (KMI). Ifølge deres undersøkelser har forekomsten av fedme blitt doblet i hele 73 land siden 1980. Forskerne skriver at i deres systematiske vurdering fant de ut at overflødig kroppsvekt utgjorde om lag 4 millioner dødsfall på verdensbasis i 2015. Nesten 70 prosent av dødsfallene var relatert til kardiovaskulær sykdom på grunn av høy KMI.

Noen land skiller seg ut
Karibia, flere øyer i Stillehavet og flere land i Mellom-Amerika og Midtøsten utmerker seg i forhold til økt forekomst av fedme. Man ser blant annet at halvparten av alle menn på Tonga og halvparten av kvinnene i Kuwait er rammet av fedme. Også USA og Egypt skiller seg ut hvor hver tredje innbygger i voksen alder har fedme som tilsvarer en KMI på over 30. I USA regner man med at 13 prosent av barn og unge voksne lider av fedme. Når det gjelder lavest forekomst av fedme blir Vietnam og Bangladesh trukket frem hvor kun rundt én prosent har en KMI høyere enn 30. Det er verdt å legge merke til at i oversiktsstudien finner man ufullstendig informasjon. I åtte land er det ikke brukt tall basert på KMI, overvekt eller fedme da forskerne ikke fant dette. Derfor har de beregnet andelen overvektige basert på blant annet energiinntakk og antall innbyggere.

Usikre på effektene av ulike tiltak
Forskerne trekker frem blant annet endringer i matmiljø og matsystem som en av de største driverne til fedmeøkningen. Økt tilbud av energitett mat i kombinasjon med heftig markedsføring kan foreklare det økende energiinntaket og vektøkning blant ulike befolkningsgrupper, skriver forfatterne. Som en konklusjon mener forskerne at deres studieresultater viser at både forekomsten av fedme og sykdommer knyttet opp til høy KMI øker globalt. Det har blitt foreslått og testet ut en rekke tiltak for å stoppe fedmeutviklingen som for eksempel høyere pris på usunn mat og lavere pris på sunnere alternativer, og strengere restriksjoner på reklame for usunn mat rettet mot barn og unge. Men det finnes for lite informasjon og kunnskap om langstidseffektene på slike tiltak, står det i studien.

Kilde: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1614362#t=articleResults

 

Publisert: 21.06.2017 KL. 03:52
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.