4 min

Plastisk kirurgi vs endret livsstil

Plastisk kirurg hevder trening ikke fungerer for å slanke seg
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Plastisk kirurgi kan være et flott hjelpemiddel for enkelte  mennesker som erfarer at livskvaliteten bedres som følge av kirurgiske inngrep. Da jeg leste en sak i finansavisen om plastisk kirurgi for noen dager siden måtte jeg gjøre store øyne da jeg så en uttalelse fra en av kirurgene som utfører slike inngrep.

Temaet var blant annet fettsuging og det ble tatt opp at overvektige menn med "ølmage" ikke alltid får operasjon fordi fettet ligger visceralt. Men så kom uttalelsen fra overlege og plastisk kirurg Tomm Bjærke som virkelig satt seg i vrangstrupen hos undertegnede;

"- De som egner seg best for fettsuging og mageplastikk er de som er normalvektige med ett område med fettansamlinger. Dette går ikke bort ved trening. Skal en mann på rundt 80 kilo slanke vekk bilringene og fettputene på ryggen, må han ned 25 kilo"En mann på 80kg må alså ned 25 kg for å bli kvitt bilringene side, hevder Bjærke. Først ned mot 50-60 tallet er altså en mann på 80 kg kvitt sine bilringer, og trenger virker ikke, i henhold til Bjærke. For meg er dette et eksempel på at til tross for at du snakker med eller leser noe en lege/overlege eller annet helsepersonell (som oppfattes som en seriøs autoritet) har sagt, bør du som i mange tilfeller være kritisk. 

Hvordan en lege kan uttale seg sånn er for meg uvirkelig. Både fordi det faglig er fullstendig feil, men også fordi det etisk er feil. En normalvektig person på rundt 80 kg, med lite muskelmasse og en fettprosent på over 25 % trenger ikke nødvendigvis gå ned 25 kilo for å bli kvitt bilringer og valker. Langt der i fra. Med styrketrening inn i bildet med fokus på å øke muskelmassen vil for eksempel 10 kilo ned i vekt (la oss si en nedgang i fettvev på 12-13 kilo og oppgang i muskelmasse med 3 kilo) gjøre store endringer både fysiologisk, mentalt og ikke minst estetisk.

Økonomiske interesser?
Men som i mye annet er det pengene som rår, og når du har økonomiske interesser i å operere personer som leser artikkelen vil nok de som ikke klarer å ivareta sin seriøse yrkesintegritet miste grepet og si "du må komme til meg dersom du skal bli kvitt de bilringene dine". Jeg har full respekt for folk som virkelig føler at plastiske inngrep kan fungere og gjøre en forskjell i hverdagen deres, men jeg har ikke respekt for leger som oppfører seg som selgerer og proklamerer operasjon som beste løsning. Det finnes så mange eksempler på fatale anbefalinger og kynisme, at et godt råd kan være å gå ting du hører i møte med innstillingen om at du nettopp hørte ikke stemmer. 

Under ser du et annet eksempel på en lege som får gjennomgå tøft i amerikanske medier i disse dager fordi han har lurt folk til å kjøpe masse slankeprodukter som skal være mirakelkurer, men som i realiteten ikke gir effekt.
Jeg og sannsynligvis du har sett mennesker som har gjort store omveltninger og som har klart å endre livsstil UTEN operasjon. Operasjon skal og bør være siste utvei, blant annet på grunn av den kalkulerte risikoen det er å gjennomgå en operasjon. Bruker du fettsuging som virkemiddel endrer du ikke hjernen og de mentale faktorene som er med å påvirke hva du veier. 

Kanskje (dette er et ledende spørsmål) finnes det en bedre og sunnere tilnærming til endring i livsstil enn dette?

Derfor må vi se etter andre måter å få til forandringer på. Nøkkelen er å finne i kostholdsendringer som lar seg gjennomføre og som er mulig å leve med over tid. Sunn mat behøver ikke være kjedelig eller å smake kjedelig – det er kun din begrensede evne til å variere, være kreativ og finne løsninger som setter en stopper for nye spennende retter.

Sørg for at du gjør tiltak for deg selv og andre som endrer livsstilen over tid og lager vaner som lar seg følge. Kosthold, trening og helse skal være et vedvarende prosjekt gjennom et langt liv. Tenk lenger frem i tid enn til sommeren.

Publisert: 25.06.2014 KL. 04:12
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.