Sunn og enkel fastfood
3 min

Sunn og enkel fastfood

Publisert: 01.09.2015
Av:
Silje Bjørnstad

I en hektisk og travel hverdag er det ikke alltid like lett å planlegge middagene. Da kan det være fort gjort å ty til såkalt «fast food» - mat som ofte er rik på mye fett og kilokalorier, men som inneholder lite av de gode næringsstoffene. Det dukker stadig opp nye varianter av hurtigmaten, både i restauranter og i dagligvarekjedene. Dessverre scorer mesteparten av denne maten heller dårlig på næringsinnhold, men det er faktisk ikke så vanskelig å få til sunn og næringsrik fast food hjemme hos deg selv samtidig som det går raskt og er enkelt å lage.
Sjekk ut disse tre «fast food»-mattipsene:

Fiskeburger

Stek en fiskefilet eller en fiskekake i panna. Legg fiskefileten eller fiskekaka mellom grove hamburgerbrød eller på et grovt polarbrød. Smak til med kesam naturell eller hjemmelaget kesamdressing, sitron og fersk dill. En råkostsalat eller agurksalat ved siden av kan også anbefales.
Tips: Gå for fiskekakene med høyest andel fisk, dette er de sunneste variantene som har et høyere innhold av viktige næringsstoffer.

Lompepizza

Smakfull pizza med tynn bunn og mer fyll? Ja takk! Lompepizza er en av de enkleste pizzavariantene som du kan lage. Samtidig unngår du å spise en heller næringsfattig pizzabunn som bare er laget på hvitt mel, gjær og vann. Da er det nemlig smartere å la pizzafyllet spille hovedrollen, slik som magert kjøttpålegg som for eksempel kalkunskinke eller kokt skinke, grønnsaker, ost og krydder. Mere av det næringsrike pizzafyllet vil blant annet bidra med mer protein og kan gi en bedre og mer langvarig metthetsfølelse etter pizzamåltidet. Lompepizza lager du ved å enkelt bruke lomper som pizzabunn og som du fyller opp med ketchup eller hjemmelaget tomatsaus og pizzafyll. Stek lompepizzaene i stekeovnen på cirka 200-210 grader til osten er smeltet og lompene har fått en brunaktig skorpe (cirka 8-9 minutter). Dette er en digg og sunnere pizzavariant som er ferdig på under 15 minutter, der mesteparten av tiden går med til at lompene stekes i ovnen.

Tips: Ønsker du en mer tradisjonell pizza som er rask å lage går du for en grovere ferdigbunn-variant. Disse har et høyere innhold av grovt mel og fiber (jo grovere melet er, desto høyere er innholdet av vitaminer og mineraler). Lag din egen tomatsaus av hakkede tomater og tomatpuré fremfor å velge en ferdig pizzasaus som kan inneholde mye sukker og salt. Fyll opp pizzaen med gode proteinkilder som for eksempel skinke, biffstrimler eller karbonadedeig og vær raus med grønnsakene!

Wrap

Wraps fungerer godt til både frokost, lunsj, nistemat og middag. Fyllet kan varieres i nesten det uendelige og noen sunne, smakfulle alternativer er laksewrap med mango, klassisk ost- og skinkewrap, kyllingwrap, omelettwrap, tex-mex-wrap med tacorester eller wrap med hummus og kalkunskinke.
Tips: Husk grønnsakene! Fyll opp med grønn salat, agurk, paprika og lignende grønnsaker som bidrar med vitaminer samtidig som det får wrapsene til å både se mer fristende ut og ikke minst smake bedre.

Publisert: 01.09.2015 KL. 03:26
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.