Topp 10 treningstrender for 2020

Topp 10 treningstrender for 2020

Publisert: 27.11.2019 KL. 09:19
Av: Silje Bjørnstad

Personlig trening blir stadig mer og mer populært.

For fjortende år på rad har American College of Sports Medicine (ACSM) publisert sin liste med hva de tror blir populært innen treningsverdenen neste år. Forfatterne bak listen sender ut elektroniske spørreskjema til fagpersoner i bransjen fra flere forskjellige land. På 1.plass finner vi bærbare teknologiske enheter og dette punktet hadde også samme plassering på fjorårets liste. På andreplass ligger treningsformen HIIT (Høy Intensiv Intervall Trening) og gruppetrening tar tredjeplassen. 


TOPP 10
1) Bærbare teknologiske enheter

Teknologisk og elektronisk utstyr som smartklokker, pulsbånd og aktivitetsmålere er eksempler på verktøy som stadig flere bruker relatert til fysisk aktivitet. For mange kan slike enheter bidra til å holde motivasjonen oppe for å fortsette med gode treningsvaner.

 

2) High Intensity Interval Training (HIIT)

HIIT står for Høy Intensiv Intervall Trening. Dette blir sett på som en tidseffektiv treningsform hvor man trener korte og intensive intervaller, for eksempel i en sirkeløkt. I en hektisk hverdag med en travel timeplan er det mange som vil gjøre unna en effektiv økt på kort tid, og derfor benytter seg av HIIT.


3) Gruppetrening

Konseptet gruppetrening har eksistert i mange år. De siste årene har man sett en økende interesse for gruppetrening og denne treningsformen var på en andreplass over treningstrend-listen for 2019. I 2017 var gruppetrening rangert som nummer 6, mens det i 2016 lå på 20.plass.

 

4) Trening med frivekter
Styrketrening med stenger, hantler, kettlebells og medisinball. 


5) Personlig trening
Etterspørselen av personlige trenere øker, både på treningsstudio og online. Stadig flere ser verdien av et individuelt og helhetlig opplegg basert på sitt utgangspunkt og mål. Man får økt kvalitet på treningen og med regelmessig PT-oppfølging sikrer man kontinuitet i treningen. Både i 2018 og 2019 var personlig trening på 8.plass.

 

AFPT har som målsetning om å gi deg den beste Personlig Trener utdannelsen på markedet og har siden 2005 jobbet kontinuerlig for nettopp dette. Les mer om vårt PT-studie her.

 

6) Trening som medisin
Fysisk aktivitet gir mange helsefordeler, både psykisk og fysisk. Dette blir det stadig lagt mer fokus på, både innad i treningsbransjen, men også på arbeidsplasser og i skolesystemet.

7) Kroppsvekttrening
Denne treningsformen er enkel å utføre hvor som helst, når som helst - derfor er det kanskje ikke så rart at egenvektstrening er populært. Her jobber man med egen kroppsvekt som motstand og man må ikke å oppsøke et treningssenter for å få en effektiv treningsøkt.

 

8) Trening tilpasset eldre
De siste årene har det blitt satt mer og mer fokus på viktigheten av seniortrening. Treningsprogram rettet mot eldre er viktig for å sikre trygge aktiviteter som bidrar til økt livskvalitet og bedre funksjonalitet i hverdagen. Å inkludere fysisk aktivitet etter hvert som årene går er viktig for å bevare muskelmasse, samt redusere risiko for skader og sykdom.

9) Coaching innen mental trening og velvære
Nå er det ikke lenger bare toppidrettsutøvere som benytter seg av mentale trenere og coaching for å kunne prestere bedre. En sterk kropp krever et sterkt hode. Viktige stikkord her er atferd, endringsvilje, verdier, behov, visjon og mål.

 

10) Utdannede og sertifiserte treningscoacher

Det stilles stadig høyere krav til de som jobber i treningsbransjen. Folk vil ha trenere som har høyere utdanning og mer spesifikk spesialkompetanse innenfor ulike områder. Dette bidrar til at flere søker mer kunnskap som bidrar til økt kompetanse og forståelse for hvordan kroppen fungerer. Det er også blitt strengere krav innen treningsbransjen for å kunne jobbe som personlig trener.

Hos AFPT kan vi tilby en rekke ulike studietilbud med fokus på spesifikke treningsområder. I tråd med at det kommersielle markedet etterspør både bredere og mer spesifikk kompetanse innen utholdenhetsaktiviteter som løp, langrenn, sykling, triatlon, OCR og CrossFit, tilbyr vi nå
Endurance Trainer. Med studiet Rehab Trainer blir du bedre på muskel- og skjelettlidelser og hvordan bevegelse og trening kan redusere smerte og gjenvinne ønsket funksjon. 

 

TOPP 11-20 TRENINGSTRENDER FOR 2020:
11) Trening for vektnedgang - sjekk ut AFPTs eget kurs Weight Trainer - trening for vektreduksjon.
12) Funksjonell trening - Sjekk ut AFPTs eget kurs
Functional Fitness Trainer hvor du får en grundig forståelse for funksjonell trening, og lærer deg hvordan du kan se, korrigere og optimalisere bevegelsesmønstre.
13) Utendørsaktiviteter som gågrupper, organiserte fjellturer og lignende. 

14) Yoga
15) Lisensbasert treningsutdanning
16) Livsstilsmedisin - tiltak for en sunnere livsstil som røykeslutt, kostholdsoppfølging og fysisk aktivitet. 

17) Sirkeltrening
18) Trening på jobb/helsefremmende arbeidsmiljø

19) Resultatmåltinger
20) Trening tilpasset barn - AFPT ønsker både å ta et samfunnsansvar og gi deg muligheten til å øke din kompetanse til å kunne trene barn og unge gjennom kurset Sertifisert Trener for barn og unge.

Kilde: https://journals.lww.com/acsm-healthfitness/Fulltext/2019/11000/WORLDWIDE_SURVEY_OF_FITNESS_TRENDS_FOR_2020.6.aspx